Ligging : Sint-Andries Brugge, op het platteland I Sfeer : gezellig familiaal I Reistijd : een uur rijden van Brussel I Prijzen : niet goedkoop

Wie ’s morgens ontwaakt in kamer nummer 1 van de Herborist, kijkt tegen het gebinte aan, terwijl het zonlicht al gefilterd door de kleine ramen binnenvalt. De kamer en de badkamer met ligbad zijn niet groot, het toilet zelfs ronduit krap. Maar het is er knus en gezellig, met de warme houten vloer en tegen de muur een prachtige gekleurde ets van een romantisch bekvechtend paar, La Rose mal défendue.

Beneden wacht het beste ontbijt dat we tijdens onze zevenjarige rondreis langs B&B’s en kleine hotelletjes mochten smaken. Er is vers fruitsap, een keurig bedachte samenstelling van vers fruit, koeken en croissants, kaas en ham, maar op een zo verfijnde manier gebracht dat het geheel ook een lust voor het oog is. En in geen tijd tovert de gastvrouw een eitje naar wens op tafel.

We waren al lang niet meer in Auberge de Herborist geweest, maar het landelijk gelegen restaurant heeft niets van zijn ouderwetse charme verloren. Arnold Hanbuckers ging er twintig jaar geleden wonen en plantte er vier jaar later zijn fornuis neer, nadat hij in het naburige Ter Heyde al naam en faam verworven had. Die faam is met de jaren gegroeid, zijn zoon staat inmiddels ook achter het fornuis en naast de culinaire hoogstandjes van het duo, wist de chef zich ook een gedegen reputatie van kruidenkenner eigen te maken. In zoverre dat hij jaarlijks een paar duizend bezoekers rondleidt in zijn tuin met 350 eetbare kruiden.

Op de eerste verdieping werden vier gastenkamers met een zekere huiselijke charme opgezet, waar ondanks de nabijheid van de E40 geen geluidje binnensijpelt. Het bed is van uitstekende kwaliteit, de nachtrust ongestoord. En wie de slaap uit de ogen wrijft, kijkt uit over Het Veld, een onverstoord landschap dat gedurende vijf eeuwen door de Sint-Andriesabdij werd gecontroleerd.

Wat de Hanbuckers ’s avonds op tafel brengen, is zonder meer uitzonderlijk. Een wonderlijk voorgerecht van tongfilet met juliennegroentjes, een tussengerecht van gebakken eendenlever, eend met truffelaardappeltjes en een mousse van ham als hoofdgerecht, maar op zo’n delicate wijze gebracht en gegarneerd dat beschrijven moeilijk wordt. Zelfs de vier verschillende amuses-bouches bleken al een feest op zich.

Kortom, dit adres biedt naast de rust uitzonderlijk veel. En ’s zomers is het drummen om een plaatsje te vinden op het landelijk terras. Van de gasten wordt verwacht dat ze tijdens hun verblijf minstens één keer mee aan tafel schuiven.

TIP

Een geleid bezoek aan de kruidentuin, in

combinatie met een feestelijk diner.

Info

Auberge de Herborist telt vier kamers die vanaf 150 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten. All-indriegangenmenu vanaf 75 euro, vijfgangenmenu à 90 euro.

a

Auberge de Herborist, De Watermolen 15, 8200 Sint-Andries Brugge, 050 38 76 00.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content