Lachen, gieren en brullen is de boodschap in de Scala, het Gentse restaurant waar niets gek genoeg is.

Het was vader Janssens die 43 jaar geleden met een frituur aan de Dendermondsesteenweg begon. Dochter Andrea en manlief Erik Matthys (op de foto met zoon Jan), die in verzekeringen deed en hield van grappen maken, namen het restaurant 20 jaar geleden over. Sindsdien kookt Andrea eenvoudige en oprechte gerechten, en voert Erik tweemaal per dag een unieke onemanshow op. Niet lang na zijn eerste intrede in de eetzaal, beging Erik zijn eerste ?misdaad? door het installeren van een sirene in het toilet. Daar bleef het niet bij. Behalve het brood dat hij 's morgens bakt en de stoverij die hij maandagnacht bereidt, heeft Erik ?nooit meer iets goeds gedaan?. Erger nog, om de bezoekers van de Scala het leven zuur te maken, beschikt hij niet alleen over een scherp cynisme, maar bracht hij ook een vervaarlijk instrumentarium bijeen, bestaande uit mokers, knuppels, handboeien, sloten, spuiten, nep- en echte camera's, bellen en toeters. De Gentse Scala is een restaurant waar alles gebeurt wat normaal niet mag gebeuren in een eethuis. En Erik Matthys, die er met zijn brilletje, strikje en geldbuidel op de buik, ernstig uitziet, ontwikkelde zich tot een raskomiek die onverstoorbaar alles in het honderd laat lopen. Zonder een spier van zijn gezicht te vertrekken, speelt hij laconiek in op onverwachte situaties. Deze merkwaardige man kan de reacties van zijn publiek heel precies inschatten en weet zijn ongesauste humor haarfijn te doseren. Maar wees op uw hoede, want niets is te veel ! De knettergekke scènes uit de Scala zetten Hugo Claus indertijd aan om Château Migraine te schrijven. Verklappen wat er allemaal gebeurt, zou de pret bederven. Wel willen wij een voorproefje uit de spijskaart voorschotelen : verse dagsoep : 110, Marie Thumas, Marie Sapu en Unox slechts per 12 blikken, Bourgondiërs gevuld met lookslakken : (min. voor 12 personen met veel honger en weinig smaak) 500, tomaat met garnaal : 410, garnaal (1) met tomaat 30, tomate crevette 420, in huis gerookte zalm : 500 (uche uche), supplement voor de tussenkomst van de brandweer : 10, kikkerbillen : 420, kwiesdegrenoei-oei-oei : 425, omeletten op basis van zelfgekweekte melkboeren, stoverij met friet : 320, frieterij met stoof : 320, stijf met frotterij : alleen op sluitingsdagen, enz.

Ondanks het schrijnende gebrek aan klantvriendelijkheid, is er nog nooit iemand boos de deur uitgelopen. Wel integendeel : om een plaatsje in deze veredelde frituur te bemachtigen, ben je verplicht om aan te sluiten bij de menigte die dagelijks op het voetpad staat te wachten tot de deur opengaat. Nee, gebrek aan enthousiast publiek heeft de unieke opvoering in de Scala nooit.

Scala : Dendermondsesteenweg 171, 9000 Gent. Tel. (09) 228.12.54. Maandag, dinsdag en woensdag gesloten.

ÞKO2Þþ

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON