Kilim-antiquair en regisseur Bülent Öztürk viert in zijn Antwerpse galerie feest met authentieke gerechten uit zijn geboortestreek Zuidoost-Turkije, van moeders tarwesoep tot stoofpot met kip en okra’s.

Istanbul is dit jaar Europese Culturele Hoofdstad (samen met het Duitse Essen en het Hongaarse Pecs). Om van de rijke en gediversifieerde Turkse cultuur te proeven, kun je ook in eigen land terecht : België heeft immers een uitgebreide Turkse gemeenschap. Om de selectie te vieren van zijn kortfilm Zaman Zaman, Talking Stones of Bakacik voor de 26ste editie van de Semaines du Cinéma Méditerranéen du Pays de Lunel in Frankrijk, nodigt kilim-antiquair en regisseur Bülent Öztürk zijn producent en zijn familie uit voor een maaltijd met authentieke gerechten uit Zuidoost-Turkije. Bülent Öztürk is geboeid door de smeltkroes van volkeren en hun culturen. Hij staat met één been in Vlaanderen en het andere been in Turkije, zijn geboorteland, waarmee hij een passionele haat-liefderelatie onderhoudt.

Vader Öztürk is Turkmeen. Hij was als burgemeester van het dorpje Baglarbasi geliefd als bemiddelaar bij conflicten tussen stammen en families. Moeder is Koerdisch. Bülent woonde eenentwintig jaar in Zuidoost-Turkije. Maar als burgemeesterszoon en vrijdenker kon hij er moeilijk aarden vanwege de sociale controle en hij kwam naar België, het ‘beloofde land’.

Bülent heeft Nederlands geleerd en is gaan studeren (Politieke en Sociale Wetenschappen, Cultuur en Kunstmanagement). Hij heeft het hart op de goede plaats. Vanuit zijn engagement geraakte hij betrokken bij projecten voor het goede doel, zoals de bouw van een kunstwerkplaats voor een school (Sanût Atölyesi) en Tandartsen voor Anderen, waarbij met Vlaams geld van vrienden en kennissen tandheelkundige hulp wordt geboden in Zuidoost-Turkije. Bülent werkte in Antwerpen ook twee jaar met kansarme kinderen. Zijn leven veranderde bij het zien van Yol (The Road), een Turkse film van regisseur Yilmaz Güney over de Koerdische problematiek. Hij ontdekte dat film een krachtig medium is, een ideaal vehikel om een boodschap uit te dragen. Bülent schreef zich in aan de filmschool Rits, waar hij momenteel het derde jaar volgt.

Moeders soep en herderssalade

Ondertussen woont hij in zijn Antwerpse galerie en verkoopt hij kilim- en djidjim-tapijten van nomaden. De bescheiden keuken achter het atelier is zijn denktank, van waaruit hij de wereld en het ongelijk bestormt. Voor het feestje met zijn producer werd een tafel gedekt in het atelier, te midden van de kleurrijke weefsels uit wol van schapen, kamelen en geiten. Een Vlaamse vriendin die theater, film en literatuur studeert, komt helpen. Anne speelde onlangs in een kortfilm van Bülent. Het bevriende echtpaar dat met hun zoon komt eten is Turks. Fikret Aydemir is filmproducent (A.R.D.A.-producties) en werkte met Bülent, vrienden en vrijwilligers aan de realisatie van de kortfilm Zaman Zaman. Zijn echtgenote Selma Aydemir is arts. Zoon Arda wordt thuis in het Turks en op school in het Vlaams opgevoed en is verlekkerd op de Turkse rijstsoep van mama en op de frietjes en appelmoes die hij op school krijgt. Ook de nichtjes Ayse, Rukiye en Beriwan zijn vandaag van de partij.

De gastheer verloochent zijn geboortegrond niet en koos voor gerechten uit Zuidoost-Turkije. Tarhana corbasi is Bülents lievelingssoep, die zijn moeder als geen ander weet te bereiden. Gavurdagi salatasi is een verfijnde herderssalade die Bülent regelmatig bereidt. Bij pilavi denken wij automatisch aan rijst. De naam slaat echter op de bereidingswijze, die evengoed kan worden uitgevoerd met linzen als met bulgur.

Alle gerechten zijn gebaseerd op smaken uit Bülents jeugd. Om de avond af te sluiten is er thee met een schaal gevuld met baklava en zelfgeplukte, ongezouten pistaches. Tijdens het eten wordt er, naar Turkse gewoonte, weinig gesproken. Na de maaltijd nemen de tafelgenoten de tijd om te ontspannen en de gebeurtenissen van de dag en de situatie in de wereld te bespreken.

Chaldea Kilim Gallery : Volkstraat 64, Antwerpen. 0497 040933.

Vanwege de studies aan de filmschool is de galerie onregelmatig open. Wel altijd op zaterdag van 11 tot 18 uur en zondag na afspraak.

www.chaldeakilim.be, info.bulent@skynet.be

Alle recepten zijn voor 4 personen.

Door Pieter van Doveren – Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content