VERSE SPAGHETTI ALLA CHITARRA MET ZOETWATERVIS & RIVIERKREEFTVOOR 6:

9 middelgrote rivierkreeften

600 g vers pastadeeg met ei (blz. 197),

tot spaghetti gesneden (zie blz. 200)

100 ml extra vergine olijfolie,

plus extra om te serveren (desgewenst)

300 g zoetwatervis, zoals brasem, snoekbaars of forel, zonder huid en in blokjes

fijn zeezout, naar smaak

versgemalen zwarte peper, naar smaak

3 knoflookteentjes, fijngehakt

2 eetlepels Italiaanse, gezouten

kappertjes, afgespoeld en uitgelekt

2 theelepels gesneden chilipeper

150 ml Pinot Grigio witte wijn

2 eetlepels fijngehakte platte

(Italiaanse) peterselie

HET IS BELANGRIJK DAT JE GOED OPLET BIJ HET BAKKEN VAN RIVIERKREEFTJES. ALS JE ZE TE LANG BAKT, WORDT HET VLEES RUBBERIG.

Blancheer de rivierkreeften 1 minuut in kokend, gezouten water en leg ze dan in een bak met ijswater. Hierdoor wordt de rivierkreeft al gedeeltelijk gegaard (rondom en net onder de schaal), zodat hij in rauwe vorm gemakkelijk gepeld kan worden. Draai de middelste vin van de staart en trek er voorzichtig aan om het darmkanaal te verwijderen (deze zou gemakkelijk los moeten komen). Draai en verwijder dan de kop. Knip vervolgens met een keukenschaar de schaal op de buik open en haal het vlees uit de schaal. Snij de rivierkreeft in de lengte doormidden.

Dit is een heel snel recept. Afhankelijk van de dikte van de spaghetti is de pasta binnen 3-6 minuten gaar en de saus is binnen een paar minuten klaar. Als je de pasta op hebt gezet, moet je meteen met de saus beginnen. Het is belangrijk dat je alle ingrediënten bij de hand hebt en meteen kunt beginnen.

Doe de spaghetti in een pan met ruim kokend, gezouten water. Verwarm de helft van de olijfolie in een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de rivierkreeft en de visstukken toe (zie opmerking). De pan en de olie moeten heel heet zijn. Breng de kreeft en vis snel op smaak met peper en zout en voeg dan de knoflook, kappertjes en chilipeper toe. Controleer ondertussen steeds hoe het met de spaghetti gaat en giet hem af zodra hij gaar is. Bak het vismengsel ongeveer een minuut en schenk dan de witte wijn erbij. De pan moet heel heet zijn zodat de wijn snel verdampt. Als je twijfelt of je pan wel groot genoeg is en wel heet genoeg kan worden, gebruik dan liever twee afzonderlijke pannen. Laat het geheel nog 1 minuut doorkoken (totdat de alcohol uit de wijn is verdampt) en voeg dan de pasta toe aan de saus. Als de pasta nog niet helemaal klaar is, zet de saus dan even apart totdat de pasta gaar is. Dat zal niet zo lang meer duren. Voeg de pasta toe aan de saus, schenk de rest van de olijfolie erover en besprenkel het geheel met de fijngehakte peterselie. Roer de saus door de pasta en breng het gerecht eventueel nog wat op smaak. Serveer direct. Je kunt eventueel nog wat olijfolie over de pasta sprenkelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content