PIETER VAN DOVEREN

TE LAAT

Elizabeth David (1913-1992) heeft indertijd veel goeds gedaan om de conservatieve Engelsen een bredere kijk op voeding te geven. Zij toonde met haar boeken French Provincial Cooking, Italian Food en A Book of Mediterranean Food dat er meer is dan lam met muntsaus of triffle met zomerfruit. Haar kookboeken beschouwt men als gedegen. Uitgeverij Het Spectrum komt nu, 43 jaar na de eerste uitgave en twintig jaar na de laatste herziene herdruk van French Provincial Cooking, met de vertaling De Keuken van de Franse Provincies. Hoewel al het geschrevene uiterst juist is, is deze late vertaling voor Belgische, culinair geïnteresseerden niet of nauwelijks meer interessant. Elizabeth David floreerde vooral in de tijd dat men in Engeland weinig wist over de Franse en de Italiaanse keuken. Het meeste uit haar vertaalde boek is bij ons al vele decennia bekend via de vele kookboeken van de Franse meesters, zoals Escoffier of Oliver, om er maar twee te noemen. Veel van de opgenomen bereidingen zijn inmiddels verouderd door de manier van koken en het veelvuldig gebruik van room en boter. Spijtig voor Eilzabeth David, maar zij komt te laat. Uitg. Het Spectrum: ….euro.

BIOFRESH

Zonder de koelkast zouden onze levensmiddelen veel sneller bederven. Onderzoekingen wezen uit dat verse producten een ideale bewaartemperatuur hebben. Daarom rustte fabrikant Miele een gamma koelkasten uit met een 0°C-zone, die in twee compartimenten werd opgedeeld. In deze zone wordt de temperatuur automatisch om en bij 0°C gehouden (maximum 3°C), maar is de vochtigheidsgraadregelbaar. In de bovenste lade heerst een vochtigheidsgraad van 50 procent, terwijl die in de onderste zone 90 procent bedraagt. Tere levensmiddelen, zoals vis, schaaldieren, vlees, gevogelte, worst, zuivel en slaatjes, bewaren doorgaans beter bij een vochtigheidsgraad van 50 procent. Groenten, sla, verse kruiden, champignons en inlands fruit verkiezen een vochtigheidsgraad van 90 procent. Dankzij deze Biofresh-zone bewaren tere levensmiddelen meer dan twee keer zo lang als in een gewone koelkast. Het gamma kent vier inbouwmodellen van verschillend formaat. Twee van de vier modellen dragen het A-label, dat borg staat voor milieubehoud en spaarzaam energieverbruik. De Biofresh-koelkasten kosten van 949 euro tot 1329 euro.

JONG GELEERD…

De operatie Menu’s voor de Jeugd in september 2001 was zo’n succes, dat de Meesterkoks van België zich klaarmaken om dit jaar de jongeren van 18 tot 25 jaar opnieuw in de gelegenheid te stellen een reeks grote restaurants te ontdekken. Een vijftigtal Meesterkoks heeft besloten hun restaurant opnieuw te openen van maandag 21 tot zondag 27 oktober 2002 voor jonge mensen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. De jongeren krijgen een degustatiemenu aangeboden voor een speciale prijs. Zij betalen 25 euro voor een menu bestaande uit aperitief, voorgerecht, hoofdschotel, nagerecht, geselecteerde wijnen en koffie. De lijst van deelnemers is vanaf 1 oktober beschikbaar, via 052 42 87 27 (tussen 9 en 12 van woensdag t/m vrijdag) of via de website (www.meesterkoks.be).

VIJF JAAR

Om sfeervol en romantisch te tafelen is er het zonnig-zuiderse restaurant Bar Bar Sol, dat nu vijf jaar bestaat. Het eethuisje met saffraankleurige inrichting is te vinden in de Brusselse bovenstad. Aan de met spons bewerkte muren hangen zonnespiegels met gebombeerd glas en op de plankenvloer staan oude, met katoen beklede stoelen. Baas Miguel Iribarren is een innemende Spaanse Bask, die impulsen geeft aan zijn chef-kok, die zelf de wereldmuziek kiest, ontvangt en bedient. Bar Bar Sol is een goed-humeur-restaurant, waar men aanlegt om op adem te komen of voor een sfeervolle tête-à-tête. De spijskaart is gevarieerd en samengesteld uit actuele, zuiders geïnspireerde bereidingen, zoals tonijntartaar met koriander (14 euro), gebakken inktvisjes met pesto van raketsla en pikante rode pepers (12 euro) en een hele reeks pastabereidingen. Om de vijfde verjaardag gepast te vieren is er een menu met keuze uit twee voor-, hoofd- en nagerechten en een glas champagne en koffie, voor de gelegenheidsprijs van 45 euro.

Bar Bar Sol: Defacqz straat 105, 1050 Brussel, 02 534 68 55. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Privé-parking.

HYPE VOORBIJ

Gedurende een lange periode waren de Londense eethuizen van Sir Terence Conran, de stichter van de woonwinkels Habitat, het toonbeeld van goede smaak. Maar nu lijkt het tij te zijn gekeerd. Volgens de laatste uitgave van Dining Out zijn Conrans eethuizen nog maar alleen geschikt voor “damesfuifjes en voorstedelijke coach parties”. Vijf van de tien meest teleurstellende eetervaringen van de Dining Out-inspecteurs deden zich voor in Conrans eethuizen. De aanval op Conrans restaurant-imperium is extra pijnlijk omdat de kritiek gebeurt in een periode van groeiende somberheid aangaande de vooruitzichten in het luxesegment van de Londense horeca. Het ziet er naar uit dat de Londense hype over is en dat de tijd is aangebroken om de Parijse restaurantscène terug in het zonnetje te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content