Hoe lang kunnen visliefhebbers nog van in het wild levende vis genieten? Als de overheid de vissers hun gang liet gaan, dan was de zee binnen afzienbare tijd leeggevist. Het kabeljauwbestand in de Noordzee is nu al, niet alleen door overbevissing maar ook door klimaatsveranderingen, zo sterk teruggelopen, dat dringende maatregelen zich opdringen. Niet alleen van kabeljauw maar ook het bestand van tong, schol, wijting en heek loopt terug. Verse vis zal in de toekomst dus duur betaald moeten worden, daar kan geen akkoord van de Visserij-ministers in de EU iets aan verhelpen. Het dagelijks bestuur van de EU volgt de adviezen van de visserijbiologen van de ICES, de internationale commissie voor de exploitatie van de zee. Die stelt dat de vangst van kabeljauw uit de Noordzee met 40 procent verminderd moet worden. Voor visgebieden ten westen van Schotland zijn nog verdergaande reducties nodig (kabeljauw 56 procent, schelvis 40 procent).

Niet alleen Noordzeevis wordt schaars, ook de agaveplant beleeft hachelijke tijden. In Mexico maakt men sinds mensenheugenis tequila. Wat pastis is voor de Fransen en een whisky voor de Schotten, is tequila voor de Mexicanen. Maar de drank deed zijn intrede in bars en clubs over heel de wereld en de verkoop steeg zo spectaculair, dat de blauwe agaveplant, die het sap levert dat het belangrijkste ingrediënt is voor de aanmaak van tequila, onbetaalbaar is geworden. De plant wordt zelfs uit de velden gestolen en is, als het zo door gaat, met verdwijning bedreigd. In de staat Jalisco stonden twee jaar geleden nog 230 miljoen planten. Vandaag zijn dat er nog slechts 130 miljoen. Op zes maanden tijd is de prijs van 1 kg agave verdriedubbeld.

Drones was in de woelige jaren ’70 the place to be in Londen. Het was een club voor succesvolle jonge mensen, waar je kwam om te zien en gezien te worden. Drones sloot zijn deuren enkele jaren geleden en nu proberen Jimmy Lahoud en enfant terribleMarco Pierre White het opnieuw. Dromes is gelegen op een toplocatie in het chique centrum van Belgravia en is de laatste in een serie van heropende oude Londense restaurants, zoals Quo Vadis, Mirabelle en Belvedere. Het restaurant werd heringericht door een vriend van Madonna, interieurarchitect David Collins, en doet door de glimmend gelakte oppervlaktes, het zachte leer en de geraffineerde verlichting aan een exclusief restaurant in New York denken. De spijskaart vermeldt dure producten en de prijzen zijn navenant (vanaf 3000 fr.).

Drones: Pont Street 1, London SW1. Tel. +44-20-7259 6166.

Hai is de naam van een nieuw concept, dat grootgrutter Carrefour in Tokio heeft uitgewerkt met de Japanse kok Koji Asao en zusje Junko. Wil je authentiek Japans eten, dan moeten niet alleen de ingrediënten en de recepten authentiek zijn, maar moet je ze ook kunnen eten zoals men dat in Japan doet. Daarom werd een originele verpakking voorzien, een placemat van aan elkaar geweven bamboe voorzien van een set chopsticks. In de maaltijdschaal vind je naast het hoofdgerecht een apart schaaltje met 2 groentebijgerechtjes. Enkele voorbeelden: varken Ninniku, zalm Teriyaki, kip Amazuan en rund Sukiyaki. Dit concept vervolledigt de gamma etnische producten en is te koop in de meeste Maxi GB’s en Super GB’s.

Het Lekkerste uit Wallonië is een ontdekkingstocht in boekvorm naar de beste producten van de Waalse regio. Het boek kwam tot stand met de medewerking van de ORPAH (Office régionale de Promotion de l’Agriculture et de l’Horticulture) en werd met begeestering geschreven door Chantal Van Gelderen en geïllustreerd door fotograaf Philipe Saenen. Het lekkers uit Wallonië is ondergebracht in de hoofdstukken: dranken, bakkerij, groenten en fruit, vlees en gevogelte, vleeswaren, melkproducten en diversen, zoals forellen, slakken en honing. Zo maakt de lezer op een onderhoudende manier kennis met de landbouwers en vaklui, die verantwoordelijk zijn voor kwalitatieve Waalse streekproducten. Het zijn mannen en vrouwen van verschillende leeeftijd en verschillende komaf, die stuk voor stuk kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Door hun manier van werken en door het respect voor al wat leeft en bloeit, dragen zij hun steentje bij tot het bewaren van tradities, levenskunst en een gezond milieu.

Uitg. La Renaissance du Livre, 1450 fr.

De wintereditie van spijs&drank………….

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content