Op Sfeer, een beurs voor Interieur, Tuin en Zwembad, wordt de grens tussen de drie onderdelen steeds vager : interieurmerken brengen tuinmeubelen uit en klassieke tuinmeubelmerken proberen het met materialen die net zo goed binnen tot hun recht komen.

Op 18 maart start Sfeer, de beurs voor Interieur, Tuin en Zwembad. Organisator Veerle Wenes ziet vooral het aandeel van buitenmeubilair stijgen. “Mensen hebben intussen zowat alles voor binnen. Men wil nu ook buiten inrichten als een woonkamer. De tuin wordt de buitenkamer. Dit jaar zijn er heel wat buitenaccessoires : buitenlounges, douches, houtkarren, buitenkeukens en barbecues. Zelfs tapijten. Het is alsof we nooit meer naar binnen willen.”

Elk merk probeert in te spelen op de ‘buitenkamer’ die de tuin geworden is : de Engelse tuinspecialist Gloster brengt de Horizon uit, een modulaire zithoek van stevig geweven kunststof. En aan de Sushireeks breien ze een vervolg met een ronde eettafel waar de stoelen precies onder passen. Het Franse Fermob brengt een collectie voor het terras of de kleine stadstuin : in felle kleuren en leuke strepen. De zitmeubelen van Paola Lenti zijn strak en organisch, net als de XXL-lijn van het Spaanse Kettal en de Leaf van Dedon. De Kokoon van het Belgische Royal Botania is dan weer letterlijk een rusteiland.

De eveneens Belgische bedrijven Tribù en Extremis waren de eerste om tuinmeubilair trendy te maken. Maar ook zij gingen voor hun nieuwe collectie op zoek naar vers bloed. De 26-jarige Bram Bollen, voormalig stagiair bij Tribù, tekende de Vintagecollectie : een loungechair en kuipstoeltje. Tom De Vrieze van Tovdesign ziet zijn tuindouche, de Serpentine, gerealiseerd door Extremis.

Andere jonge ontwerpers starten dan weer hun eigen label : Some is zo’n label, amper elf maanden oud. “Het valt me op dat het genereren van concepten of ideeën gemakkelijker verloopt voor een buitenmeubel. Waarschijnlijk komt dat doordat er voorheen weinig vernieuwends op de markt kwam”, vindt Robin Delaere, de 33-jarige ontwerper van Some. Hij ontwierp nog voor Tribù en deed technische ontwikkeling bij Extremis.

Samen met Royal Botania zijn dat precies de twee bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de goede reputatie van de Belgen in de sector. “België is het epicentrum van de internationale tuinmeubelsector”, zegt Saskia De Mits, zaakvoerder van ’t Huis van Oordeghem. Deze designwinkel specialiseerde zich tien jaar geleden in buitenmeubilair. “Waarom hier ? Belgen houden van gezelligheid en als het dan eens goed weer is, willen ze het ook buiten gezellig kunnen maken : buiten eten, zitten, liggen. In Italië en Spanje is het te warm om in de zon te gaan liggen, laat staan om er te eten. Door het klimaat is België een ideaal testland voor hoogwaardige materialen : er is wind, regen, en de zoute lucht van de zee. Om in België een collectie te kunnen verkopen, moet ze goed zijn.”

“Toen we begonnen was er alleen maar hout”, herinnert Saskia zich. “Maar wij haalden La Grande Table en Le Banc van Xavier Lust naar buiten. We gingen naar de grote interieurbeurzen en haalden er precies die stukken uit die ook buiten konden staan. Een paar jaar geleden zagen we steeds meer interieurmerken met een specifiek buitenmeubel of tuincollectie. Zo nieuw was het nochtans niet : Knoll deed het veertig jaar geleden al met de collectie van Richard Schultz. Claire Bataille en Paul ibens hadden in 1998 ook al hun Bench.”

Maar ook dit jaar zijn er interieurontwerpers en -merken die de stap voor de eerste keer doen : Tord Boontje bereidt een buitenleunstoel voor bij het Italiaanse Moroso, Thonet lanceert een oude ligstoel opnieuw en het Nederlandse Leolux start voor het eerst met een buitencollectie.

Er zijn ook Belgische nieuwe initiatieven : Quinze & Milan, wier meubelen al dikwijls de tuin in gesleurd werden, lanceren dit voorjaar een eerste outdoorcollectie : stoelen voor aan het zwembad, een voetbankje, een spuitgegoten bijzettafel en een scherm van Arne Quinze en een schommelstoel van de Nederlandse architect Wiel Arets. Ook het duo Weyers en Borms creëerde een opvallende camouflagewaterton. Het gaat zelfs verder. Veerle Wenes : “Er is een inhaalmanoeuvre bezig van de jonge tuinarchitecten die in navolging van de binnenhuisontwerpers hun creativiteit willen tonen.”

Iedereen wil de tuin in, maar Saskia De Mits waarschuwt : “De tuinmeubelsector is echt een vak apart. Een interieurfabrikant ziet het gat in de markt met tuinmeubelen, maar qua verdeling is het niet zo simpel. Een merk moet dan immers kiezen tussen een tuincentrum of een interieurzaak.” Die keuze is alvast overbodig de laatste twee weekends van maart, want dan brengt Sfeer alles onder een dak samen.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content