STIJLENPUZZEL

© TIM VAN DE VELDE

In dit huis in Leuven weerspiegelt elke kamer een ander stuk geschiedenis. Architectenbureau 360 zorgde ervoor dat het huis toch perfect als geheel functioneert.

STRAK WIT

“De rijke geschiedenis en diverse bouwstijlen maken dit huis uniek”, vindt Jan Mannaerts van 360 Architecten. “Alleen hadden sommige ruimten te weinig licht en uitzicht. De keuken leek wel een bunker.” In de plaats kwam een heldere ruimte met marmeren vloer, werkblok van Corian en witte meubelen. De enige kleurtoetsen zijn de schalen van Michaël Verheyden. Dankzij de ingenieuze plafondconstructie, opgehangen aan één trekker, heb je een onbelemmerd uitzicht op de tuin, die opgevat is als buitenkamer. Het ’tapijt’ van steen, een ontwerp van landschapsarchitect Erik Dhont, versterkt dat ‘kamergevoel’.

INTIMISTISCH

Vanuit de strakke, hedendaagse keuken stap je de woonkamer binnen, die een negentiende-eeuwse grandeur uitstraalt. Een oude opiumtafel dient als salontafel. Op de woonkamer sluit nog een intimistisch zithoekje met warmoranje muren aan. Hier kunnen de bewoners hun antieke beeldjes en meubelen kwijt, zoals het zeventiende-eeuwse kabinet van rozenhout dat kostbaar porselein bevat. In een apart bijgebouw achteraan de tuin bevindt zich de bibliotheek met meubelen in Engelse stijl en schilderij van Jan Cobbaert. Voorde inrichting van al deze ruimten deden de bewoners een beroep op antiekspecialist Axel Vervoordt.

MET PERSPECTIEF

Een monumentale trap leidt naar de eerste verdieping met de slaapvertrekken. De grootste kamer kreeg een nieuwe en suite badhoek met kuip ‘Stone One’ van Aquamass, wastafels van Corian en douche van tadelakt en zelliges. Nog een verdieping hoger onderging de zolder een ware metamorfose. De vele kamertjes maakten er plaats voor één ruimte. De architecten legden daarbij het originele gebinte bloot. “Het dak heeft prachtige eiken balken en nog een authentieke houten bebording. Om die zichtbaar te laten, brachten we de isolatie aan de buitenkant van de dakconstructie aan.” In het midden van de zolder staat een grote kubus van mdf, beschilderd met zwarte bordverf. Daarin bevindt zich de badkamer. Aan de ene buitenkant is een keuken voorzien, aan de andere kant slaapruimte. De zolder vormt op die manier een kleine flat. Jan Mannaerts : “Wanneer de bewoners ouder zijn en het huis te groot wordt, kunnen ze deze verdieping apart verhuren. Als architect moet je ook kijken naar de toekomst, je verbouwing moet duurzaam zijn. En dan heb ik het niet per se over energie besparen of ecologische materialen gebruiken. Je moet vooral bestaande huizen opwaarderen, de ruimte in de stad optimaal benutten.”

ARCHITECTENBUREAU 360

Jan Mannaerts, Greet Houben en Kris Buyse richtten in 2005

samen het Gentse Architectenbureau 360 op. De naam verwijst naar hun filosofie. Jan Mannaerts : “Met het ruimtelijke als ijkpunt willen we elk project zonder vooringenomenheid bekijken.”

Het bureau is onder meer bekend door de renovatie van de Vlerickcampus in Leuven.

Info : 09 236 26 80, www.office360.be

DOOR SISKA VERSTRAETE – FOTO’S TIM VAN DE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content