SoPi, ofte South Pigalle, is het verzamelpunt van de Parijse hipsters. Williamsburg in de schaduw van de Sacré Coeur.

Pigalle was decennialang het hart van Paris by night : seksshops, rendez-voushuizen, discotheken, stripclubs, straatprostituees, busladingen toeristen, zakkenrollers, bedenkelijke pittabars. Maar ook de Moulin Rouge of Chez Michou, waar dragqueens op leeftijd nog altijd Dalida imiteren.

De legendarische petites femmes de Pigalle zijn verdwenen, opgeslokt door het internet en vervangen door de bobo’s die van de wijk net onder Pigalle hun Parijse hoofdkwartier hebben gemaakt : SoPi, een acroniem voor South Pigalle (zelf zouden we eerder gekozen hebben voor PiMi, Pigalle Midi).

SoPi begint ten zuiden van de drukke, toeristische boulevard de Clichy (het pleintje voor de legendarische club Folies Pigalle, Place Pigalle, is een goed vertrekpunt), en wordt begrensd door rue Pierre Fontaine, rue de Maubeuge en rue de Rochechouart. Wat min of meer overeenkomt met Nouvelle-Athènes, zoals de wijk nog altijd in de reisgidsen heet (traditionele trekpleisters : het geniale, recent gerestaureerde Musée Gustave Moreau en het Musée de la Vie Romantique, een perfecte bestemming voor geliefden van alle leeftijden).

De belangrijkste straat is rue des Martyrs, met tientallen trendy restaurants, kruideniers, bakkers, en bars – plus Belgische wafels en een filiaal van Le Pain Quotidien. Maar de zijstraten zijn allicht interessanter voor stedelijke avonturiers. Nogal wat bars en clubs zijn ondergebracht in oude bordelen en aanverwante etablissementen. Bij The Dirty Dick lijkt de tijd stopgezet. Het exotische decor is bewaard gebleven, en ook de naam is van vroeger. Maar de madames en hun meisjes zijn vervangen door bebaarde hipsters en hun bier van Deck & Donohue, gebrouwen in de voorstad Montreuil.

In tegenstelling tot de Marais is SoPi nog behoorlijk authentiek. De winkelketens en luxemerken moeten de wijk nog ontdekken. En niet alles is hip en nieuw.

Kledingmerk Kitsuné heeft sinds begin dit jaar een winkel in rue Condorcet, en beautymerk Aesop opent binnenkort aan de overkant van dezelfde straat. Maar ze zijn er buren met instrumentenzaken (elektrische gitaren en bas, vooral) en een handvol winkels gespecialiseerd in miniatuurtreintjes. Hipsters, nerds, één adres.

1 / LA BUVETTE

La Buvette is een gastrothèque met adressen in Greenwich Village, New York, en SoPi. Bakstenen muren, oude houten tafels, een lange marmeren bar en een menu met les plus grands succès van de Franse keuken, samengesteld door de Californische chef Jody Williams. Elke dag open, van 8.30 uur tot middernacht.

La Buvette, 28 rue Henry Monnier, www.ilovebuvette.com

2 / PIGALLE COUNTRY CLUB, GLASS EN DIRTY DICK

De heilige drievuldigheid van het lokale barwezen. Deze drie eerder groezelige bars zijn stuk voor stuk ondergebracht in voormalige boudoirs. Glass wordt beschouwd als de pionier. Dirty Dick heeft een Polynesisch Tiki-decor, kitschschilderijen en bartenders in hawaïhemden inbegrepen.

Glass, 7 rue Frochot – Dirty Dick, 10 rue Frochot – Pigalle Country Club, 59 rue Jean Baptiste, www.pigallecountryclub.com

3 / CAUSSES

Een magasin d’alimentation générale de qualité, in het Nederlands : een superette met pretentie. Maar ook een fabriek van salades, soep en sandwiches, alsook een kookschool. Causses houdt rekening met de seizoenen, en werkt zoveel mogelijk met plaatselijke producenten. Niet noodzakelijk bio, wel gezond. Voor een picknick op de Butte Montmartre.

Causses, 55 rue Notre Dame de Lorette, www.causses.org

4 / LE ROCKETSHIP

Een concept store in miniatuur, boekwinkel en café in één. Mooie selectie fotoboeken, papierwaren, lampen, keramiek en affiches. Voor souvenirjagers met een caffeïnedipje.

Le Rocketship, 13 bis rue Henri Monnier, www.lerocketship.com

5 / PIGALLE BASKETBALL

Ontwerper Stephane Ashpool van het razend populaire streetwearlabel Pigalle heeft twee winkels in de buurt, Pigalle (waar zijn moeder de klanten ontvangt) en Pigalle Basketball. Tegenover de tweede zaak bevindt zich de roze en wit geverfde betonnen speeltuin Pigalle Duperré, waar Ashpool de Pigalle Basketball Club runt, voor 12- tot 14-jarige kids uit SoPi en omstreken.

Pigalle, 17 rue Duperré, www.pigallebasketball.com

6 / ITO

Geïnspireerd door Japanese izakaya’s, maar met een ruimer Aziatisch menu (Taiwanese guabao op vrijdag- en zaterdagavond), en ondergebracht in nauwelijks opgefriste ruïnes van aanpalende, versleten restaurants. De kaart van Ito Izakaya is opgebouwd rond kleinere hapjes, en Ito Chan heeft bento-lunches en ramen.

Ito Chan en Ito Izakaya, 2-4 rue Pierre Fontaine, www.itoeats.fr

7 / GRAND PIGALLE HOTEL

Het recent geopende Le Grand Pigalle is een trendy boetiekhotel van de mensen achter speakeasy Experimental Cocktail Club en vleesrestaurant Beef. De receptie kan zo in een film van Wes Anderson, en de kamers zijn naar verluidt in orde – met badproducten van Officine Universelle Bully. Het hotel heeft zijn eigen transportmiddel, een vintage Citroën DS, geschilderd in de huiskleuren.

Le Grand Pigalle, 29 rue Victor Massé, kamers vanaf 180 euro, www.grandpigalle.com

8 / SEBASTIEN GAUDARD

Sébastien Gaudard was patissier van Matignon (de woning van de Franse premier), eerste assistent van Pierre Hermé, en chef-patissier van Fauchon. Vier jaar geleden opende hij zijn eigen taartjeswinkel in rue des Martyrs. Intussen heeft hij een tweede adres, met tearoom, in de buurt van het Louvre. Alleen al van de lijst taartjes op zijn website krijgen we honger. Een Puits d’amour, een Paris-Brest, of toch maar een Marquise rose ?

Sébastien Gaudard, 22 rue des Martyrs, www.sebastiengaudard.fr

9 / MAISON KITSUNE EN KITSUNE CAFE

Van alle jonge Franse modemerken heeft Kitsuné misschien de hoogste coolfactor. Maison Kitsuné in rue Condorcet is de derde winkel van het label in Parijs, en het tweede Café Kitsuné. Tijdens onze ronde door SoPi liepen we een in Kitsuné gekleed meisje tegen het lijf. Ze deelde koffie in Kitsuné-bekertjes uit, en cake. Sindsdien zijn we nog grotere fan.

Maison Kitsuné, 68 rue Condorcet, www.kitsune.fr

10 / HOTEL AMOUR

Hotel Amour geldt als het meest sexy boetiekhotel van Parijs. De 24 kamers zijn gedecoreerd door trendy namen als M/M, Alexandre de Betak en Pierre Le-Tan. De brasserie beneden trekt mooi volk aan, en de tuin is perfect voor zwoele zomeravonden.

Hotel Amour, 8 rue Navarin, www.hotelamourparis.fr

TEKST EN FOTO’S JESSE BROUNS / ILLUSTRATIE EVA MUNDORFF

De petites femmes zijn verdwenen, vervangen door bobo’s en hipsters die van de wijk onder Pigalle hun hoofdkwartier maakten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content