SNEEUWWIT IN 10 TINTEN

Les Menuires : het oefenterrein van Kevin Guri. © SCALPFOTO

Wilt u deze winter een skistation dat zo goed mogelijk aan uw wensen en verwachtingen beantwoordt ? Er is voor elk wat wils !

1. HET FREERIDEPARADIJS Les Menuires

Is freeriden voor u ’the real thing’, buiten de gebaande paden en te midden van de witte, ongerepte natuur ? Dan is Les Menuires het antwoord. Hier kunt u nog echt ademen en genieten van de weidse vergezichten. Les Menuires pakt uit met een van de grootste offpistes van Les Trois Vallées, dat bekendstaat als het grootste skigebied ter wereld. Kortom, groot in het kwadraat. Het station heeft indrukwekkende adelbrieven. Hier stond de wieg van Kevin Guri, die een plaatsje veroverde in de internationale Freeride Top 10 en onder meer de Xtrem van Verbier won in 2013. Les Menuires, in de Vallée des Encombres en verstoken van elke skilift, is het gebied waar Kevin Guri traint. Het station was ook de vedette in de eerste internetserie over freeski, onder de naam Bon appétit, met voor elke episode meer dan 2 miljoen views. Als er een paradijs bestaat voor freeriding, dan heet het Les Menuires.

www.lesmenuires.com

2. AAN HET HAARDVUUR Les Contamines-Montjoie

De wintervakantie is voor u meer dan drukte op de piste en uitbundig plezier ? U bent op zoek naar de rust en intimiteit van een authentiek bergdorp ? Dan kiest u het best voor Les Contamines-Montjoie. Dit station, in het hart van een 55 vierkante kilometer groot natuurreservaat, profileert zich met een architectonisch erfgoed in barokstijl dat aanzet tot meditatie, alleen al door enkele prachtige kapellen. Zeer geapprecieerd is ook de configuratie van dit station met zijn gehuchtjes en zijn mooie oude chalets. Hier geen snelheidsduivels, maar wel aandacht voor het trage genieten : langlaufen, tochten met sleehonden, telemarken, biatlon. De stijlvolle Alpine Lodge in het centrum van het dorp zal zeker in de smaak vallen. Hier hebt u een oogstrelend uitzicht op de Dômes de Miage in het oosten en de Mont Joly in het westen. De kers op de taart ? De jacuzzi in de open lucht, ideaal om helemaal op te gaan in de overweldigende natuur.

www.lescontamines.net

3. DE NIEUWIGHEID Val Thorens

Sneeuw rijmt voor u met het beleven van nieuwe, spannende ervaringen ? Dan is Val Thorens het antwoord. De Club Med pakt hier uit met een “nieuw, hoogtechnologisch dorp, boordevol sport en energie”. Hoogte ? 2300 meter. Doelgroep ? De skifanaten die ook comfort weten te waarderen. Het aanbod ? Skilessen aangepast aan ieders niveau, maar ook allerlei parallelle genoegens : speed

riding, mountainbiking op sneeuw,

boardercross… Ook het comfort staat op niveau, met dank aan de creatie van binnenhuisarchitecte Sophie Jacqmin, die de traditionele bergarchitectuur in een nieuw kleedje stak. Behalve een bar met zicht op het gebergte vermelden we nog een indoorklimmuur en de Spa by Carita. Niet te missen : het Booster Ski-Pack, voor een combinatie van skiplezier met sessies relaxing, sport en recuperatie onder begeleiding van een coach.

www.clubmed.be

4. DE APRÈS-SKI Sölden

In Oostenrijk – het land van glühwein, Jagatee en Red Bull – weten ze hoe ze moeten genieten van het leven. De après-ski is er dan ook één groot feest. Hét mekka is Sölden in Tirol, ook bekend als ‘het kleine Courchevel’, want Sölden is de favoriete vakantiestek van een aantal beroemdheden, van Beatrix van Nederland tot Madonna. Vanaf 3 uur in de middag begint Sölden al te swingen : de geluidsinstallaties spuien hun decibels en de drank begint te stromen in de openluchtbars aan de voet van de skipistes.

De après-ski is hier zo’n vaste waarde dat de toeristische dienst er zelfs een speciale website voor heeft opgezet.

www.soelden.com en www.soeldenapresski.at

5. DE TRADITIES Saint-Colomban des Villards

Saint-Colomban des Villards, op 1100 meter boven de zeespiegel, is nog niet aangetast door de grote skisnelwegen. Toch is dit skistation verbonden met Les Sybelles, het op drie na grootste skigebied van Frankrijk. Het dorp is echter opgedeeld in kleine eenheden, met eerbied voor de geschiedenis. Traditie, authenticiteit en terroir zijn hier de sleutelwoorden. Geen wonder dat het Maison du Patrimoine zo veel belangstellenden lokt met zijn rijke collectie traditionele kostuums, maar ook zijn unieke meubelstukken in de lokale stijl. Natuurliefhebbers vinden er het prachtige Massief d’Arvan-Villards, met de tot 3510 meter hoog reikende Aiguilles d’Arves.

www.sybelles.com

6. GASTRONOMIE Saint-Gervais

Een combinatie van heerlijk skiën en lekker eten : waarom niet ? In Saint-Servais kunt u gastronomisch genieten zonder uzelf te ruïneren. Dit skistation heeft net voor die verleidelijke combinatie een stevige reputatie. De top is Le Sérac, een restaurant dat onlangs zijn eerste Michelinster in de wacht sleepte met een creatieve topkeuken. Le Sérac heeft trouwens ook een tweede meer ‘bistronomische’ vestiging, gebaseerd op een eenvoudige maar verrassende grootmoederskeuken. Daarnaast is er een reeks restaurants die de lokale producten in de kijker zetten. Het gaat vaak om confidentiële adresjes met als meerwaarde de majestueuze uitzichten op de Mont Blanc. Enkele namen : O’Communaille, Sous les Freddy’s en Le Tremplin. Zonder Snacking Soleil, een eethuis gespecialiseerd in smaakvol maar betaalbaar fingerfood, te vergeten, en ook het legendarische Folie Douce, dat binnenkort zijn vijfde vestiging op de skihellingen opent.

www.saintgervais.com

7. HET KINDERPARADIJS Orcières 1850

Dit ultrafunctionele skistation in de Hautes Alpes biedt een ruime waaier van activiteiten en diensten voor gezinnen. Kortom, de kinderen zijn hier koning. Twee labels leveren het bewijs : Labellemontagne en Famille Plus Montagne. Een ander sterk punt van Orcières is de eerste Franse sneeuwtuin die hier het licht zag. Alles is gericht op optimaal comfort : de levering van boodschappen en materiaal in de appartementen, gratis verblijf voor kinderen met Kerstmis en in de lente, een waterspeelpark, plus een reeks uitzonderlijke activiteiten voor gezinnen (van iglodorpen tot sledehonden). Erg gewaardeerd zijn ook de aan kinderen aangepaste skiliften, zoals de Telemix die het midden houdt tussen stoeltjes en cabines. Bijzonder leuk zijn de thematische skizones, met namen zoals Waouland en Opouland. Extra pluspunt : Labellemontagne biedt ook skipacks : de verhuring van materiaal en skilessen in groep tijdens de vakanties, voor een forfaitaire prijs voor elk kind bij aankoop van een zesdagenpakket online.

www.orcieres.labellemontagne.com

8. VOOR BEGINNERS Albiez

Sneeuw is voor u een onbekend speelveld, meer zelfs : u bent er zelfs wat bang van ? Geen paniek, er zijn skigebieden speciaal voor beginnelingen. Bijvoorbeeld Albiez, een station dat bestaat uit twee dorpen, met een ludieke ruimte voor gezinnen en beginners, ongeacht de leeftijd. Albiez biedt een reeks zachte hellingen om rustig met de sneeuw vertrouwd te raken en lessen van de Ecole de Ski Français voor iedereen vanaf twee jaar. Een positief punt is ook de aandacht voor de details : verhuur van sledewandelwagentjes en draagzakjes voor kinderen in de lokale winkels, babyluiertafels in de openbare toiletten bij de pistes, workshops boter maken vanaf vier jaar, bibliotheek, rodelpistes en nog veel meer.

www.albiez-tourisme.fr

9.LA DOLCE VITA Bardonecchia

Zin om eens de Alpen over te steken ? In Bardonecchia komt u aan uw trekken. Dit skioord in Piëmont was tijdens de Olympische Winterspelen van 2006 het trefpunt van de snowboarders. Het Italiaanse Alpendorp heeft bovendien een bijzonder charmante uitstraling. En u hoeft echt geen Italiaans te spreken om hier terecht te kunnen, want Bardonecchia ligt vlak bij de Franse grens en iedereen spreekt er Frans. Door de gespreide schoolvakanties is het hier overigens nooit overdreven druk. Laatste pluspunt : de culinaire specialiteiten van Piëmont !

bardonecchia.labellemontagne.com

10. PAARDMENSEN Les Saisies

U bent een echte skigek die niet weet van ophouden ? U zou wel dag en nacht op de latten kunnen staan ? Met uw skiverslaving kunt u terecht in Les Saisies. Na een investering van zo’n slordige 25 miljoen euro werd dit skigebied uitgebreid met drie nieuwe pistes, een nieuwe Bellasta-stoeltjeslift voor 6 personen en twintig nieuwe sneeuwkanonnen. Voeg daarbij nog 192 km alpineskipistes, 120 km langlaufpistes, gratis biatloninitiatie in de sporen van de legendarische biatleet Raphael Poirée en nog veel meer. Een populaire nieuwigheid is de ski-joëring, een Scandinavische discipline voor liefhebbers van suspense in het zog van trekpaarden.

www.lessaisies.com

DOOR MICHEL VERLINDEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content