Bewegen en spieren trainen in het water, heeft veel voordelen. Over de nieuwste fitnessrages : aquagym, aquarobics, aquafitness en aquajogging.

LINDA RAATS

In het water voelen mensen zich lichter, mobieler en soepeler. Het water verbergt ook werkelijke of denkbeeldige figuurfoutjes. Maar het voornaamste voordeel van aquasporten is de gewichtloosheid. In het water wordt de zwaartekracht vrijwel volledig gekompenseerd door de opwaartse kracht, een effekt dat door het dragen van hulpmiddelen zoals een wet belt (drijfgordel), wet vest (drijfvest) en cuffs (pols- en enkelbandjes) nog wordt versterkt. Als we lopen of springen, worden onze onderste ledematen zwaar belast, in het water is dat niet zo. Bovendien kan de weerstand in het water oplopen tot 42 keer de weerstand in de lucht. “Watertrainen” komt uit de revalidatie en wordt frekwent gebruikt bij blessures, maar heeft ook een gunstig effekt bij overgewicht, zwangerschap, rugklachten. Het risico om te vallen, is er niet en de spieren worden op een milde manier aan het werk gezet.

Dat is eenvoudig te begrijpen wanneer we het menselijk skelet met een stapel blokken vergelijken. De zwaartekracht houdt die blokken op elkaar, maar dat is in het water niet meer het geval. Om ons evenwicht en onze stevigheid te bewaren, wordt een deel van de spieren ononderbroken, maar in geringe mate, aangespannen om de gewrichten te fixeren. We voelen dat niet, maar profiteren wel van het effekt. Sporten in het water heeft een invloed op het hart en de bloedvaten, op de spieren en op de ademhaling. Zo neemt het hartslagvolume gemiddeld 20 procent toe en wordt de hartslag lager. Alleen de gemiddelde bloeddruk ligt iets hoger, zodat iemand met een hoge bloeddruk beter doktersadvies inwint vooraleer aan een oefenprogramma te beginnen.

Bij trainen in water kost dezelfde oefening, uitgevoerd in hetzelfde tempo, 20 tot 40 procent meer kalorieën en wordt de ademhaling dieper, omdat door de waterdruk het longvolume vermindert. Verhoging van de spierkracht is eveneens gegarandeerd, want de waterweerstand kan je regelen door de bewegingssnelheid te variëren. Bovendien worden in het water alle spiergroepen aan het werk gezet en dat is uniek. Alleen de koördinatie van armen en benen is voor sommigen in het water niet meer vanzelfsprekend.

Jan Coppens is licentiaat lichamelijke opvoeding en een aquasport-trainer. Hij geeft toelichting bij de verschillende aquasporten : “Aquajogging gebeurt in diep water. Via diverse loop- en wandelvormen worden vooral het uithoudingsvermogen, maar ook de balans, leningheid en koördinatie geoefend. Aquajoggen of deepwater running is in Amerika erg populair. Het is eigenlijk hardlopen in diep water, waarbij gebruik gemaakt wordt van een wet belt of een wet vest en de cuffs om het lichaam in een vertikale positie te houden. Het grote voordeel ligt hier in een cardiovasculaire stimulatie, een echte konditietraining waarbij de effekten op hart, longen en bloedvaten gunstiger zijn dan bij lopen op de begane grond. Wie het iets te vermoeiend vindt, kan aquawalken : wandelen in diep water met de drijfmiddelen. Aquafitness is het uitvoeren van fitnessoefeningen in diep water en het aksent ligt op kracht en leningheid. Er zijn oefeningen voor de benen, de armen en de romp. Ideaal dus om in vorm te komen en je figuur te verbeteren. Aquarobics zijn aerobicsoefeningen in het water, met ritme en muziek. Het water zorgt voor een ontspannen sfeer en koelte. Aquarobics is vooral gericht op het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de oefeningen kunnen met of zonder schokbelasting, met of zonder springen. De oefeningen gebeuren in heupdiep water of dieper. “

Volgens Jan Coppens zijn er aan watertrainen weinig nadelen verbonden. “Steeds meer atleten trainen in het water, ook als ze niet van een blessure moeten herstellen. Een nadeel is misschien de temperatuur van het water in sommige zwembaden en het feit dat watertrainen in België nog niet goed georganizeerd is. In Nederland zijn de trainers beter geschoold. Maar de sport heeft een toekomst. Ik pleit voor dergelijke oefeningen in schoolverband. Het zal jongeren motiveren om niet voor elke zwemles met een briefje van de ouders of huisarts te zwaaien. “

Jan Coppens, Habemus Corpus : (053) 83.76.40. Lektuur : “Aqua-Sportief”, van A. van der Sluis en B. Dikkeboer, een uitgave van de Nederlandse Nationale Raad Zwemdiploma’s te Doorn.

Steeds meer atleten trainen in het water.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content