Het gras ritselt onder de voetstappen van het meisje. Bij iedere zucht van de wind dwarrelen duizenden witte bloesemblaadjes, schitterend in de aprilzon om haar heen. Fotograaf Michel Vaerewijck volgde de bloesemroute in Haspengouw en zag de lente ontluiken voor zijn lens.

Zelden viert de natuur de lente met sneeuw. Geen sneeuw van ijskristallen maar die van duizenden bloemblaadjes die dansen in de wind. Zelden ook, viert een monocultuur zo het nieuwe leven als in Haspengouw. Onze moderne landbouw is vaak synoniem voor verschraling van het landschap. Maar in een streek waar al duizenden jaren inheems fruit wordt gekweekt, heeft deze tak van de agro-industrie nog iets van zijn voorouderlijke authenticiteit weten te bewaren. Er zijn dan ook tal van initiatieven die het voor de bezoeker boeiend maken om in deze periode de streek te verkennen.

De toeristische diensten van Haspengouw hebben met dit doel een hele waaier aan activiteiten samengesteld : “Er zijn verschillende parcours die telkens aangepast zijn aan uw geliefde transportmiddel”, zegt de geestdriftige Hilde Hendricx van Toerisme Sint-Truiden. “Het kan te voet, met de fiets of met de auto. Maar ook de motorrijder heeft zijn eigen route tussen de boomgaarden.”

Het is de eerste mooie dag van het jaar en op het dorpsplein zijn de terrassen nog van het geïmproviseerde soort. Snel zijn één tafel en een paar stoeltjes in de zon gezet. Te donkere zonnebrillen en benen met de kleur van karnemelk : onze breedtegraad is nog een beetje rauw in april. Maar als straks de bloesems in gul fruit veranderen zullen ook de bewoners weer opgeladen zijn met zomers pigment.

Wielertoeristen zoeven voorbij, als een school kleurige koraalvissen uit Cousteaus Wereld van Stilte. Te snel voor mijn camera.

Kleine wegen leiden ons van het ene leuke dorp naar het andere. Akkers hebben hun eigen persoonlijkheid : de ene is net geploegd, waarbij de zavelrijke aarde haar okertint tot zijn volle recht laat komen, de andere is nog getooid met zijn lentegroene kleedje van het nieuwste gras, onze weg is de witte zoom.

Onderweg zijn tal van attracties gepland : geleide bezoeken op fruitbedrijven, in oude kastelen en in vierkantshoeves die het glooiende landschap domineren.

De verhalenfluisteraar, een toestelletje dat je op de fiets vastklikt, begeleidt je op de tocht en dompelt je onder in de geschiedenis van de streek. Er zijn ook verschillende weekendformules en culinaire pakketten die je de streek laten ontdekken via de smaakpapillen. We genieten van het trage rijden over de heuvelige wegen en kleinere paden en stoppen bij iedere boomgaard om de plaatselijke variante van het bloesemvuurwerk in ons op te nemen. Een fruitboerin vraagt ons binnen en zonder verder te peilen naar onze bedoelingen stopt ze ons ruime bekers met fruitsap toe. “Appelsap van die boomgaard”, zegt ze met zichtbare trots. Het sap liegt niet : je voelt de dosis gezondheid door je keel stromen en de mooie balans tussen zuur en zoet lest de dorst van een kameel. Het is zo een van die dagen die de werking van duizend flesjes lactopreparaten en andere gezondheidsmiddeltjes naar het land der reclamelegendes verwijzen. Mijn stadshart is weer opgeladen met energie voor een nieuw jaar, terwijl mijn open Landrover vol ligt met kratten versgeperst appelsap en duizenden witte bloesemblaadjes. Niets vervangt de authentieke ingrediënten van het bestaan.

Info : www.bloesemfeesten-haspengouw.be , www.1000jaarfruit.be

Toerisme Sint-Truiden, Grote Markt, 3800 Sint-Truiden, 011 70 18 18,

Fax 011 70 18 20, info.toerisme@sint-truiden.be , www.sint-truiden.be

Open : alle dagen (7 op 7) van 10 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur.

TEKST EN FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content