WAT & WAAR ?

Een spiegelbox, in de schaduw van de kerk in Hoogstraten
...

Een spiegelbox, in de schaduw van de kerk in Hoogstraten Architect Tom Verschueren : "Dit is een poolhouse aan een woning die in 2002 gebouwd was door architect Jo Crepain. Ik heb zelf nog les van hem gehad en vond het belangrijk om met respect voor zijn ontwerp aan de slag te gaan. De bewoners wilden absoluut een zwemvijver, een sauna en een kleine relaxruimte. Aan de woning is er een subtiel detail dat toch bijzonder kenmerkend is : een plint onderaan van blauwe hardsteen. We hebben dat materiaal ook gebruikt voor het ontwerp van de zwemvijver. Om zo veel mogelijk groen te behouden, is het tuinpaviljoen op de grens van het perceel gebouwd en opgetrokken uit spiegelglas. Zo is de impact op de tuin minimaal en heft de constructie zichzelf als het ware op. Binnen is de ruimte bekleed met abachi-hout en door de grote glaspartij heb je een gevoel van openheid en contact met de zwemvijver. Buiten krijg je een optisch effect en is de inkijk beperkt. De eigenaars maken er verschillende keren per week gebruik van, dat is altijd fijn om te horen. Mensen bouwen vaak een groot poolhouse dat maar een paar keer per jaar gebruikt wordt; dit exemplaar is kleinschalig maar wordt optimaal benut."Gerestaureerde vierkantshoeve in Heikruis Outdoorspecialist 't Huis van OordeghemSaskia De Mits : "Dit poolhouse ligt in een oude vierkantshoeve, met een gebinte dat veel kracht en geschiedenis uitstraalt. Het gebinte werd gezandstraald, de muren gekaleid en er kwam een gietbetonnen vloer. Meer moest er eigenlijk niet gebeuren, daarna was het aan ons om de functies in te vullen. De eige-naars zijn mensen die zelf een toffe smaak hebben, ze ontvangen ook graag veel mensen. Ze vroegen zeker niet om een traditionele opstelling, het mocht wat anders zijn, een beetje Scandinavisch. Een open ruimte gezellig maken, dat vraagt om de juiste meubels op de juiste plaats. Een weloverwogen tafel, het juiste salon, een strategisch geplaatste ladder tegen de muur."Houten constructie aan een bos in Schilde Interieurarchitect Marc MerckxMarc Merckx : "Dit poolhouse staat niet pal aan een woning maar aan de rand van een bos, optimaal gericht naar de zon om zo lang mogelijk van het zwembad te kunnen genieten. Het was even zoeken naar de beste plaats. Ik heb gekozen voor een discrete vorm, een constructie die volledig opgetrokken is uit thermohout dat we hebben gebeitst zodat het poolhouse een klein beetje wegvalt in de bosrand. Het probleem in België is dat je geen ideale bezonning hebt, waardoor het hout niet voldoende vergrijst voor een mooi egaal effect. Ik heb dan liever dat het echt gebeitst wordt, ook wat duurzaamheid betreft. Binnen hebben we het donkergroen van de bomen herhaald. Het lijkt bijna zwart maar toch ondersteunt het de kleuren in de omliggende natuur. Het leuke aan een poolhouse is dat je het gebruik van je zwembad doorheen het jaar verlengt, zeker wanneer er ook een wellness is en een uitgeruste keuken. Dan is het bijna een vakantiehuis in eigen tuin. Vaak wordt het zwembad gebouwd voor het plezier van de kinderen, een poolhouse komt er voor het plezier van de volwassenen bij." Tekst Patricia Goijens