Keuken : 8 i Decor : 7,5 i Comfort : 7 i service : 8 i Prijs/kwaliteit geproefde menu : 8

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

In de laatste Top 100 van deBeste Nederlandse Koks, georganiseerd door het Nederlandse blad Lekker, eindigde Hans van Wolde van het Maastrichtse restaurant Beluga op de eerste plaats. Beluga is een trendy en mondain restaurant in het designwalhalla Céramique, het nieuwe stadsdeel dat aan ‘de overkant’ van de Maas, op de terreinen van de vroegere Sphinxfabrieken werd gebouwd. Beluga is een chic eethuis waar op hoog niveau wordt gekokkereld en dat kost geld. Daardoor is het niet voor iedereen toegankelijk. Met Beluga nxt door is er nu een laagdrempelige spin-off. Raoul De Boer heeft de leiding over de keuken. Hij is de broer van Daniëlle De Boer, met wie Hans van Wolde getrouwd is geweest. Het ontwerp van spijs- en wijnkaart zijn in handen van Daniëlle en Hans. De exploitatie van nxt door is voor Raoul en Marcel Mullenders. Deze laatste is de nieuwe echtgenoot van Daniëlle. Marcel wisselde zijn job bij een horecagroothandel in voor een plaatsje in de eetzaal. Raoul De Boer werkte twee jaar in de keuken van Beluga en daarna twee jaar bij Joel Antunes in Atlanta (VS).

Beluga nxt door telt 23 plaatsen, die gemiddeld 2,5 keer per avond bezet zijn. Reserveren is onmogelijk. Om kans te maken op een vrij tafeltje zonder een halfuur te moeten wachten in de bar, is het aangeraden om al om 17 uur te komen. Ook laat op de avond lukt het wel om rechtstreeks aan tafel te gaan.

Wij arriveerden om 17.30 uur, passeerden de hippe bar en kregen meteen een tafel. Tien minuten later zat de eetzaal vol met een gevarieerd publiek, onder wie nogal wat jonge, swingende mensen. Wij geraakten al snel in de ban van de gemoedelijke, intieme clubsfeer en het lekkere eten. De spijskaart is gevarieerd en biedt keuze voor uiteenlopende budgetten en voorkeuren : Thaise salade met bloedverse tonijn en vinaigrette van yuzu (15 euro), filet americain Maas, Rijn en IJssel met dikke frieten en zure bommen (17,50 euro), cocktail van kreeft met avocado, rode grapefruit en Amsterdams vet (17,50 euro), gestoofde Livarvarkensnek met puree van aardappelen en gebakken Bretonse knoflookwortelen (17,50 euro), tarte tatin van witloof en kreeft met spinazie-kruidensalade (20 euro).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

EERLIJK

Wij kozen voor het menu van 39,50 euro.

Het smakelijke

voorgerecht bestond uit toast met een

‘rustig’ gepocheerd eitje met dungesneden gerookte zalm, groene asperge en Hollandse saus met tuinkruiden.

In de oven op 70°C gegaarde Bomerige hoender, vanbuiten krokant en vanbinnen rosé en succulent, kwam op het bord

met zuurkool,

aardappelmousseline, uitgebakken spek en een kannetje schuimsaus van gevogeltejus en Dijonmosterd.

Crème brûlée met zacht, versgedraaid vanille-ijs vormde

het nagerecht.

Bij Beluga nxt door wordt smakelijk

gekokkereld met

eerlijke producten tegen eerlijke prijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content