Deze rubriek bericht over…..

De laatste decennia staat de wijnwereld op z’n kop. De Fransen worden eindelijk wakker en geven zich nu pas rekenschap van de concurrentie van de nieuwe wijnlanden. Geen wonder dat de verkoop van Franse wijn in drie jaar tijd met 30 procent is teruggevallen. In deze roerige tijden komt uitgeverij Lannoo/Terra met Larousse Wijnencyclopedie, Wijnen uit de hele wereld. ‘Compleet herziene editie’ staat er in vette letters op de omslag van dit lijvige werk. De uitgever gaat hier echter te ver en verschaft misleidende informatie want ‘compleet herzien’ is de ouderwetse Larousse allesbehalve. Hij is hoogstens licht gereviseerd en in ieder geval onvoldoende aangepast. Een vergelijking met de oorspronkelijke Franse uitgave uit 1994 toont bijvoorbeeld dat er in het hoofdstuk ‘Australische wijnen’ in zeven jaar tijd nauwelijks iets is veranderd. En zo kunnen we verder gaan. Er geldt een tweede waarschuwing: de opgenomen informatie is bekeken door een Franse bril, waardoor de Franse wijnsector duidelijk op de voorgrond wordt gezet. (1491 fr.)

Lounging is een vorm van optimaal onthaasten in een ontspannen sociëteitssfeer. Wonderboy Olivier Sokolsky was een van de lounging-pioniers: hij opende in Brussel Living Room in een ingeslapen huis. Living Room heeft door de portiers, de receptie, het schemerige interieur en het ‘onderuit-zit-meubilair’ een besloten karakter. Met het geld dat Olivier Sokolsky in Living Room verdiende opende hij, aan de rand van het Ter Kamerenbos, Double You. Er werden kosten nog moeite gespaard om dit comfortabele restaurant in te richten, wat niet wil zeggen dat iedereen van het eindresultaat houdt. Double You heeft het cosy interieur van een ouderwets Amerikaans bordeel: rode pluche alom, schemerlampen, koperen balustrades, stoelen met franjes, gecapitonneerde banken enz… Ook in Double You deden lounge-facetten hun intrede: men zit en eet er laag aan een soort koffietafels en, om sfeer te geven, is er een bibliotheek. De tafels op de open tussenverdieping bieden de intimiteit voor een romantisch diner. De spijskaart gaat van salades, pastagerechten en pizza’s tot meer serieuze vis- en vleesbereidingen. Spijskaart en bediening zijn in het Frans.

Double You: Louizalaan 519, 1050 Brussel. Tel. 02-644 24 26. Open van 12 tot 14.30 u. en van 19 tot 23 u. (weekend 24 u.). Pianist op dinsdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Oliviers & Co kondigt de actie Grand Cru’svoor een prikje aan. De aankopers van deze olijfoliefirma reizen de olijfgaarden af in de landen rond de Middellandse Zee. Steeds vaker ontdekken zij nieuwe olijfgaarden buiten de grenzen van de AOC’s of internationaal beschermde herkomstgebieden. De selectie ‘Gereserveerde Oogst 2001′ is daar het beste voorbeeld van. Drie van de vijf cru’s in deze collectie dragen het kenmerk O&Co-Sélection-Hors Catégorie. De firma stelt jaarlijks zo’n dertig cuvées voor. Sinds de creatie van het merk heeft Christophe Castiglione, die de leiding heeft over de inkoop, zich toegespitst op een collectie van geïdentificeerde, genummerde cuvées. De lancering van de Récoltes Réservées, een verzameling van vijf cru’s aangeboden tegen aantrekkelijke prijzen, is een nieuwe stap in de reis rond de Middellandse Zee. Het gamma omvat: Tunesië (Sfax) 390 fr./9,67 euro, Italië (Apulië) 400 fr./9,92 euro, Spanje (Baena) 390 fr./9,67 euro, Griekenland (Peloponnesus) 370 fr./9,17 euro en Frankrijk (Haute Provence) 650 fr./16,11 euro.

Oliviers & Co: Schrijnwerkersstraat 8, 2000 Antwerpen; Boterstraat 28 en Linthoutstraat 244 in 1000 Brussel.

Nespresso lanceerde met partners Krups en Magimix een nieuwe espressomachine, die niet alleen door de eigentijdse look maar ook door het gebruik en het eindresultaat opvalt. De Concept Machine werd ontworpen met een nieuw klemsysteem, waardoor je in een handomdraai een espresso maakt. Bij de opening van de capsulehouder wordt de gebruikte capsule automatisch verwijderd in de vuilbak. Het watervolume is manueel controleerbaar, de statische druk bedraagt 19 bar en voor cappuccino of een kopje thee is er een stoompijpje. De Concept Machine is verkrijgbaar in twee versies, die elk in drie kleuren leverbaar zijn. Bij dit nieuwe koffietoestel horen de bekende Nespresso-koffiecapsules, verkrijgbaar in een assortiment van 9 grands cru’s. (12.061 fr./299 euro).

Nespresso Club: 0800-16264

De herfsteditie van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content