'Rabot op je bord' is een initiatief van stadsakker De Site en de vzw Sociale Kruideniers Gent. Midden in de Rabotwijk ligt een stadstuin waarvan de oogst verwerkt wordt bij een Sociale Kruidenier enkele straten verderop. Klanten kunnen er melk en shampoo kopen, maar ook groenten en fruit.
...

'Rabot op je bord' is een initiatief van stadsakker De Site en de vzw Sociale Kruideniers Gent. Midden in de Rabotwijk ligt een stadstuin waarvan de oogst verwerkt wordt bij een Sociale Kruidenier enkele straten verderop. Klanten kunnen er melk en shampoo kopen, maar ook groenten en fruit. "Tegen een solidaire en een sociale prijs. Mensen met een lager inkomen betalen minder en de andere buurtbewoners betalen een gewone prijs, als een vorm van solidariteit. Met de inkomsten van de Sociale Kruidenier betalen we onze werking", vertelt Nele De Wulf van Samenlevingsopbouw, de overkoepelende organisatie. Tijdens een wekelijkse kookdag verwerken vrijwilligers uit de buurt de onverkochte gewassen tot meeneemgerechten. "Sommigen zijn mensen in armoede, maar we hebben hier evengoed een aantal gepensioneerde chef-koks. De Sociale Kruidenier is een lokmiddel om enerzijds mensen uit hun isolement te krijgen, samen te brengen achter de kookpotten, en anderzijds gezonder eten te bevorderen. Daar is in de wijk veel vraag naar", zegt De Wulf. "Groenten en fruit zijn best duur en het aanbod via de Voedselbank is beperkt. Mensen met een lager inkomen grijpen naar fastfood omdat dat toegankelijker is. Als je in de supermarkt kunt kiezen tussen een kant-en-klare 1euro-supermarktlasagne en een krop sla waar je nog een maaltijd moet van maken, wat kies je dan ?" www.rabotsite.be Door Veerle Helsen30 minuten na de oogst op de stadsakker liggen de groenten en fruit al in de rekken van de Sociale Kruidenier. De prijzen liggen 30 procent onder de winkelprijzen (vergeleken met het Everydaylabel van Colruyt). Er zijn sociale en solidaire prijzen. Mensen met een lager inkomen betalen minder. "Mensen in armoede grijpen naar fastfood omdat het goedkoper is, niet omdat ze dat liever eten." Nele De Wulf van Samenlevingsopbouw 100% vegetarisch onverkochte gewassen worden verwerkt tot bereidingen zoals soepen of chutneys. Specialiteit van het huis : spreads (smeerbaar beleg) met verrassende smaken zoals kastanje-paddestoelenhummus. De Sociale Kruidenier verkoopt enkel vegetarische gerechten. 1,5 euro voor 500 ml witloof-appel-currysoep 0 pesticiden 0 bewaarmiddelen Producten worden gesteriliseerd volgens het weckprincipe, waardoor ze langer houdbaar blijven. 30 kippen Meer dan vijftig vrijwilligers met bijna dertig nationaliteiten zaaien, planten, voederen kippen, oogsten, bakken brood en mixen soep 3000 m2 stadsakker