VLAM (Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing) kwam tot de vaststelling dat varkensvlees door heel wat ‘betere’ restaurants stiefmoederlijk wordt behandeld: het komt nauwelijks voor op de spijskaart van gastronomische eethuizen. Dat is merkwaardig, want varkensvlees zit ingebakken in de Vlaamse eetcultuur en is veruit de meest gegeten vleessoort. Bovendien kan je er alle kanten mee uit (streekbereidingen, exotische en creatieve gerechten). VLAM begon drie jaar geleden, via steun aan de Broederschap Sint-Antonius, met een campagne om varkensvlees op de voorgrond te brengen in de betere restaurants. Jaarlijks hoogtepunt is het Festival van het Varkentje, waarbij een 300-tal restaurateurs zich engageren om minstens twee weken een creatief hoofdgerecht met varkensvlees op de kaart te zetten. Het eethuis dat gedurende het hele jaar op de meest creatieve manier met varkensvlees omgaat, wordt beloond met de Antonius Award. Dit jaar gaat de prijs naar hotel-restaurant . De Fransche Croon, Leuvensestraat 26-28, 3290 Diest. Tel. 013-31 45 40. www.defranschecroon.be

Door de negatieve publiciteit rond dioxine, gekke koeien, mond- en klauwzeer en hormonenkippen weten veel verbruikers niet meer wat er nog zonder gevaar gegeten kan worden. Vanuit die onrust groeide een nieuw initiatief van de vereniging Meesterkoks van België. Om jonge mensen de ‘liefde voor de mooie dingen des levens’, zoals een smakelijke keuken gebaseerd op gezonde producten, bij te brengen, is er een drempelverlagende actie aangekondigd. Van maandag 17 tot zondag 23 september 200l stellen meer dan de helft van de Meesterkoks hun keuken open voor jongens en meisjes van 18 tot 25 jaar. Bovendien wordt het jonge volkje een degustatiemenu aangeboden voor een vriendenprijsje. Dit menu bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht met bijpassende wijnen en kost 1000 fr. Voor de lijst van deelnemende Meesterkoks, bel Tel. 02-230 92 67. Reserveren is noodzakelijk.

Wok is een nieuw boek uit de serie Het Nieuwe Koken van Tip Culinair. Het richt zich tot praktisch ingestelde mensen die openstaan voor andere eetculturen. Het boek bundelt snelle, oosters geïnspireerde gerechten die in de wok worden bereid. De meer dan 70 recepten tonen dat men met de Aziatische wonderpan meer kan doen dan roerbakken: in de parabolische pan kan je ook koken, stomen, smoren en frituren. Uitg. Tirion, 550 fr.

Door het toenemend tekort aan kaviaar en de daaraan verbonden prijsstijgingen verplaatst de handel zich meer en meer naar het zwarte circuit. Daardoor dreigt de steur sneller dan verwacht uit te sterven. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is de kaviaarhandel vrij en zijn de steursoorten die de eitjes produceren voor beluga-, sevruga- en oscietra-kaviaar bedreigd. Het kortzichtig beleid van de kaviaarproducerende landen rond de Kaspische Zee, de stijgende prijzen en de groeiende vrees dat er binnenkort geen kaviaar meer zal zijn, zet meer en meer restaurateurs aan om de delicatesse niet meer te gebruiken. De VN presenteerde een ultimatum aan kaviaarproducerende landen als Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan en Turkmenistan: organiseer de steurvangst, of de kaviaarhandel zal volledig verdwijnen. Als reactie kwamen kaviaarproducerende landen bijeen in Genève, waar werd voorgesteld om de export met liefst 80 procent te verminderen. De steur uit de Kaspische Zee is goed voor 90 procent van de kaviaar op de wereld. De officiële vangst is teruggelopen van 30.000 ton in de jaren ’70 tot 550 ton in 2000. De illegale vangst zou echter 10 tot 12 keer hoger liggen. Deze cijfers hebben de kaviaarproducerende landen ertoe aangezet om de steurvangst voortaan onder controle te houden. De toekomst zal uitwijzen of de maatregelen voldoende zijn om de steurpopulatie terug op niveau te brengen.

Vincent is eigenlijk banketbakker, Florence is kunsthistorica van opleiding. Samen openden ze La Folle Aventure/Het Dolle Avontuur, een eenvoudig eethuis in de Brusselse kantorenwijk rond de Congreskolom. Vincent kookt, en een twintigtal samengestelde salades en mooie, lekkere nagerechten vormen zijn specialiteit. Florence ontvangt, bedient en adviseert drankjes, zoals aperitieven op basis van gedroogde vruchten geweekt in wijn, honing en kruiden of met liefde geselecteerde wijnen, zoals een Formulae de Ricasoli, sangiovese, Toscane (895 fr.) of een Zuid-Afrikaanse Roodeberg (605 fr.). Voor haastige lunchers zijn er hapjes als toasts en croques en pastafreaks hebben de keuze uit klassieke en inventieve bereidingen met deegwaren. Congresstraat 52, 1000 Brussel, Tel. 02-229 31 95. Weekend gesloten.

De zomereditie van spijs&drank – een must….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content