Een van de betere eethuizen in Waals?Brabant is Le Grand Corroy. …

vaste waarde

Een van de betere eethuizen in Waals-Brabant is Le Grand Corroy. Het druk bezochte restaurant ligt op een half uur rijden van Brussel in het landelijke dorpje Corroy-le-Grand. De eigenaars, FranƧois Charvet en Philippe Jacques, verbouwden het woonhuis en de schuren van een vroegere provisiehoeve van de abdij van Villers-la-Ville. Ondanks hun geringe ervaring wisten zij van Le Grand Corroy een vaste waarde te maken. Het restaurant heeft cosy eetvertrekken en voor romantische en plechtige momenten zijn er gedekte tafeltjes in de gewelfde kelder. De 32-jarige Alain Etienne (foto) is de nieuwe chef-kok. Hij werd in huis opgeleid door zijn voorganger Eric Lekeu. Zijn verfijnde keuken is hedendaags en valt te ontdekken via het menu balade (1450 fr./35,94 euro voor drie gangen en 1650 fr./40,90 euro voor vier gangen).

Le Grand Corroy: 13 rue de l’Eglise, 1325 Corroy-le-Grand. [{phone}] 010-68 98 98. www.legrandcorroy.be. Er zijn vier gastenkamers. Zaterdagmiddag, zondagavond en maandag gesloten.

exotisch

Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Oxfam-Wereldwinkels werd een exotisch kookboekje uitgegeven. Via de verkoop van ‘eerlijke’ producten bouwen de Oxfam-Wereldwinkels mee aan een rechtvaardiger en democratischer wereld. In De Wereld aan Tafel worden smeltkroesrecepten gekoppeld aan achtergrondinformatie over typische Oxfam-producten, zoals sesamolie uit Senegal, chips uit Costa Rica, biorijst uit Thailand, koffie uit HaĆÆti…. In de reportages over de boeren in de Derde Wereld wordt de herkomst van deze ‘eerlijke’ producten extra belicht. Niemand minder dan Mimi Smith, onder meer bekend van de kookrubriek Lekker Thuis, kreeg de opdracht om avontuurlijke fusionrecepten te ontwikkelen, waarbij producten uit de Oxfam-Wereldwinkels worden gekoppeld aan verse inlandse producten. Uitg. Lannoo/Terra, 603 fr./14.95 euro.

beschermd

Na TĆŖte de Moine is gruyere de tweede kaas met een Zwitsers label die officieel een Appellation d’Origine ContrĆ“lĆ©e (AOC) krijgt. Dit cerficaat, uitgereikt door de Federale Dienst voor de Zwitserse Landbouw, maakt het mogelijk om de naam en de streek van productie te beschermen. De herkomstbenaming geeft de verbruiker de garantie dat hij te doen heeft met een authentiek product dat op traditionele wijze werd vervaardigd in een geografisch duidelijk omschreven gebied. Het lastenboek is strikt. Zo moeten de koeien gevoed worden met natuurlijk veevoer en is inkuiling verboden. De gruyere dient minstens drie maanden te rijpen in de productieeenheid. Rijping en verfijning gebeurt op vurenhouten planken. Voor de korstvorming worden de kaaswielen omgekeerd en regelmatig met zoutwater ingewreven. De productie van de melk en de dagelijkse vervaardiging van de kaas moet plaatsvinden in de periode waarin de kudde naar de alpenweide trekt (van mei tot oktober) en uitsluitend rond de plaats van overzomering. Zes andere Zwitserse kazen ( Emmental, Sbrinz, Vacherin Fribourgeois, Vacherin Mont d’Or, BĆ¼ndnerkƤse en Raclette du Valais) dienden eveneens een officiĆ«le vraag in voor een AOC.

azijn

Alcohol zet zich spontaan om in azijn wanneer hij lange tijd aan de lucht wordt blootgesteld. De Egyptenaren, meesters in het maken van bier en wijn, wisten dit al. De Romeinen gebruikten azijn als ontsmettings- en schoonheidsmiddel, en vooral als smaakmaker. In de eerste eeuw voor Christus verleidde Cleopatra de Romeinse veldheer Antonius met een kostbaar liefdesdrankje: ze schonk hem een glas azijn waarin een parel volledig was opgelost. Casanova stal het recept van gekruide azijn van vier plunderaars, die zich in de 16de eeuw met deze azijn tegen de pest beschermden. Casanova gebruikte het recept echter als afrodisiacum met een zeven uur durend effect. Pas in de 18de en 19de eeuw slaagden wetenschappers erin om azijn op grote schaal te produceren. Vanaf dan wordt graanalcohol meer en meer de grondstof voor azijn. Azijn stoken werd op deze manier een nevenactiviteit van jenever- of likeurstokers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Nationaal Jenevermuseum Hasselt uitpakt met de tentoonstelling ‘Edik, eek, azijn‘. Tot 30 december, Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt. [{phone}] 011-24 11 44.

roussillon

Van 10 tot 25 november 2001 zetten veertien Belgische restaurants de Roussillon en zijn wijnen in de kijker. Het doel van deze veertiendaagse, die voor het derde opeenvolgende jaar plaatsvindt, is de wijnen van de Roussillon te integreren in een creatieve en rijkgeschakeerde keuken, waaraan elke restaurateur een persoonlijk accent geeft. Info: Informatiecentrum van de Roussillonwijnen, [{phone}] 02-771 14 34. www.vins-du-roussillon.com

De herfsteditie van spijs&drank _…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content