De kookboekenschrijfster Nigella Lawson, auteur van How to be a Domestic Goddess werd tot schrijver van het jaar uitgeroepen door de British Book Awards. Daarmee heeft zij J.K. Rowling, de schepper van Harry Potter, en andere bekende schrijvers als Ian Ranklin en Colin Dexter verslagen.

Het boek Basic Italian presenteert een aangepaste en gepopulariseerde versie van de Italiaanse keuken. Het geheel is vlot en modieus verpakt en richt zich tot jonge mensen met weinig ervaring in de keuken. Er wordt gekookt zonder tierelantijntjes, waardoor de zuiders getinte gerechten makkelijk en snel te bereiden zijn. Het geheel is doorspekt met wetenswaardigheden over de Italiaanse keuken en over de Italiaanse taal. De lezer leert dat panini het meervoud is van panino en dat er risotto gemaakt kan worden bijna zonder te roeren.

Basic Italian: Cornelia Schinharl en Sebastian Dickhaut, the house of books, 730 fr.

Even verpozen op de Brusselse Zavel bij de beroemde banketbakker Wittamer, dat kan op elk uur van de dag in het Wittamer Café. Daar wacht een uitgebreid ontbijt met geurige, ovenverse broodjes en koeken of een kopje thee met een zoet vieruurtje, dat recht uit de werkplaatsen komt. Nieuw is de royale dagschotel, die voor 390 fr. van dinsdag tot en met vrijdag wordt opgediend. Elke zaterdag en zondag is er een formule met suggesties. Bij deze gerechten serveert men karaktervolle witte en rode wijnen per glas of per fles voor democratische prijzen. Vanuit het Wittamer Café heeft men vrij uitzicht over het levendige plein.

Wittamer: Grote Zavel 13, 1e verd., alle dagen open van 9 tot 18 u., behalve op maandag. Open op feestdagen. Reservering: Tel. 02/546 11 11.

Luc Wouters, de bezielende kracht achter de befaamde Antwerpse kaashandel Vervloet, zette een punt achter zijn 25-jarige loopbaan en liet zijn recent verbouwde zaak over. Luc Wouters en Anne-Marie Vervloet verwezenlijkten de winkel waarvan zij droomden en beginnen nu met een nieuw leven in Zuid-Afrika. De hoge werkdruk, ongenoegen over de houding van de Europese politici, en de vrees voor een toekomstig verbod op kaas van rauwe melk liggen aan de basis van deze beslissing. Als men uitsluitend kaas van gepasteuriseerde melk mag verkopen, is het beroep van kaasspecialist overbodig. De twee gaan zich in Zuid-Afrika op ontspannen manier bezighouden met toerisme en zijn van plan een hotelletje te openen en op beperkte schaal wijn te maken.

Info: www.springfontein.com; postadres: SpringFontein estate, P.O. box 801, Huguenot, 7645 Paarl, South Afrika.

Het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie VIB bouwde de interactieve tentoonstelling Eet es genetisch, gewijd aan biotechnologie in de landbouw en in ons eten. De geschiedenis, milieu en veiligheid komen aan bod, net als de voor- en nadelen van genetisch gewijzigde gewassen. Er is een laboratorium waar men na reservering en onder begeleiding zelf de eerste stappen in de biotechnologie kan zetten.

Eet es genetisch: tot 4 juni, Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, Gent. Tel. 09-244 66 11.

De Europese Commissie lanceerde samen met Intercitrus(een belangrijke producent), een campagne om sinaasappels en clementines gedurende een jaar te promoten. Deze natuurlijke en voedzame producten bevatten een hoog gehalte aan vitamine C en A, en hun energiewaarde en voedingsvezels maken dat ze essentieel zijn voor een evenwichtig dieet. Sinaasappels zijn oorspronkelijk afkomstig uit het zuidoosten van Azië, waar ze groeien van de Himalaya tot in Indonesië. Eind 15de eeuw brachten Portugese handelaars de ‘oranjeappel’ mee uit de Arabische wereld. De clementine is een kleinsoortige sinaasappel, geurig en zoet, met een dunne schil die zich makkelijk laat pellen. De vrucht is een kruising tussen een hybride van de pomeransboom (die bittere sinaasappels draagt) en de sinaasappelboom. Het was pater Clément die deze kruising realiseerde in 1902 in Algerije. De vruchten hebben ook een plaats in de keuken: wat gedacht van een soep van sinaasappel en worteltjes of een salade van waterkers en sinaasappel? www.orangefruit.net

www.switzerland-cheese.be is een nieuwe site over Zwitserse kaas, met op het programma tal van ideeën over streekproducten, recepten van 12 grote Belgische koks, onder wie Jean-Pierre Bruneau (foto) en Claude Dupont, en spelletjes om de kennis te testen.

De lente-editie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content