Uitg. D-Publicaties, 990 fr.

Na de series Droomhotels in de Wereld en Te Gast, die beide de mooiste hotels in landen of toeristische streken belichten, was Impressies uit Antwerpen de eerste titel in een nieuwe serie luxe-uitgaven. De uitgever bouwt aan een reeks boeken die vanuit de visuele invalshoek bijzondere horecazaken van fascinerende wereldsteden in beeld brengt. De tweede titel in de reeks, Impressies Londen, verscheen onlangs en bundelt plaatjes van de opvallende hotels en restaurants in de Britse hoofdstad. De ontdekkingstocht gaat langs aristocratische herenhuizen, designtempels en Franse, Italiaanse, Aziatische en Marokkaanse eethuizen. De hotels en restaurants worden geportretteerd op 2 tot 8 pagina’s. Hoewel er achterin een adressenlijst met de situering van de locaties staat, is Impressies Londen weinig gebruiksvriendelijk. Wat ontbreekt, is nuttige informatie, zoals prijsindicaties en een objectieve beoordeling van de kwaliteit van de keuken en de prijzen.

Met de zomer in het verschiet gaan de gedachten bijna automatisch naar barbecuepartijtjes met vrienden en familie. Weber is op dat gebied een klinkende naam. George Stephen bouwde in 1952 zijn eerste Weber Kettle. Daaraan is constant verder gesleuteld om kwaliteit, gebruiksgemak en veiligheid te verbeteren. Het voordeel van dit basismodel is vooral dat je dankzij het beschermend deksel het hele jaar door kan barbecuen, weer of geen weer. Voor verwoede openluchtkoks kwamen er andere modellen bij. De eerste keuze die men moet maken is: houtskool of gas. Voor houtskooladepten is er de One-Touch-serie. Wie binnen de vijf minuten de ideale temperatuur wil hebben, kiest uit het Genesis-gasgamma. De Smokey Joe is een kleine versie van de houtskoolbarbecue, die mee op reis kan. De Genesis Silver C is een gasbarbecue met ‘spektakel’: gasspuwende vlammen en Flavorizer-staven. De Weber Summit 450 Inox is gemaakt van roestvrij staal. De Ranch (Ć­ 97 cm) is ontwikkeld voor restaurateurs. De One Touch Platinum is het topmodel bij de houtskoolbranders en is uitgerust met een werkblad. Tel. 02/367.16.11 – e-mail: com@graham.be

Voor liefhebbers van lichte, frisse en snel klaar te maken sausen is er het kleurrijk uitgevoerde boek Sausen & Salsa’s. Daarin worden meer dan 250 zoete en hartige sausen vanuit heel de wereld volgens de stap-voor-stap methode uitgelegd. Het boek is ingedeeld in verschillende types van sausen, zoals klassieke sausen, sabayon, coulis, dressings, vinaigrettes, kruidenolies, pastasausen, salsa’s en andere verse sausen, zoals chutneys, relished, raita’s en sambals. Er worden tips gegeven om de houdbaarheid te verlengen, zoals steriliseren in potten, pasteuriseren of diepvriezen. Achterin is een combinatieschema opgenomen, zodat men sausen aan basisingrediĆ«nten kan koppelen.

Sausen & Salsa’s, Oded Schwartz, uitg.Tirion, 995 fr.

Gaston Van den Berghe van Grega uit Buggenhout heeft het als Belgische vleeswarenfabrikant aangedurfd om met zijn hammen deel te nemen aan de kwaliteitsproef van de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (de Duitse versie van de Belgische Boerenbond). Deze staatsinstelling controleert jaarlijks vleesproducten uit binnen- en buitenland op kwaliteit. De Grega Superanoham doorstond de test en won met glans de Gouden DLG-prijs. De Superano wordt eerst drooggezouten met zeezout en daarna gedroogd. De ham krijgt 12 maanden de tijd om te rijpen, waardoor het aroma langzaam maar zeker tot stand komt. De Superano is een natuurlijk product, vrij van smaakstoffen, nitriet of nitraat. Wie Grega in groep wil gaan bezoeken, belt voor een rondleiding, Tel. 052-33 49 42 of faxt op 052-33 06 90.

Executive chef-kok van het Brusselse Hilton, Michel Theurel, gaat binnenkort op pensioen. Hij werkt sinds de opening in 1976 bij het hotel. Onder zijn leiding werd het restaurant Maison du Boeuf een specialiteitenrestaurant dat lekkerbekken van ver buiten het hotel weet aan te trekken. Vermaard zijn o.m.: tartaar van Ơ la minute gehakt vlees afgetopt met kaviaar, in zout bereid Amerikaans ribstuk, kalfsniertjes BaugƩ en tarbot van de grill met bearnaise. Michel Theurel wordt opgevolgd door Jacky Cartin, die 22 jaar geleden in de Hilton-keuken begon.

La Maison du Boeuf, Brussels Hilton: Waterloolaan 38, 1000 Brussel. Tel. 02-504 28 74.

Het Conrad Brussels Hotel profileert zich als een ‘grand hĆ“tel van eertijds met het comfort van vandaag’. Heel wat Amerikanen en nieuwe rijken uit de landen van het voormalige Oostblok voelen zich aangetrokken door de ruim uitgemeten luxe. Het hotel heeft verschillende restaurants, met La Maison de MaĆ®tre als gastronomische attractie. HervĆ© Raphanel was de eerste chef-kok. Hij vertrok om zijn eigen restaurant, La Clef des Champs, net over de Franse grens, te openen. Zijn opvolger was Pascal Silman, opgeleid door Michel GuĆ©rard (EugĆ©nie-les-Bains). Pascal Silman werd echter recentelijk vervangen door de Fransman Jean-Christophe Michel. Deze Bretoen werkte o.m. in de Parijse Tour d’Argent en kwam rechtstreeks vanuit restaurant BelvĆ©dĆØre (Warschau, Polen) naar Brussel.

La Maison de MaƮtre: Louizalaan 71, 1050 Brussel. Tel. 02-542 47 16.

De lente-editie van het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content