Straffe Ketten RFC

"Een homo die rugby speelt, dat verrast veel mensen. Zulke reacties vind ik fijn, omdat ze aantonen dat we het beeld van de gay scene verbreden." © Alexander Popelier

Uitvalsbasis: Brussel

Oprichting: 2010

Leden: 35

“Mensen zijn vaak verrast wanneer ik hun over mijn sport vertel. ‘Een homo die rugby speelt, allez serieus?'”, lacht Carlo Strouven (36), speler en bestuurslid van ’s lands enige inclusieve rugbyteam – lees: met homo-, bi- én heterospelers. “Zulke reacties vind ik wel fijn, ook omdat ze aantonen dat we het beeld van homomannen verbreden. We zijn net zo divers als de samenleving in het algemeen, en dus zijn er homo’s die dansen en zingen, en homo’s met andere hobby’s. Bij ons moet je uiteraard wel tegen een stootje kunnen. Rugby is een contactsport en we dragen enkel gebitsbescherming. Een blauw oog of schaafwonden hoort erbij.”

Nog een misverstand: dat rugby alleen voor brede, stevige kerels is. “In deze sport heb je allerlei types nodig”, zegt Joey Vermue (26). “Grote jongens om de bal naar voren te drukken, en smalle, snelle lopers die hard kunnen tackelen in de verdediging. Het motto achterin is squeeze the knees: pak de tegenstander laag, dan gaan de grootste bonken neer.”

Met meer dan vijftien nationaliteiten en spelers uit het hele land weerspiegelt het team zelf zijn eigen boodschap van inclusiviteit en diversiteit, legt Joey uit. “Ik voelde meteen dat ik in het plaatje paste, en dat was een verademing. Als tiener die nog in de kast zit doe je er alles aan om erbij te horen, maar later ontdek je dat de gay wereld ook bepaalde types en rollen naar voren schuift. Bij ons is er van dat denken in hokjes en normen geen sprake. Iedereen vult zijn identiteit in zoals hij dat zelf wil, en je hoeft je nergens voor te verontschuldigen.”

Ook niet als je je geaardheid niet meteen aanvaardt, benadrukt Seif Sam (30). “Ik stond op mijn 25ste nog steeds met één been in de gay scene, en met het andere eruit. Trots zijn, opkomen voor mezelf: dat deed ik allemaal nog niet. Maar zulke zaken hebben hier geen belang. Rugby spelen bij een inclusief team leerde me dat er verschillende manieren zijn om gay te zijn, en dat die allemaal oké zijn. Je mag je weg helemaal zelf uitstippelen.”

Angst dat de rest van de rugbywereld minder breeddenkend is, is volledig onterecht, geeft Carlo mee. Zeker niet nadat de Belgische Rugby Federatie zich er in 2016 uitdrukkelijk toe verbond om homofobie en discriminatie te bestrijden. “Competitie- en vriendschappelijke wedstrijden tegen straight teams zijn altijd rimpelloos verlopen. De enkele keer dat er smalende opmerkingen gemaakt werden, blokten de scheidsrechters dat meteen af. Sommigen zullen aanvankelijk vast gedacht hebben dat we makkelijk te verslaan waren, maar die weten nu wel beter.” (lacht)

Seif Sam
Seif Sam© Alexander Popelier

straffeketten.be

Joey Vermue
Joey Vermue© Alexander Popelier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content