Stoofpeertjes zijn harde peren die je een hele winter kunt bewaren. Ze worden eigenlijk nooit rijp. Ze laten zich wel perfect stoven in wijn, zelfs in koffie. Dit recept is van mijn grootmoeder. De ...

Stoofpeertjes zijn harde peren die je een hele winter kunt bewaren. Ze worden eigenlijk nooit rijp. Ze laten zich wel perfect stoven in wijn, zelfs in koffie. Dit recept is van mijn grootmoeder. De bittere toets van de koffie geeft samen met de kruiden een heerlijk winterse siroop. Eet de peren met een bolletje ijs of wat room, kruimel er een koekje over en serveer er wat van de siroop bij. Als je geen bewaarperen vindt, kun je dit ook perfect doen met een onrijpe eetpeer, die stoof je dan wel veel korter.5 harde peren of stoofperen 1 liter koffie 5 kardemompeulen 1 kruidnagel 1 kaneelstokje 5 el suiker Schil de peren, maar laat het steeltje er nog aan, dat geeft een extra feestelijk effect. Schik de peren in een kookpotje waar ze net in passen. Overgiet met koffie en voeg de suiker en de kruiden toe. Laat op een zacht vuurtje stoven tot de peren zacht zijn, test door met een mes te prikken. Afhankelijk van de perensoort kan de kooktijd variëren: van een kwartier tot een uur.