Televisiekok en voormalig profvoetballer Gordon Ramsay behaalde internationaal applaus met lichte en intens smakende gerechten. In zijn eerste Londense restaurant Aubergine wist hij twee Michelin-sterren bij elkaar te koken en zijn tweede restaurant Gordon Ramsay heeft er inmiddels zelfs drie. Zijn eerste boek Passion for Flavour viel in de prijzen en nu is er het in het Nederlands vertaalde Passie voor Vis. Het kleurrijke boek komt beginners tegemoet door te openen met aanwijzingen voor het kopen en bereiden van vis. Na de basistechnieken volgen 100 recepten. Gordon Ramsay is een ‘kampioencombineerder’, die vanuit zijn passie voor koken het ene gerecht na het andere creëert. Bladerend door het boek word je geregeld verrast door de boeiende compositie van gerechten (meestal door inbreng van oosterse elementen), maar heb je soms ook de indruk dat je het al eens eerder hebt gezien. Af en toe frons je de wenkbrauwen, zoals bij de salade waarin gebakken jakobsschelpen een dressing krijgen van… kappertjes en gebakken rozijnen! Soms gaat Gordon Ramsay ook te ver, zoals bij het bereiden van delicate jakobsschelpdieren, gewikkeld in een smaakoverheersend jasje van bacon en op het bord gebracht met sterke ingrediënten als raketsla en parmezaankaas.

Tip Culinair, VNU boekenfonds, Tirion uitg., 1190 fr./29,50 euro.

Zijn de koks moe van al het wilde mengen van culturen en smaken? Heeft de fusion kitchen zijn beste tijd gehad? Londen verdreef Parijs als eethoofdstad van Europa en het is daar waar eettrends het eerst worden waargenomen. Nu blijkt in Londen plots een toenemende belangstelling te zijn voor bereidingen uit de Franse streekkeuken. Vooral verlichte versies van traditionele gerechten uit Zuidwest-Frankrijk vallen helemaal in de smaak. Boter, room en ganzenlever zijn weer terug, zongedroogde tomaatjes, pesto en olijfolie worden even aan de kant geschoven.

Tussen 15 september en 15 oktober brengt de actie Tafelen voor Wagenschot voor de vierde keer vele honderden mensen naar Oost-Vlaamse restaurants. Op het menu van de restaurants die deelnemen staat telkens een andere, eigen interpretatie van het Wagenschot-menu. Per gedegusteerd Wagenschot-menu gaat er een bedrag naar de werking van het Pedagogisch Centrum Wagenschot in Eke-Nazareth. Voor informatie over de deelnemende restaurants kan men terecht bij de organisatie: Tel. 09-385 44 33.

Onze noordzeegarnalen zouden in de toekomst wel eens verdrongen kunnen worden door garnalen uit de Negev-woestijn. Een handige Israëlier kreeg het idee om uit het enorme brakwaterbassin, dat zich onder de woestijn bevindt, warm water op te pompen om het grondwater vervolgens te gebruiken voor de kweek van garnalen. Eerst worden miniscule garnaaltjes in een speciaal bad tot larven van 1 gram vetgemest. Dan gaan de baby’s in grote kweekbakken, waar ze het gewicht van 20 g bereiken. De Israëlische maritiem-bioloog, die het project begeleidt, koos voor de witte garnaal, die in het wild leeft voor de kust van Zuid-Amerika. Deze garnaal wordt reeds met succes in Zuid-Amerika en het Verre Oosten gekweekt. Nu is het wachten op de eerste lading kibboets-garnalen. Overigens verbieden de joodse spijswetten het eten van garnalen.

Speciaal voor het herfstnummer van spijs&drank creëren drie topkoks een exclusief vegetarisch gerecht en laten drie jonge chefs zien hoe je konijn op een lichte, moderne manier bereidt. Verder leer je brood zelf bakken op een plezierige manier, krijg je de smaak te pakken van hartige haring, eet je gezond met biologische olijfolie uit Kreta en word je verrast door eigenzinnige Spaanse wijnen uit Priorat. In het najaar ontbreken lekkere combines met paddestoelen natuurlijk niet. Last but not least gaan we op smaakverkenning bij onze zuiderburen en krijgt u de kans om drie gastronomische trips in Frankrijk te winnen.

Het herfstnummer van spijs&drank is vanaf 14 september 2001 te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content