Alles over ijs vind je in het lijvige, in zoete kleuren uitgevoerde boek IJs en IJsdesserts. De Engelse kookboekenschrijfster Joanna Farrow en freelance culinair journaliste en stiliste Sara Lewis sloegen de handen ineen en gingen op zoek naar de geschiedenis van ijs en de juiste benodigdheden, zoals ijsmachines, bombes, ijsvormen en lepels, om zonder problemen ijs te vervaardigen. De lezer wordt stap voor stap ingewijd in de geheimen van het maken van waterijs en roomijs. Het boek staat vol tips voor het op smaak brengen, golven, marmeren en laagjes maken van ijs, waarmee je een basisrecept in een verrassende lekkernij verandert. In het totaal werden meer dan 150 gevarieerde recepten verzameld van ijskoude lekkernijen, waarbij klassiekers, ijs zonder room en vetarm ijs, granitas, bombes en ijstaarten, ijsnagerechten zoals gefrituurde ijsballetjes, kruiden-, specerijen- en bloemenijs en ijsdranken. Voor liefhebbers is dit boek zeker zijn geld waard.

Uitg. Zuid Boekprodukties, verdeling Agora, 798 fr., 19,78 euro.

In Nederland steekt een nieuwe, veelbelovende generatie koks de kop op. Eén van de coming boys is Hans van Wolde, eigenaar/chef-kok van het restaurant Beluga. Deze ambitieuze kok komt op voor een eerlijke keuken, waarbij de producten smaken naar wat ze zijn en zonder veel omlijsting op de borden komen. Hans en Daniëlle van Wolde verhuisden hun restaurant van de Havenstraat naar een ruimere en meer kunstzinnige locatie. De nieuwe Beluga is te vinden in het Centre Céramique, Plein 1992 no 12, 6221 JP Maastricht. Tel. +31-43-321 3364; www.rest-beluga.com

Theo Fabergé is de enige nog levende kleinzoon van Carl Fabergé, de legendarische juwelier van de tsaren en het Keizerlijk Russisch Hof. Hij is de schepper van de St. Petersburg Collection, een bijzondere verzameling decoratieve kunstvoorwerpen en uurwerken. Theo Fabergé zet de traditie van zijn grootvader verder. Hij creëerde twintig jaar geleden zijn eerste ei en versierde de eieren met goud, email of edelstenen. Het gereputeerde gastronomische restaurant Hof Ter Eycken organiseert op 6, 7 en 8 oktober een speciaal diner rond Théo Fabergé en de verzameling. Tijdens het aperitief en diner neemt men de gasten mee naar de tijden van de Russische tsaren en wordt de geschiedenis van de familie Fabergé verteld. De aanwezigen kunnen een aantal creaties uit de verzameling bewonderen (op de foto: Icon Egg) en tegelijkertijd wordt het geheim van ieder stuk onthuld. Deelname kost 4750 fr. of 117,75 euro per persoon.

Hof Ter Eycken: Aalstersesteenweg 298, 9400 Ninove. Tel. 054-33 70 81.

Het oosterse spektakelrestaurant Cité du Dragon, met vestigingen in Luik, Brussel en Antwerpen, organiseerde de kookwedstrijdChina&Kok. Tijdens de finale mochten zes kandidaten- hobbykoks hun recept bereiden in de keuken van het Brusselse restaurant. De wok stond centraal. De jury, onder voorzitterschap van Ken Hom (links), Pierre Fonteyne en Luc Tu Liem (midden), eigenares van het restaurant, beoordeelde de creaties op smaak, geur en oorspronkelijkheid. Aan het laatste ontbrak het niet: zuurkool van vis voor de ene, chaud-froid van konijn voor de andere. Uiteindelijk won Patrick Smets met zijn gerecht Deep-Fried Chicken in an almond jacket. Bij de beroepskoks won Paul Mariën (rechts op de foto) van restaurant Truffeltje (Dendermonde) met ‘Zeeduivel met lentekool en gevulde schelpen en gebakken bamboescheuten met tofu en erwtenloof uit Sichuan’.

Zonder meer verrassend is de inrichting van Cose Cosi. Het levendige Italiaanse restaurant ligt midden in Matongé, de Afrikaanse wijk van Brussel, waar de sfeer op zomerse avonden exotisch is. Cose Cosi heeft een decor à la Out Of Africa, dat ook in Knokke-het Zoute niet zou misstaan. Het werd ontworpen door binnenhuisarchitect Pierre Bourgeois en is ’s avonds schemerig verlicht met kaarsjes. En met wat geluk zit er ook nog een echte pianist achter de vleugel. Cose Cosi heeft nog andere verdiensten, zoals de pur sang Italiaanse obers. Zij staan garant voor de ambiance. En dan is er het cordon koks, dat in de open keuken voor spektakel zorgt. Chef-kok is Alberto Lopez (ex- Patissimo). Succesnummers zijn: Luna nera of pasta gevuld met ricotta en parmaham (520 fr., 12,89 euro), quatrio de pâtes (540 fr., 13,39 euro), pizza’s (vanaf 270 fr., 6,69 euro) en vleesgerechten, zoals filetto cose cosi met paddestoelen en een geflambeerde saus met groene peper (690 fr., 17, 10 euro) of Cornetto Ricitelli van kalfsroulade gevuld met taleggio en een room- en dragonsaus (510 fr., 12,64 euro).

Cose Cosi: Waverse steenweg 16, 1050 Brussel. Tel. 02-517 11 71. Open van 12 tot 15, en van 18 tot 23 u. (weekends tot 23.30 u.). Lunch 410 fr., 10,16 euro, weekmenu 995 fr., 24,67 euro).

Het zomernummer van spijs&drank – een must voor wie….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content