Deze rubriek…..

Oost-Europees koken staat voor een verzameling traditionele recepten afkomstig uit het gebied dat gaat van de Oostzee tot de Zwarte Zee. Vanwege de uitgestrektheid van het territorium is het lijvige boek ingedeeld in drie regio’s: 1) Rusland, Polen en de Oekraïne, 2) Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en de Tsjechische Republiek en 3) Roemenië, Bulgarije en de Oost-Adriatische landen. De recepten tonen overwegend smakelijke en stevige bereidingen, die bij ons relatief onbekend zijn. De Oost-Europese keukencultuur is door politieke en economische omstandigheden lang afgeschermd van invloeden van buitenuit. In heel wat landen eet men generatie op generatie dezelfde streekgerechten. Het aantal producten is in sommige gebieden door het barre klimaat beperkt. De Oost-Europese keuken vertrekt van soepen en stamppotten en het voedzaamste brood van de wereld. Het ritueel van de ‘koude tafel’, die bestaat uit hapjes die aan het begin van de maaltijd worden opgediend, vormt één van de grote geneugten. Deze praktische encyclopedie is door een vakbekwaam team samengesteld en de illustraties geven zowel de handelingen als het eindresultaat weer. Uitg. de Lantaarn, 1199 fr.

Jamie Oliver is de populairste Engelse tv-kok. De jongenman werd zo’n ster dat hij schrok van zijn eigen populariteit. Om niet opgebrand te geraken en omdat een te-veel-op-het-scherm bij de kijker vermoeidheid teweegbrengt, heeft Jamie besloten om een break te nemen. De 26-jarige kok maakt nog één serie van zijn populaire programma The Naked Chef voor de BBC en dan kapt hij ermee. Het irriteert Jamie Oliver dat zijn eigen frisse, non-conventionele stijl inmiddels is overgenomen door heel wat nieuwe tv-koks. Oliver werkte twee jaar terug nog in de keuken van The River Café in Londen. Hij wilde eigenlijk drummer worden. Hij bracht een single uit die het haalde tot nummer 42 in de Engelse hitparade.

GB nam kok Pierrot Fonteyne, de vroegere sterrenkok van restaurant Breughel in Damme, onder de arm om mee te werken aan een herziening van de vacuümverpakte bereide gerechten. De aardappelen van de waterzooi zijn voortaan apart verpakt, de nieuwe basis van het visschoteltje is zeewolf, de kalkoensteak wordt voortaan aangeboden met de spinazie apart en zonder room, de kipfilet is vergezeld van wilde rijst met stukjes appel en in de ananassaus gebruikt men echte Indische curry. Alle sausen zijn aangepast en het ontbreken van natriumzout is subtiel gecompenseerd door kruiden. De verpakking is ook vernieuwd. De eenpersoonsporties wegen tussen 400 en 570 g, de gezinsporties 800 g en de prijs varieert van 129 tot 189 fr. voor een eenpersoonsmaaltijd en tussen 179 en 289 fr. voor een gezinsportie. Er is een suggestie van de maand voor 99 fr.

Pastalina is de naam van een nieuwe Italiaanse take away in Mortsel. Slechts een krijtbord wijst de voorbijganger dat er in de kelder allerlei soorten deegwaren en pizza’s te koop zijn. In de keuken staat Franco Podda, een rasechte Sardijn die enkele jaren geleden uit Italië naar Antwerpen kwam. Samen met zijn Belgische vrouw besloot hij om de Belgen te laten proeven wat de echte Italiaanse keuken op basis van verse producten is.

Berthoutstraat 5, 2640 Mortsel. Tel. 03-448 04 94. Open van 18 tot 22 u.

Het mega-restaurant Cité du Dragon organiseert een kookwedstrijd voor de liefhebbers van de Chinese keuken. De tweede editie van de wedstrijd China & Kok wendt zich tot amateurkoks en beroepskoks, die niet Aziatisch zijn of niet werken in een oosters restaurant. De jury bestaat o.m. uit Pierre Fonteyne, wokvedette Ken Hom en Luc tu Liem, eigenares van het restaurant Cité du Dragon. De prijzen gaan van een uitnodiging om het fornuis te delen met Ken Hom in het Londense Yellow River Restaurant, tot een volledige Ken Hom-keukenbatterij en een uitnodiging om een jaar lang in de Cité du Dragon te lunchen of dineren. De recepten moeten voor 15 april worden opgestuurd naar China & Kok, c/o Marylin Herrmann, 31 Lange Haagstraat, 1000 Brussel. Voor info en reglement: Tel. 02-648 09 05.

De lente-editie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content