Deze rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

In Japan

Pierre Marcolini is zonder twijfel een van de meest getalenteerde chocoladebewerkers die ons land momenteel rijk is: de vakman behaalde in 1995 de titel ‘Wereldkampioen van de Banketbakkerij’ en was in 2000 winnaar van de ‘Europese Beker van de Patisserie’ in Rome. Marcolini opende recentelijk in Tokio, in de chique wijk Ginza (5-8 Ginza, Chuo-QKU), een winkel met uitsluitend chocoladeproducten. Op de eerste verdieping kan men de pralines proeven bij een warme chocolade (bv. met de smaak van citrusvruchten of earl grey) of bij geselecteerde wijnen. De Belgische chocoladekunstenaar is in Japan ook vertegenwoordigd met zes corners (stands) in de luxueuze winkels Enoteca, waar men de beste westerse artikelen verkoopt. De verkoopprijs van een praline in Japan bedraagt 1,75 euro.

Pierre Marcolini, Les Chocolats d’Iris. tel. 02-216 82 15.

Plantaardig

Producent Lima heeft op de markt een gamma 100% biologische plantaardige dranken, gebaseerd op soja en granen. Het zijn smakelijke, lichtverteerbare melkvervangers met hoge voedingswaarde. De reeks cholesterolvrije dranken is recentelijk uitgebreid met Rice drink Hazelnoot-Amandel en Oat drink Naturel. Deze producten zijn zonder lactose en soja, en ook zonder toegevoegde suikers. Rice drink, op basis van rijstmalt, kan men drinken, koud of warm, en is een alternatief voor melk in nagerechten, muesli’s, flans en milkshakes. Oat drink is gemaakt op basis van haver. Dankzij specifieke productiemethodes worden de lange zetmeelketens van haver grotendeels omgezet in maltodextrine en maltose, ’trage’ suikers die voor langdurige energie zorgen. Haver is rijk aan poly-onverzadigde vetzuren (42%), aan vezels (9,67%) en aan vitamine E met zijn antioxidatieve werking. De nieuwe plantaardige dranken zijn te koop in natuurvoedingswinkels: Rice drink Hazelnoot-Amandel (2,45 euro/l) en Oat drink Naturel (2,11 euro/l).

Achteruit

De gids GaultMillau 2002 (Frankrijk, België, Luxemburg) is uit en tot verbazing van menigeen werden Freddy en Patrick Vandecasserie, de twee koks van het Brusselse restaurant Villa Lorraine, uitgeroepen tot koks-van-het-jaar. Hoogst merkwaardig, want de Villa is een levend anachronisme. Met de benoeming van vader en zoon Vandecasserie zet GaultMillau, de gids die in de gloriedagen van de nouvelle cuisine vernieuwing bracht, de klok decennia achteruit. In Frankrijk werd Nicolas Le Bec, chef-kok van Loges in Lyon, uitgeroepen tot kok-van-het-jaar. Clos St-Denis uit Kortessem is het vijfde restaurant dat de topscore 19/20 en een vierde koksmuts krijgt toegekend. Andere veranderingen in de top zijn: Barbizon (Overijse) krijgt een derde koksmuts en 18/20, Sea Grill (Brussel) en Le Vieux Boitsfort (Brussel) krijgen ook een derde koksmuts en 17/20. Bij de ‘restaurants van de hoop’ treft men: Alain Bohné (Brussel), Caprices des Deux (Ohain) en Fidalgo (Tienen). De gids GaultMillau vermeldt 6500 restaurants en kost 23 euro.

Vernieuwd

Kok Filip Dewijnants en echtgenote Christel Steenwegen startten De Fidalgo acht jaar geleden als weekendrestaurant in het ouderlijk huis. Later namen de twee het huis over en opende Fidalgo ook op weekdagen. Filip is aanhanger van de Belgisch-Franse keuken en ging in de leer bij Frank Fol ( Sire Pynnock). Onlangs werd het interieur aangepast en de tuin heraangelegd. Voor zomerse dagen wacht een vernieuwd terras, waar ook gegeten kan worden. Filip Dewijnants is lid van de groep Jeunes Restaurateurs d’Europe.

De Fidalgo: Outgaardenstraat 23, 3300 Tienen. tel. 016-81 73 58. e-mail: defidalgo@pi.be. Zaterdagmiddag, zondagavond, maandag en woensdagavond gesloten. Lunch 30 euro, menu’s 39 euro (wijnassortiment, 15 euro).

Grondbeginselen

Wilt u weten wat ‘abrikoteren’, ‘amylose’, ‘broyage’, ‘gasretentie’, ‘kneedtolerantie’, ‘narijs’ en nog veel meer van deze vaktermen en grondstofspecificaties zijn, dan schiet het boekje Bakbasics ter hulp. Het werd uitgegeven naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van het IVVOB, de Oud-leerlingenbond Bakkerijschool Ter Groene Poorte Brugge, de grootste bakkerijschool van het land. Het basisreceptenboek heeft zijn nut als repertorium voor de vakman. Het is een beknopt naslagwerk, dat de grondbeginselen bevat voor de uitoefening van het beroep van brood- en banketbakker, chocolade-, ijs- of suikerbewerker. Naast de vaktermen en basisbereidingen vindt men in het boek technieken en grondstofomschrijvingen: fervente hobbykoks kunnen hun hart ophalen. Uitg.Lannoo/Terra, 14,95 euro.

Het lentenummer van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel vanaf 15 maart 2002.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content