West-Vlaanderen heeft alles om van het leven een feest te maken : lekkers uit de zee en van het land. De kustprovincie telt niet alleen de meeste toprestaurants van België maar ook excellente eetwinkels. We presenteren er tien.

West-Vlaanderen is het belangrijkste landbouwproductiegebied van ons land en de zee levert alles waar visliefhebbers kunnen van dromen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beste restaurants van het land hier in veelvoud te vinden zijn en dat de beste producten ook afkomstig zijn uit West-Vlaanderen. De rijkdom is groot, het aanbod gevarieerd en overweldigend. In het Brugse Ommeland verkoopt hoeveslagerij Bonne (Damme) vlees aan de beste restaurants, bij Serelly’s in Aarsele draait men artisanaal roomijs, kaasmeester Van de Walle uit Tielt cre-eerde de Wallenaer Kaas met het Tieltse stadsbier Halleschelle en bij Urthel (Ruiselede) brouwt een vrouwelijke brouwmeester. Aan de kust is er de Zoete Polder (Knokke) waar men kersenconfituur en kersenbier maakt, slagerij Dierendonck (Sint-Idesbald) als beste ambachtsman en kweker van het West-Vlaams rood rund. Hoeve Hazegras in de nabijheid van ’t Zwin is bekend voor zijn ambachtelijk ijs en Deschildre in Oostende voor bloeling, boerenhesp en hoofdvlees.

In de Leiestreek haal je zelfgemaakte hazelnootpasta bij ’t Karakske en het beste gebak bij Goegebeur (beide in Roeselare), voor koffie moet je bij de artisanale branderij Van Den Poel zijn in Sint-Baafs-Vijve.

In de Westhoek geniet je van streekspecialiteiten als potje paté, Alveringems witje (jenever), hoppepaté van slager Sohier in Poperinge, hopjenever en houblonesse-confituur, rabarberwijn van ’t Warandehof in Gijverinkhove, het vermaarde Keiems Witje van bioboerderij ’t Dischof (Keiem/Diksmuide), lukken van Destrooper, Poperingse mazarinetaart van banketbakkerij Sansen en biobier van De Plukker uit Poperinge.

Artisanale mosterd MOSTAARD WOSTYN

Lang geleden trok Désiré Wostyn met een houten kuip op de rug door de straten. Hij verkocht zijn bruine brij met de ‘schep’. Het was in 1869 dat de familie Wostyn begon met het breken en malen van mosterdzaad. Sinds 1996 is de mosterdfabriek terug in handen van de familie. Vandaag is het Piet Wostyn die mosterd maakt zonder bewaarmiddelen, kleurstoffen en bindmiddelen. De Torhoutse mosterd wordt gebruikt in diverse toprestaurants. Het zaad komt uit het Zweedse Bornholm, uit Ethiopië, Hongarije, Sicilië en Canada. Echtgenote Annick Dedoelder verkoopt de mosterd in het winkeltje op de benedenverdieping van het ouderlijk huis. De productie gebeurt in de Oude Gentweg 63 in Torhout. Bedrijfsbezoeken zijn mogelijk op maandag en dinsdag en op zaterdagmorgen. De rondleiding duurt ongeveer een uur, nadien kan er geproefd worden en is er mogelijkheid tot aankopen.

MOSTAARD WOSTYN : CONSCIENCEPLEIN 7, 8820 TORHOUT. 050 21 23 00. WWW.MOSTAARDWOSTYN.BE.

Superieure kazen HASPESLAGH

Christoph Haspeslagh nam in 1994 de kaaszaak van zijn ouders over. In de vernieuwde winkel presenteert hij een ruim assortiment met vakkennis gerijpte kazen en betere vleeswaren. ’s Zomers is de keuze beperkt tot een 350 soorten kaas, ’s winters zijn er meer. Daarbij zijn basiskazen, zoals brie en camembert, die zich door hun superieure kwaliteit onderscheiden van het aanbod in de grootdistributie. Christophs voorkeur gaat naar ambachtelijk gemaakte kazen met persoonlijkheid, afkomstig van kleine boerderijen waar de kaasmaker zijn best doet om een mooi product naar voren te brengen. Voorbeelden zijn : met bier gewassen Krekenkaas uit Oostende of Corsicaanse Fleur du Maquis, gewenteld in lokale kruiden. Vooral de rauwmelkse boerderijkazen hebben een diepe smaak.

KAASHANDEL HASPESLAGH : WITTENONNENSTRAAT 29, 8400 OOSTENDE. 059 70 17 82. WWW.KAAS-HASPESLAGH.BE.

DAGVERSE VIS MARE NOSTRUM

De kust biedt vele mogelijkheden om verse vis te kopen. Mare Nostrum is een adresje met dat beetje meer, waarvoor visliefhebbers graag naar Sint-Idesbald komen. De inrichting is modern en achter de U-vormige toog blinken de vissen van versheid. De familie zit al vijf generaties in de vis. Vandaag is het Angus Wittevrongel die eigenaar is en de winkel met zus Charlotte uitbaat. Mare Nostrum is niet alleen bekend voor de dagverse vis, maar ook voor delicatessen die men nog zelden vindt, zoals roggenlever en roggenbolletjes, levend-verse langoustines, krabben en kreeften, handgekuiste maatjes en handgepelde garnalen. De aankopen worden gedaan in de vismijnen van Nieuwpoort, Zeebrugge en Oostende. Tonijn en zwaardvis worden betrokken via Rungis.

MARE NOSTRUM : STRANDLAAN 321, 8670 KOKSIJDE/SINT-IDESBALD. 058 51 45 85. WWW.MARENOSTRUM.BE.

KORTRIJKSE BIL MYLLE

Marc en Nathalie Mylle- Verplancke exploiteren een prachtige slagerij met een afdeling bereide gerechten en kazen. Marc behoort tot de derde generatie die in het vlees zit. Rund, kalf en lam worden speciaal voor de slagerij gekweekt en op karkas naar de winkel gebracht, waar de beesten worden versneden. Specialiteit is onder meer verpakt gebraad van varken, kalf en kalkoen, elk op een andere manier gemarineerd en met aanwijzingen voor de bereiding. Ook de pasteien zijn geliefd, net als Kortrijkse bil (zacht gepekeld kalfsvlees met kruiden), Gulden Sporenpastei (kalfslever met speculaas en lokale jenever) en Kortrijks Beiaardgebraad (varkensvlees gemarineerd in witte wijn met kerrie).

SLAGERIJ MYLLE : GENTSESTRAAT 10-12, 8500 KORTRIJK. 056 22 10 11. WWW.SLAGERIJ-MYLLE.BE

GEROOKTE SPROT SEAGULL APPETIT

Philippe Delva is er trots op dat zijn gerookte sprot het label Streekproduct draagt. Het bedrijf Seagull bestaat sinds 1859 en kan bogen op meer dan anderhalve eeuw ervaring met het roken van haring, makreel en sprot. Het begon in Brugge, waarna de rokerij verhuisde naar een nieuwe, grote rokerij buiten het centrum. De vis wordt op ambachtelijke wijze ‘koud’ gerookt op 28°C, boven schaafsel van beuk. Sprot is oorspronkelijk een armeluisvis, die momenteel wordt opgewaardeerd en door liefhebbers beschouwd wordt als een gezonde delicatesse (rijk aan eiwitten en omega 3). Hele sprotjes zijn uitgesproken van smaak, de filets zijn zachter. In de streek wordt sprot vooral warm gegeten met een aardappel in veldkleed (pellepatat). Je kunt de smakelijke visjes ook als amuusje serveren op witloofblad of verwerken in salades.

SEAGULL-APPETIT : GOTEVLIETSTRAAT 13, 8000 BRUGGE. 050 32 01 06. WWW.SEAGULL-APPETIT.COM.

Traditioneel gebak SALON SERVAAS VAN MULLEM

Overgrootvader Ernest en grootvader Herman Van Mullem bakten vele decennia lang de beste koeken van Brugge. Herman stopte met bakken om aan de vakschool Ter Groene Poorte les te geven. Vandaag is het kleinzoon Servaas en zijn vrouw die de bakkerij uitbaten. Er wordt gewerkt met verse grondstoffen van eerste kwaliteit. De winkel werd in 2004 volledig gerestaureerd en ziet er weer uit zoals vroeger. Voorin is een degustatiesalon, waar je kunt ontbijten met versgebakken koeken en een glaasje champagne of ’s middags verzorgd kunt lunchen. In de vitrine pronkt klassiek gebak, voor chocoladeliefhebbers zijn er huisgemaakte pralines. Specialiteiten zijn : dessertkoekjes Coeur de palmier van bladerdeeg in hartvorm en het taartje Délice van chocolademousse en crème brûlée met vanille.

BANKETBAKKERIJ SALON SERVAAS VAN MULLEM : VLAMINGSTRAAT 56, 8000 BRUGGE. 050 33 05 15. WWW.SERVAESVANMULLEM.BE.

INVENTIEVE SHOCK-O-LATIER THE CHOCOLATE LINE

The Chocolate Line is een tot aan het plafond gevulde chocoladewinkel met in het achterhuis een voor iedereen zichtbare werkplaats. De winkel is een idee van de communicatieve Dominique Persoone en Fabienne De Staerke. Dominique noemt zichzelf shock-o-latier en daarmee maakt hij veel duidelijk. De getalenteerde chocolatier en flamboyante ondernemer tast de grenzen van het maakbare en het smaakbare af. Hij trekt de jungle in op zoek naar de oorsprong van de chocolade. Niet alleen het land is belangrijk, ook de variëteit. Dominique is ook de uitvinder van de chocoladelipstick en chocolademassagezalf. Naar aanleiding van een feestje bij de Rolling Stones ontwikkelde hij een speciaal machientje: de chocolate shooter, waarmee men chocolade kan snuiven.

THE CHOCOLATE LINE : SIMON STEVINPLEIN 19, 8000 BRUGGE. 050 34 10 90. WWW.THECHOCOLATELINE.BE.

VOOR CHOCOHOLICS VERCRUYSSE

Geert Vercruysse is de beste chocolatier van Kortrijk, maar er wordt in de stad eigenlijk niet veel over hem gesproken. Het zal wel met zijn eigenzinnige karakter te maken hebben. Geert moet het hebben van echte chocoholics. Hij heeft zijn volgelingen tot in Australië. Geert weet wat hij doet : hij werd opgeleid bij beroemde banketbakkers als Wittamer (Brussel), Fauchon (Parijs), Schumacher (Wenen) en Huize van Wely (Nederland). In zijn eigen zaak houdt hij alles bewust klein : hij staat in de werkplaats, vrouw Katrien in de winkel. Geert gebruikt eerstekeus-ingrediënten. Hij negeert industriële producten. Voor zijn pralines werkt hij uitsluitend met buitenlandse ondernemers die op kleinschalige manier cacao verbouwen en daar chocolade van maken (tree-to-bar). In de zomer zijn er een vijfentwintigtal pralines beschikbaar, naast diverse soorten ijs, macarons, gebak enz.

VERCRUYSSE : DOORNIKSEWIJK 115-117, 8500 KORTRIJK. 056 21 68 81. WWW.PATISSERIEVERCRUYSSE.BE.

De broodspecialist BAKKERIJ DE KNOCK

De nationaal vermaarde bakkerij De Knock bestaat sinds 1882. Liefhebbers komen van ver voor het beste natuurbrood, gebakken in met eikenhout gestookte ovens. De Knock is een echt familiebedrijf : vader Edward en zoon Karel bakken, echtgenote en dochter staan in de winkel. Het is zo druk dat er geen koeken meer worden gebakken maar uitsluitend nog broden. Het zuurdesemdeeg wordt samengesteld uit sterke bloem zonder verbeteraars, water, zout, levende gist en een beetje boter. De broden zijn compact en voelen zwaar aan. Koekebrood, roggebrood, notenbrood, vijgenbrood, abrikozenbrood : het repertoire verandert met de dagen van de week.

BAKKERIJ DE KNOCK : KORTRIJKSESTRAAT 70, 8020 OOSTKAMP. 050 82 23 76. WWW.BAKKERIJDEKNOCK.BE.

Vers van het land BOERENMARKT TIELT

Er zijn nog maar weinig boerenmarkten in Vlaanderen en die van Tielt is toonaangevend vanwege de goede locatie, de kwaliteit van het aanbod, de gezelligheid en de authenticiteit. Wekelijks komen een twintigtal landbouwers met de boerenkar naar de markt van Tielt. De landbouwers verkopen uitsluitend natuurproducten en als er tijd is wordt er een praatje gemaakt. Veel vaste bezoekers kennen de landbouwers bij naam. Bij Kris Bossuyt ben je op het goede adres voor roomwitte asperges, bij Christiana Verbrugghe voor kraakvers grondwitloof, bij Lea Vandevoorde voor smakelijke hoevekaas, bij Godfried Bovijn voor prima peren en appels, bij Erik Tack voor kakelverse eieren, bij Ivan d’Halluin voor verse karnemelk, bij Koen Sierens voor mooie savooikool en rapen, enz.

BOERENMARKT, ELKE ZATERDAG VAN 14 TOT 16.30 UUR, TRAMSTRAAT, TIELT. WWW.BOERENMARKT.COM.

DOOR PIETER VAN DOVEREN & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Om het rijke aanbod uit West-Vlaanderen te illustreren kozen wij tien bijzondere adresjes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content