Deze rubriek…………

Tirion Uitg., 595 fr.

De Nederlandse kok Pierre Wind verbaast tv-kijkers met zijn programma De Eetfabriek, waarin op een Nederlandse, ietwat botte manier aan voedsel verbonden informatie wordt gepresenteerd, ondersteund door sensationele beeldomlijsting. Op dezelfde wijze werd zijn tweede boek Wind in de Eetfabriek samengesteld. De kok vertelt over de opnames en liet zich assisteren door twee journalisten om allerlei nieuwtjes en wetenswaardigheden uit de ‘voerindustrie’ boven te halen. Het zuiver kokologisch aspect komt aan bod in gevarieerde recepten waaronder zowel typisch Windinaanse gerechten, als van collega’s gejatte recepturen. Winds waanzinige kokologie gaat van placentapaté tot colabavarois.

Wil je op een aangename, ongedwongen manier kennismaken met de bontgekruide Afrikaanse keuken, dan is er sinds kort Liboké. De Afrikaanse tapabar werd in hartje Brussel geopend door niemand minder dan Alain Troubat, chef-kok van het gastronomisch restaurant Trèfle à 4 in Genval en baas van de Parijse luxebistro Stirwin in Etterbeek. Voordat Fransman Troubat naar België kwam, regeerde hij over Devinière, het bekendste restaurant van Kinshasa. Liboké is een vlotte bistro met een exotisch interieur, waar je staande of gezeten op barkrukken proeft van verzorgde Afrikaanse hapjes. De Belgisch-Zaïrese Christine Hottelet ontvangt en geeft uitleg. Er is een boeiende keuze aan koude en warme hapjes (van 80 tot 120 fr.!). Het repertoire vermeldt o.m.: gerookte kapiteinvis met limoen en gember, sosso mariné sause ngouba of gemarineerde kip met pindasaus, rauwe ham van antiloop, cossas cossas of grote riviergarnalen van de grill met pili-pili. Er zijn slechts drie hoofdgerechten: liboké van kapiteinvis (560 fr.), liboké van kip in palmolie met geplet pompoenzaad (560 fr.) en liboké van lam met aubergines en moambesaus (600 fr.). Liboké betekent letterlijk ‘beurs’. Het beursje is gemaakt van het blad van lataanboom en is gevuld met een smakelijke stoverij van vis of vlees.

Liboké: Greepstraat 45, 1000 Brussel. Tel. 02-503 03 46. Keuken open van 12 tot 24 u.

De Europese Unie heeft tientallen miljoenen besteed om olijfolie te promoten. Nu iedereen eindelijk weet dat olijfolie weldadig is voor de gezondheid, verscheen er een artikel in The Lancet, waarin de auteurs de EU aanklagen omdat er onrechtvaardig gunstige indrukken over olijfolie worden verspreid. Volgens de auteurs is de verbruiker even goed met goedkopere plantaardige oliën, zoals zonnebloem- of koolzaadolie. De EU besteedde niet alleen enorme bedragen aan het promoten van olijfolie, maar gaf de olijfboeren uit het zuiden ook gedurende vele jaren subsidies. John Blundell, prof aan de universiteit van Leeds en één van de auteurs van het artikel, beweert dat olijfolie niet gezonder is dan goedkopere rivalen en dat hij waarschijnlijk meer dikmakend is.

Marks & Spencer lanceert een gamma biologische chocolade met drie verschillende kleuren, drie verschillende smaken en een aroma van bitter tot zoet of exotisch. De pure chocolade bevat 70 procent cacao, de melkchocolade 30 procent cacao en de witte chocolade is samengesteld uit cacaoboter en melk. Deze chocolade is opgenomen in het gamma Organic en is samengesteld uit 100 procent biologische ingrediënten. Het verpakkingspapier is recycleerbaar en behoudt de voordelen van aluminiumpapier inzake versheid en houdbaarheid. De paletten wegen 100 g en kosten 75 g.

Gezond Genieten is een nieuw lifestyle-evenement rond eten en reizen. In een tijdperk dat ‘onthaasten’, ‘genieten’ en ‘slow food’ actuele onderwerpen zijn, organiseert Flanders Expo in het paasweekend (14 t/m 16 april) een beurs voor levensgenieters. Op het culinaire vlak vindt de bezoeker een uitgebreid aanbod aan ambachtelijke culinaire producten. De artisanale specialiteiten komen uit binnen- en buitenland. Voor wie zin heeft in vakantie ver weg van het massatoerisme zijn er tips voor gastronomische wandel- en fietsexcursies en alternatieve reisformules met respect voor de natuur, afgewisseld met vakantieformules in authentieke vakantiehuizen in binnen- en buitenland. Voor onthaasters is er informatie over overnachtingen bij de bewoners van onontgonnen streken en over hoeve- en plattelandstoerisme of verblijven op kastelen, oude landgoederen, kloosters en historische gebouwen. Op de beurs kan gegeten worden op het ‘bioterras’, het ‘streekterras’ en het ‘andere vakantieterras’. Kinderopvang binnen en buiten. Toegang 300 fr.

Info: Tel. 070-233 153. E-mail: gezondgenieten@flandersexpo.be

De lente-editie van ….

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content