Passie voor Groenten is de titel van een kleurrijk kookboek waarin superster Antonio Carluccio zijn beste groenterecepten toont. Carluccio is eigenaar van restaurant Neal Street, een Italiaanse specialiteitenwinkel en een café in Londen. Voor het grote publiek is deze vriendelijke lobbes vooral de populaire presentator van veelbekeken Engelse tv-kookprogramma's en auteur van enkele culinaire bestsellers. In Passie voor Groenten zijn meer dan 200 zonnige en relatief eenvoudige recepten opgenomen. Het boek ademt een plattelandssfeer. Meer dan 40 soorten groenten komen aan bod, waarbij typisch zuiders groen als monniksbaard, snijbiet, kardoen, koolrabi en radicchio. Carluccio geeft terloops wetenswaardigheden over kweek, oogst en inkoop. Hij begeleidt het geheel met anekdotes uit zijn kinderjaren in de buurt van Turijn. Het boek is hedendaags van vormgeving, alleen spijtig dat de scherpstelling van de fotograaf niet altijd juist z...

Passie voor Groenten is de titel van een kleurrijk kookboek waarin superster Antonio Carluccio zijn beste groenterecepten toont. Carluccio is eigenaar van restaurant Neal Street, een Italiaanse specialiteitenwinkel en een café in Londen. Voor het grote publiek is deze vriendelijke lobbes vooral de populaire presentator van veelbekeken Engelse tv-kookprogramma's en auteur van enkele culinaire bestsellers. In Passie voor Groenten zijn meer dan 200 zonnige en relatief eenvoudige recepten opgenomen. Het boek ademt een plattelandssfeer. Meer dan 40 soorten groenten komen aan bod, waarbij typisch zuiders groen als monniksbaard, snijbiet, kardoen, koolrabi en radicchio. Carluccio geeft terloops wetenswaardigheden over kweek, oogst en inkoop. Hij begeleidt het geheel met anekdotes uit zijn kinderjaren in de buurt van Turijn. Het boek is hedendaags van vormgeving, alleen spijtig dat de scherpstelling van de fotograaf niet altijd juist zit. Voor 1460 frank mag men beter fotowerk verwachten. ( Uitg. Bosch & Keuning/Tirion). Om tot een betere kwaliteit te komen steunt Delhaize de ontwikkeling van ambachtelijke teelten en onderhoudt het een nauwe band met producenten. De beste asperges werden gevonden bij Martin Kimpe, lid van de telersvereniging Brava in Geel. De lichte zandgrond in die streek is bijzonder geschikt voor het telen van vollegrondasperges, omdat de losse aarde voldoende water doorlaat, wat de groeisnelheid bevordert. Bovendien kan de groente gemakkelijk aangeaard worden. De stengels groeien in ondergrondse bedden op 20 cm diepte om te voorkomen dat ze verkleuren. De samenwerking met Delhaize houdt in dat er verscheidene kwaliteitscontroles gebeuren. Hierdoor heeft de verbruiker de garantie dat de vollegrondasperges met vakmanschap, op ambachtelijke wijze geteeld en geoogst worden. Kwaliteitsnormen zijn onder meer: 'vingerdik, gaaf en gelijkvormig, gesloten kop en een snijkant die niet droog en hol is'. Naast versheid bepalen ook diameter en kleur van de asperge de kwaliteit. Gerangschikt naar diameter bestaan er drie klassen: extra (+22 mm), klasse I (16-22 mm) en klasse II (12-16 mm). Dunnere exemplaren worden meestal voor soepen gebruikt. De kleur varieert van wit naar roze of paars. Naargelang een witte asperge bruin verkleurt en houterig wordt, neemt ook de kwaliteit af. Groene asperges vormen een aparte soort. Delhaize verzekert dat de asperges uiterlijk één dag na de oogst in de winkelrekken liggen.Met attributen die het wijn-drinken aangenamer maken, worden goede zaken gedaan. Denk maar aan het succesverhaal van de Screwpull-kurkentrekkers. Een andere belangrijke speler op deze markt is Vacuvin, de firma die groot werd met Wine Saver. Met dit handige pompje kan de lucht uit een geopende wijnfles worden gepompt om de wijn min of meer vacuüm te bewaren. Het succes zette Vacuvin aan om andere wijngadgets op de markt te brengen, zoals Wine Cooler, Champagne Saver en Bottle Coaster (die de tafel beschermt tegen krassen en druppels). Laatste telg is de Wine Server, waarmee de wijn soepel, zonder druppelen uitgeschonken kan worden. De Wine Server kost zo'n 90 frank en kan tevens worden gebruikt in combinatie met de Wine Saver. Verkrijgbaar in de huishoudspeciaalzaak. Info: Tel. +31-15-262 69 26. Als er één plaats was in Hollywood waar sterren voor de beste plaatsen vochten, dan was dat Spago. Als film- of muziekster wist je dat je aan de top zat als je een tafel aan het raam in de buurt van de keuken kreeg. Anders was het gesteld met nieuwsgierige toeristen: die moesten genoegen nemen met een plaats in de achterzaal. De in Australië geboren kok Wolfgang Puck begon in 1982 met Spago en ontpopte zich als een van de grondleggers van de fusion kitchen. In de jaren die volgden, vonden na de uitdeling van de oscars in Spago vermaarde feesten plaats. Vanuit het restaurant aan de Sunset Strip werden de sterrenglitter, de fusion kitchen en de vernieuwende pizza's geëxporteerd naar filialen in de VS (Beverly Hills, Malibu en Santa Monica). Puck heeft het ver gebracht: hij verkoopt zijn pizza's in supermarkten en is eigenaar van een reeks Puck Cafés. Maar jammer genoeg voor de kokende zakenman bleven de laatste tijd meer en meer sterren weg uit Spago, zodat het beroemde moederhuis recentelijk werd gesloten. Wie het beter afgaat, is Jamie Oliver. De Britse tv-kok, die wereldberoemd werd via zijn serie The Naked Chef, zette zijn handtekening onder een belangrijk contract dat moet leiden tot de aanmaak van wereldwijd verspreide kookprogramma's. De 26-jarige kok richtte met Pearson Television een eigen productiehuis op dat zich zal bezighouden met het maken van originele kookprogramma's. Een week eerder kondigde Oliver aan dat hij, uit vrees dat de kijkers genoeg van hem zouden krijgen, een tijd zou wegblijven van het scherm. De lente-editie van spijs&drank - een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen - is te koop in uw krantenwinkel. Pieter Van Doveren