ELF TRENDS, TIPS EN NIEUWTJES VOOR DE ZOMER VAN 2011.

1. SHAKESPEARE & CO

De gezelligste cocktail van de Parijse modeweek is gewoonlijk die van Olympia Le-Tan. In oktober vorig jaar nodigde de handtassenontwerpster ons uit in een museumzaal met schaalmodellen van planeten, en begin maart gaf ze afspraak in de legendarische boekwinkel Shakespeare & Company. Het perfecte decor voor de geborduurde versies van oude boekomslagen. De wintercollectie staat in het teken van kookboeken. In afwachting gaat het deze zomer over planeten, middels boeken als The War of the Worlds, Typhoon, Under the Volcano en Brave New World. Belezen, guitige, met de hand gemaakte accessoires voor wie wat meer wil dan een doordeweekse luxestatustas. (JB)

2. PLATTE SANDALEN

WAT ZIJN DE DO’S-AND-DON’TS VOOR HET DRAGEN VAN PLATTE SANDALEN ? STIJLEXPERT AUDREY HESELMANS GEEFT TIPS.

1. Let op de pasvorm. Een sandaal die te smal (het worstjeseffect) of te klein is, doet niet alleen pijn, maar is ook bijzonder onflatteus. Loop zeker even rond in de winkel en controleer in de spiegel of je hiel niet over de rand komt. Negeer uitspraken als “het leder zet nog uit”, want dat doen je voeten tijdens de zomer ook.

2. Hoe dragen ? Met een rok voor een gesofisticeerde maar casual look. Met een short, maar enkel in hartje zomer. En met een broek die net op de enkel eindigt en smalle broekspijpen heeft. Te wijde of lange broeken ogen rommelig.

3. Felle, contrasterende kleuren zijn de trend voor de zomer. Wie een complete look te opzichtig vindt, kan opteren voor felgekleurde sandalen. Gelakte teennagels in felle of neutrale kleuren benadrukken de stijl die je wilt neerzetten.

4. Vermijd sportieve kledij, een platte sandaal oogt al casual genoeg. Dat geldt ook voor de sandaal zelf : een leren zool is veel mooier dan plastic of rubber. (EDW)

Bekijk ook de modeproductie van Audrey Heselmans op p. 36

3. BLIK-VANGER

Een dilemma : het is mooi weer en je besluit met je zonnebril op de neus een stapje in de wereld te zetten. Maar telkens als je een winkel binnenstapt, sta je in het donker. Waar blijf je met je zonnebril ? Snel in je tas, met het risico op krassen. Of toch ietwat onstijlvol aan je T-shirt of in je haar. Juwelenontwerpster Karin Nuñez De Fleurquin biedt de oplossing : een zilveren brillenbroche met haakje waaraan je je zonnebril hangt. De kleine zilveren brilletjes keren ook als ring, ketting of oorbellen terug in haar zomercollectie. (EDW)

De eye-glass holder kost 45 euro. Info : 03 218 04 74, www.karinnunezdefleurquin.com.

4. OP SLOT

De sleutel tot je hart had Tiffany&Co al, nu biedt het juwelenmerk ook de sloten aan. De nieuwe Lockscollectie is gebaseerd op tekeningen uit het archief en omvat bedeltjes in geel goud, 18-karaats roze goud en massief zilver. Sommige werken ook als echte hangslotjes, al draag je deze juweeltjes beter aan je halsketting of armband dan aan je koffer. Pronkstuk is een hartvormig hangslotje in platina bezet met diamanten. (EDW)

Prijzen van 95 tot 5500 euro. Info : 02 501 66 33, www.tiffany.com

5. WALK-OVER

HET BRITSE MODERIJK VEROVERT DE WERELD. ALS EEN PLETWALS IN DE PRÊT-À-PORTER, DENK PHOEBE PHILO, OF STAP VOOR STAP IN DE SCHOENENSECTOR. EEN OVERZICHT VAN ONZE FAVORIETEN.

RUPERT SANDERSON

Rupert Sanderson gaf zijn carrière in de reclame op voor een cursus schoenontwerp aan het Cordwainers College in Londen. Zijn designfilosofie stoelt op het principe less is more, wat resulteert in elegante, handgemaakte schoenen die het been van de vrouw optisch verlengen. Sanderson ontwerpt ook de schoenen voor Lagerfelds collectie. In 2008 werd hij bekroond tot Accessory Designer of the Year op de British Fashion Awards. Sindsdien opende hij vier winkels, en hij houdt een wekelijkse blog bij voor de Britse Vogue.

www.rupertsanderson.com

NICHOLAS KIRKWOOD

De 30-jarige Nicholas Kirkwood wordt beschouwd als het jongste wonderkind van de schoenenindustrie. Zijn palmares spreekt voor zich : hij won de Footwear Designer of the Year ( Condé Nast) in 2008 en was genomineerd voor de Vogue Designer Fashion Fund Award in 2010, maar verloor van Erdem. Dit jaar is hij opnieuw genomineerd. Niet verwonderlijk dat Kirk-wood niet alleen zijn eigen collectie en die van het Italiaanse modehuis Pollini onder zijn hoede heeft, hij ontwerpt ook de catwalkschoenen voor Erdem, Peter Pilotto en Rodarte. Zijn stijl ? Architecturale hoogstandjes met een mix van ongewone materialen, af en toe kitscherige details en geometrische figuren. Een lust voor het oog.

www.nicholaskirkwood.com

TABITHA SIMMONS

Tabitha Simmons stond al aan weerszijden van het modegordijn : als styliste voor Vogue en Dazed and Confused, als model en als designer. De Britse woont en werkt in New York. Haar collectie staat synoniem voor luxe, vrouwelijkheid en het vakmanschap van couture. Dat wordt weerspiegeld in de prijs : gemiddeld 700 euro. Elk paar schoenen draagt de naam van een inspirerende vrouw, zoals Grace ( Coddington) en Sally ( Singer). Op de vraag hoe de Tabitha er zou uitzien, antwoordt ze : “Een wilde, gekke en sexy schoen die de indruk geeft dat hij alleen zou kunnen lopen, zonder een persoon eraan vast. Dat is pas een idee !”(EDW)

www.tabithasimmons.com

6. ARA STARCK VOOR CARTIER

DE OUDSTE DOCHTER VAN ONTWERPER PHILIPPE STARCK SIERT DE CAMPAGNE VOOR DE NIEUWE ‘HANDSFREE’ MARCELLOTAS VAN CARTIER.

Ara Starck (32) : “Ik ben absoluut geen modefanaat. Maar ik heb wel respect en bewondering voor savoir-faire. Ook in Frankrijk worden ambachtelijke bedrijven als Cartier zeldzaam. Zonder een object dat van zichzelf waardevol is, was ik er ook niet aan begonnen – er is al genoeg oneerlijke luxe. Bovendien hoefde ik geen rol te spelen : de fotograaf volgde me gewoon een dag lang in Parijs, tijdens mijn dagelijkse routines. Wellicht een eenmalige onderneming, hoor : ik schilder, ik zing bij The Two ( de band van Starck en David Jarre, zoon van Jean-Michel Jarre). Met zo’n beroemde vader heb ik geleerd de schijnwerpers te mijden.” (WD)

Ara Starck ontwierp o.a. een fresco voor het restaurant van Hôtel Meurice in Parijs en een akoestisch doek voor de concertzaal Het Kraakhuis in Gent. Info : www.myspace.com/musicofthetwo ; www.cartier.com

7. SNEAK PREVIEW : EEN HOED IN 2012

TIJDENS DE MODEWEEK IN PARIJS NOTEERDEN ELKE LAHOUSSE EN JESSE BROUNS DE VOLGENDE ACCESSOIRETRENDS :Als het van de ontwerpers afhangt, krijgt komende winter elk hoofd een hoed, muts of kapje. Van pillendooshoedjes (bij Rochas) over wollen kapjes (bij Sacai, Jil Sander of Tsumori Chisato) tot Argentijnse gauchohoeden (bij Lanvin).

Sjaals krijgen meer textuur (zie onder meer de bonten stola van A.F. Vandevorst).

Handschoenen zijn bij voorkeur voorarmschoenen, en rijkelijk versierd (met gespen, ritsen en pluimpjes bij Ann Demeulemeester ; in de stijl van Michael Jackson bij Haider Ackermann).

Een bijzondere schoen blijft belangrijker dan een m’as-tu-vuhandtas (slangenleder en plexiglashakken bij Dries Van Noten ; klompstiletto’s voor de eerste presentatie in Parijs van de Belg Jean-Paul Lespagnard).

De besteriem voor winter 2012 is te vinden bij Haider Ackermann : extra wijd en extra rigide, voor extra glamour.

Jesse Brouns

Een volledig verslag van de modecollecties voor komend najaar vind je volgende week in Knack Weekend.

8. WE HEBBEN EEN OOGJE OP…

STEVE MADDEN (52)

Schoengoeroe en oprichter van een muzikaal platform dat Lady Gaga en Katy Perry ontdekte. In april opent de Amerikaan vier Europese winkels, waarvan één op de Antwerpse Meir. Ook de Belgische onlineshop wordt die maand gelanceerd.

www.stevemadden.com

NATALIA BRILLI (38)

Belgische ontwerpster, gevestigd in Parijs, die de mode- en designwereld verbaast met haar sculpturale juwelen, handtassen en accessoires in leer. Op haar agenda voor 2011 : schoenen voor Alex Quilici, meubelen voor Ascète, juwelen voor Frank Stella en pièces uniques voor het decor van Social Club van regisseur David Lynch.

www.nataliabrilli.fr

JANE CARR (33)

Britse textielontwerpster met een studie aan Central St. Martins en vier jaar als hoofd van de stoffenafdeling van Versace op haar cv. In 2005 lanceerde ze een collectie van luxueuze sjaals. In België exclusief te koop op de webshop Sugar for your closet. (EDW)

http://sugarforyourcloset.com

9. FINE FLEUR

BLOEMEN HOEVEN NIET ZEEMZOET ROMANTISCH TE ZIJN. HET KAN OOK STOER OF SIMPELWEG CHIC.

1. Anthea sandaal met plateauzool (94 euro), River Island. Info : www.riverisland.com

2.Halsketting (315 euro), Les Précieuses. Info: 02 503 28 98

3. Handtas met bloemenprint (170 euro), Longchamp. Info : www.longchamp.com

10. COLORAMA

TON SUR TON OF CONTRASTEREND, FELLE KLEUREN MOGEN WEER.

1. Papieren origamibroches (60 tot 75 euro), Elisa Lee. Info : www.elisa-lee.be

2. Leren clutch (2900 euro), Hermès. Info : www.hermes.com

3. Sandalen met geel veter-koord (prijs op aanvraag), Christian Dior. Info : www.dior.com

11. IN HET RIET

NIETS IS ZOMERSER DAN RAFFIA EN GEVLOCHTEN RIET.

1. Gevlochten handtas met wit leren franje (prijs op aanvraag), Anya Hindmarch. Info: www.anyahindmarch.com

2. Donkerblauwe sandaal met plateauzool (+/- 15 euro), Primark. Info : www.primark.co.uk

3. Strooien hoed (12,99 euro), New Look. Info : www.newlook.co.uk

(EDW)

SAMENSTELLING ELLEN DE WOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content