MinutenwerkVijf C's
...

MinutenwerkVijf C'sIn de nieuwe gids 2002 van Relais & Châteaux - Relais Gourmand staan 25 nieuwe leden vermeld. Voor ons land veranderde er weinig: hotel-restaurant Shamrock in Maarkedal is, na een kleine afwezigheid, opnieuw toegetreden. Régis Bulot, eigenaar van Moulin de l'Abbaye in Brantôme in de Périgord, werd herverkozen voor een mandaat van 4 jaar als voorzitter van Relais & Châteaux. De ambassadeurs van de groep zijn 469 uiterst comfortabele hotels en restaurants van over de hele wereld. Allen onderschreven het charter van de 5 C's: courtoisie, charme, caractère, calme en cuisine (hoffelijkheid, charme, karakter, kalmte en keuken). De gids is gratis ter beschikking bij de leden of op het Belgische secretariaat: Emile de Motlaan 9, 1000 Brussel. Tel. 02-643 43 95. e-mail: mail@jjso.be (verzendingskosten: 5 euro).Cognac voor en naFabrikanten van pousse-cafés worden sinds geruime tijd geconfronteerd met een ineenschrompelende markt. In tijden van gezond leven, lichte maaltijden en verantwoord autorijden is er minder vraag naar een glaasje alcohol na de maaltijd. Vóór de maaltijd mag blijkbaar wel: op de door cognac Frapin georganiseerde happening in het Brusselse restaurant La Truffe Noire werden als aperitief long-drinks geschonken van cognac on the rocks aangelegd met Schweppes. De avond stond verder in het teken van 'Cognac in harmonie met koffie, chocolade en sigaren'. Algemene bewondering was er voor een verrassende bereiding rond Fleur de Tête de Moines, een pittige kaas met het zoete van acaciahoning, fijne reepjes pikante tabak Arturo Fuente en bedwelmende olie van witte truffels, opgediend met... een Domaine Frapin V.I.P. XO. La Truffe Noire: Terkamerenlaan 12, 1000 Brussel. Tel. 02-640 44 22.Cognac tijdensHet Maison du Boeuf ging nog verder door gedurende veertien dagen een menu te presenteren dat volledig was gewijd aan cognac. Hier geen cognac na of voor de maaltijd, maar tijdens de maaltijd. Het Only Rémy Dinner bestond uit vier gerechten vergezeld van vier cognacs: gebakken ganzenlever met gekonfijte vijgen met een gekoelde cognac Rémy Martin XO Excellence; jakobsnootjes gebakken in Indische boter met reepjes sinaasappelschil en een ijskoude cognac Rémy Martin VSOP; gebraden fazant met Fine Champagne, gesmoord babywitloof, mignonette-aardappel en een gekoelde cognac Rémy Martin Extra; en chocoladedesserts van de wagen met Rémy Martin XO op kamertemperatuur. De prijs bedroeg 91,50 euro, cognac inbegrepen. De harmonie tussen spijs en drank was opvallend groot en werkte ondersteunend. Cognac drink je met kleine slokjes, afgewisseld met teugen water: zo kom je nuchter en monter van tafel. Maison du Boeuf, Brussels Hilton Hotel: Waterloolaan 38, 1000 Brussel. Tel. 02-504 13 34.KooklesDe Australische kok Peter Young kwam als ambassadekok naar België. Hij is gespecialiseerd in fusion cooking. In reeksen van drie lessen toont hij tijdens zijn Australian Culinary Event uitheemse producten en kooktechnieken. Plaats van gebeuren is de concept-shop Kitchen by Kitchen, Ieperlaan 20, Brussel 1000 ( Tel. 02-223 00 87). 45 euro per les, eten en wijn ingebrepen. Info: Peter Young, Tel. 0478-25 20 64. PJY666@hotmail.comDe wintereditie van spijs&drank - een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen - is te koop in uw krantenwinkel.