Een mojito in een Japans restaurant in Toronto ? Mijn tafelgenoten kijken vreemd op, maar ik heb een waterdicht alibi. Dat zit zo : in de lift naar mijn kamer op een topfloor van het Fairmont Royal York Hotel bots ik tegen een keukenchef aan, met in zijn handen een schaar en een maatbeker. Nieuwsgierig wil ik weten wat zijn mission is. Als blijkt dat de man verse kruiden gaat plukken op het dakterras, vier hoog en pal in het hart van Toronto, vergezel ik hem naar de daktuin. Enkele citrusbomen, laurier, tijm, tuinkruiden en verse munt bij bosjes... Zelfs een collectie bijenkorven. "Op de vergunning voor de bijen moesten we aangeven of de kolonie dicht bij een woonbuurt gehuisvest zou worden", glimlacht de chef. De hoogbouw van downtown weerspiegelt het huwelijks-taartprofiel van het Fairmont Royal York, een statige, negentigjarige grande dame in een zee van naoorlogs glas en beton. De munt in mijn moijto, als het ware een specialiteit van het huis, is dus homegrown. En bovendien : profileert Toronto zich niet als dé melting pot, de multiculturele metropool met de meest diverse bevolkingsmix, een lappendeken van nationaliteiten in evenzoveel kleurrijke buurten ?
...