De Maasvallei met haar pittoreske dorpen en stadjes is ongetwijfeld een van de mooiste toeristische troeven van de provincie Namen. Wie liever rustiger oorden opzoekt, vindt zijn gading in minder voor de hand liggende bestemmingen. Zoals het noorden van de provincie, in de richting van de valleien van Samber en Maas, met de imposante kasteelboerderijen van het Naamse Haspengouw. In Franc-Warêt zou het mooiste kasteel van de streek staan. Typisch voor het gebied tussen Samber en Maas zijn de heuvels en bossen met oude abdijen en dorpen waar tussen mei en september militaire en folkloristische optochten plaatsvinden die teruggaan tot de Napoleontische tijd. Floreffe staat bekend voor zijn mooie abdij, terwijl Wépion synoniem is met lekkere aardbeien. Geen wonder dat deze streek ooit de moestuin van Namen werd genoemd.
...

De Maasvallei met haar pittoreske dorpen en stadjes is ongetwijfeld een van de mooiste toeristische troeven van de provincie Namen. Wie liever rustiger oorden opzoekt, vindt zijn gading in minder voor de hand liggende bestemmingen. Zoals het noorden van de provincie, in de richting van de valleien van Samber en Maas, met de imposante kasteelboerderijen van het Naamse Haspengouw. In Franc-Warêt zou het mooiste kasteel van de streek staan. Typisch voor het gebied tussen Samber en Maas zijn de heuvels en bossen met oude abdijen en dorpen waar tussen mei en september militaire en folkloristische optochten plaatsvinden die teruggaan tot de Napoleontische tijd. Floreffe staat bekend voor zijn mooie abdij, terwijl Wépion synoniem is met lekkere aardbeien. Geen wonder dat deze streek ooit de moestuin van Namen werd genoemd. Een heel ander landschap vertoont het Venengebied aan weerskanten van de Maas -- in het oosten de Famenne, ten westen van de stroom de Fagne. Dit deel van de provincie valt op door zijn mooie dorpen en zijn typische kalkheuvels of tiennes. In de herfst is de lucht hier doordrongen van de geur van de potée ardennaise, een streekgerecht op basis van kool, aardappelen, gerookt spek en hammetjes. In Mariembourg is de lokale specialiteit de escavèche de l'Eau Noire, een combinatie van forel, snoek en paling in een witte saus op basis van azijn en witte wijn. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in het natuurgebied van Roly. De vallei van de Samson charmeert dan weer door haar typische huizen in kalksteen, maar ook de rivier zelf en de grotten zijn attracties. Het is een ideaal gebied om te voet, te paard of per fiets te verkennen. Dit is ook de streek van Marche-les-Dames, met alle verhalen rond de val van koning Albert I, en Thon, een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Ook de prehistorische grotten van Goyet, waar diverse soorten vleermuizen huizen, zijn de moeite waard. Culinaire specialiteiten van de vallei zijn onder meer rijsttaart en een leverpastei bereid op houtvuur. Ze staan vaak op het menu in lokale eetgelegenheden. Andenne is bekend voor zijn frangipanetaart. Uiteraard heeft Namen-stad zijn eigen troeven. Vanop de citadel geniet je van een mooi uitzicht op de stad, de Samber en de Maas en het nog ongeschonden landschap rondom. Maar ook een wandeling door het oude centrum met zijn web van steegjes loont de moeite. Dat de provinciehoofdstad een 'slakkenfontein' (rue de la Monnaie) heeft, is niet verwonderlijk, escargots vormen een basisingrediënt in veel bereidingen en de petits-gris de Namur zijn gewild in gastronomische restaurants. Ook zoetwatervissen zoals karper en baars spelen een belangrijke rol in de Naamse gastronomie. Bekende tussendoortjes zijn de rombosses of Naamse appelflappen, de baisers de Flawinne of zachte glazuurkoekjes, en Naamse madeleines. Deze mooie boetiek in het hart van het oude Namen bestond al zo'n 23 jaar toen Anne Thibaut in 2011 de zaak overnam. Zij behield het oor-spronkelijke productaanbod, maar vulde het aan met eigen favorieten. Kwaliteit en ambachtelijk vakmanschap staan voorop. Daardoor kreeg de winkel al snel naam en faam, tot ver buiten de Waalse hoofdstad. Het gamma omvat onder meer foie gras van Upignac, delicatessen in blik, specerijen, kruiden van Le Comptoir des Epices, koffie van Mossiat, whisky van de Owl Distillery, producten van de distilleerderij van Biercée, wijnen van het Domaine du Chenoy, snoepgoed, en het hele gamma oliën van Alvenat (zie p.34). LE COMPTOIR DE L'OLIVIAT, RUE DE LA CROIX 39, 5000 NAMEN. 081 23 14 98. GESLOTEN ZONDAG EN MAANDAG.De zaterdagochtendmarkt bestrijkt het hele stadscentrum, maar voor voedingswaren en streekproducten moet je op de Place du Palais de Justice zijn. Een speciale vermelding verdient Tom Bio, een jonge groente-teler die in een gemeenschap leeft en bekendstaat voor zijn uitstekende producten. Kwaliteitsvlees en zelf-gemaakte fijne vleeswaren vind je bij slagerij Mirguet. Voor groenten en lek-ker brood moet je bij de Ferme Jacque-mart langsgaan. Niet te missen is de kraam van Maître Corbeau, met meer dan honderd kaassoorten. Er zijn Franse kazen bij, die worden aange-voerd vanuit Rungis, maar ook een selectie Belgische hoevekazen, van kleine streekproducenten, zoals le petit Gabriel, le vachau en lî vî cînsy. Kramen met vleeswaren van Piétrain-varken vervolledigen het gamma. PLACE DU PALAIS DE JUSTICE, 5000 NAMEN. ZATERDAG VAN 9 U. TOT 'S MIDDAGS.Alvenat is gespecialiseerd in de productie van olie van lokaal geteeld, GGO-vrij koolzaad. De olie is volledig natuurlijk, zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen, en wordt verkregen door extractie zonder verhitting of oplosmiddelen. De CO2-uitstoot van het bedrijf is zeer laag en het transport gebeurt over zeer korte afstanden. In 2010 kreeg Alvenat in Wallonië de titel van 'innovatief bedrijf'. De koolzaadolie is zeer rijk aan omega 3 en vitamine E, ze is een prima bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren en scoort ook uitstekend op het gebied van meervoudig onverzadigde vetzuren. Het gamma oliën is uitgebreid : met citroen, tijm, marjolein, oosterse kruiden,'fleurs de Serpe'... ALVENAT, ZONING D'ACHÊNE, RUE HOUISSE 15, 5590 ACHÊNE. 083 66 86 00. WWW.ALVENATPRODUCTION.COM. VERKOOPPUNTEN OP DE WEBSITE.Bernard Wieme is een van de laatste echte aardbeientelers van Wépion. De fraises, beschikbaar van begin mei tot eind augustus, worden vooral geteeld in de omgeving van Namen, dus niet uitsluitend in Wépion maar ook in andere gemeenten. Tot nu toe hebben ze geen officieel beschermde benaming. Je herkent ze wel aan de vermelding Véritable fraise de Wépion op de verpakking, meestal een wit schaaltje van 500 gram. Naast aardbeien verkoopt Bernard Wieme ook tomaten, paprika, salade en aubergines. BERNARD WIEME, TAILLE AUX JONCS 19, 5100 NAMEN. 081 46 10 90. TWEE VERKOOPPUNTEN : RUE ALPHONSE JAUMAIN (KRUISPUNT MET RUE DE L'OSERAIE), 5170 PROFONDEVILLE, EN OP DE ROUTE DE SAINT GÉRARD IN WÉPION, CHEMIN DU BIENVENU, AAN HET AARDBEIENVELD.De familie Vrancken, die sinds de jaren vijftig boert van vader op zoon (of dochter, zoals nu het geval is), koos in 1990 voor diversificatie. Deze boerderij in de Naamse Condroz is gespecialiseerd zowel in de grote traditionele teelten (tarwe, gerst, mais, lijnzaad) als in de teelt van groenten en fruit, volgens de principes van geïntegreerde landbouw. Onlangs werd ook samen met Natagora (de Waalse tegenhanger van Natuurpunt) een agro-milieuplan uitgewerkt, voor de aanplanting van heggen en hoogstamfruitbomen en de aanleg van vijvers. In de rekken van de boerderijwinkel vind je aardbeien van traditionele teelt in volle grond zonder chemische producten, frambozen, meloenen, druiven en jam gemaakt van eigen fruit, naast enkele vergeten groenten. Allemaal tegen eerlijke prijzen. Van juni tot december kun je seizoenmanden met fruit en groente kopen. FERME VRANCKEN, OSSOGNE 35A, 5370 HAVELANGE. 083 63 31 29. WWW.FERMEVRANCKEN.NET. BOERDERIJWINKEL MAANDAG TOT ZATERDAG, 13 TOT 20 U., ZONDAG 10 TOT 12.30 U. Na zijn opleiding als landbouwkundige vestigde Eric Frolli zich met zijn Nathalie in Yvoir, waar ze begonnen met het kweken van slakken. Ze werden de pioniers in deze sector in Wallonië. In de eerste jaren kweekten ze zo'n 20.000 diertjes. In 1988 verhuisden ze naar het oude station van Warnant, waar ze zich twintig jaar toelegden op de kweek, de bereiding en de verkoop van 'petits-gris'. Sinds 2009 betrekken ze een volledig nieuw gebouw, conform de Europese normen, met drie serres en 300 m2² grasland. Momenteel bedraagt de productie niet minder dan 600.000 slakken per jaar. Frolli verkoopt een gevarieerd gamma petit-grisslakken, verwerkt in diverse bereidingen, vacuümverpakt of gesteriliseerd. Een specialiteit is de slakkenkaviaar. In de winkel vind je ook andere artisanale producten als honing van de Vergers et Ruchers Mosans, jam, koekjes, foie gras van La Sauvenière in Hemptinne-lez-Florennes, gearomatiseerde azijn, het aperitief La Molignette (op basis van oude marc en gearomatiseerd met fruit), ambachtelijke bieren van brouwerij Caracole enz. Een tip voor wie slakken wil kopen : let erop dat ze de vermelding helix dragen, en niet achatine, want die naam verwijst naar slakken ingevoerd uit Azië, die goedkoper zijn maar smakeloos en rubberachtig. ESCARGOTIÈRE, RUE DE LA GARE 1, 5537 WARNANT. 082 61 23 52. WWW.ESCARGOTIERE.BE. DINSDAG TOT ZATERDAG, 9-12.30 U. EN 13.30-18 U. 'S ZOMERS OOK OP ZONDAG, 14 TOT 18 U. DE SLAKKENKWEKERIJ KAN OOK WORDEN BEZOCHT.Deze coöperatieve vereniging werd opgericht in 1986 met als doel de verkoop van biologische kwaliteitsproducten. In de eerste jaren werden vooral producten van lokale boeren verkocht op de markten in de streek. In 1990 werd overgeschakeld op de productie van kaas van melk geleverd door de leden. Het assortiment omvat zo'n twintig kazen, van koe- en van geitenmelk, verse en zachte kazen, maar ook halfharde en harde. Tot de bekendste behoren : maquée à l'ancienne, bruzy, charmois, cabricharme, le petit paradis en zes maanden geaffineerde lî vî cînsy ('de oude boer'). LA FERMIÈRE DE MÉAN, ROUTE DE DURBUY 14, 5374 MAFFE (HAVELANGE). 086 32 23 43. RECHTSTREEKSE VERKOOP, ELKE WOENSDAG VAN 10 TOT 18 U. VERDER OOK OP DIVERSE MARKTEN. JAARLIJKSE OPENDEURDAG TER GELEGENHEID VAN 'LA ROUTE DU FROMAGE', DIT JAAR OP 15 SEPTEMBER.Robert Tassin is een mooi voorbeeld van succesvolle omscholing. De voor-malige metaalarbeider en vakbonds-afgevaardigde legt zich sinds twaalf jaar toe op de verwerking van Mulard-eenden. De foie gras van Romedenne bestond al twee decennia. Met de hulp van de vroegere patron, Robert Dejonghe, kon Tassin zich geleidelijk bekwamen in het vak. Hij begon met stages in de Landes, Bordeaux en de Périgord. De ervaring van Robert Dejonghe begeleidde hem verder. De eenden worden gekweekt door boeren in de omgeving. Na de slacht worden de levers op artisanale wijze verwerkt in een speciale werkplaats, conform de Europese normen. Naast rauwe foie gras, foie gras in blok of in terrine, vind je in de winkel gekonfijte eendenbout, rauwe of gerookte eendenfilet en specialiteiten, zoals het met lever gevuld eendenhammetje, rillettes en een gastronomische cassoulet op basis van eendenbouten, -vleugels en varkensworst. FOIE GRAS DE ROMEDENNE, RUE DU MONUMENT 4, 5600 ROMEDENNE. 082 67 83 66. DINSDAG TOT ZATERDAG, 8.30 TOT 12.30 U., 14 TOT 19 U. Pierre Suray, imker van de derde generatie, en zijn vrouw Micheline, respectievelijk 72 en 70 jaar, praten nog steeds met passie over hun bijen. Hun kelder is speciaal ingericht voor de ontvangst van schoolklassen en geïnteresseerde volwassenen. Je kunt er onder meer een waardevolle oude imkerpijp bewonderen en een strokorf die werd gebruikt om de zwerm te verzamelen, een erfstuk van Pierres grootvader. Pierre en Micheline verkopen een reeks artisanale bijenproducten : honing, pollen, koninginnengelei en propolis, een natuurlijk antisepticum dat wordt verzameld door de insecten op populieren en berken. LE RUCHER DE LA VALLÉE, RUE DE LA FRANGE BOISÉE 38, 5575 VENCIMONT. 061 58 99 13. MAANDAG TOT VRIJDAG, 17.30 TOT 20 U., ZATERDAG VAN 9 TOT 18 U.Dertig jaar geleden nam Philip Manise de familiale slagerij over. Philippe heeft een eigen aanpak en neemt de tijd om zijn klanten te verwelkomen en met zorg te bejegenen. Soms komen ze van ver voor de specialiteiten van deze ambachtelijke slager. Zo is er de door kenners erg gesmaakte andouille de Couvin. Een ander succesproduct is de witte beuling, die al drie keer een Coq de Cristal wegkaapte op de beurs van Libramont en ook de felbegeerde titel van Belgisch kampioen kreeg. Een derde specialiteit is de worst met Super des Fagnesbier, ook al be-kroond in Libramont. Daarnaast zijn er de klassieke producten van rund-, varkens-, lams- en kalfsvlees, gegarandeerd van dieren van Belgische origine. BOUCHERIE MANISE, RUE DE LA FALAISE 41, 5660 COUVIN. 060 34 59 92. DINSDAG TOT ZATERDAG, VAN 9 TOT 12 U. EN 14 TOT 18.30 U. DOOR MICHEL VERLINDEN & FOTO'S MICHEL VAEREWIJCKOp onze culinaire ronde selecteerden wij tien adressen waar u de beste Naamse specialiteiten vindt