Maak eens een botanische wandeling. Daarbij determineer je planten die je tegenkomt en schrijf je de naam er in krijt bij voor de volgende passant. Je hoeft er niet eens de natuur voor in, want ook tussen de stoepstenen door groeit allerlei groens. Extraatje: onkruid kan - goed gewassen - een fijne aanvulling zijn in de keuken. Deze drie plantjes tref je op dit moment overal aan.
...

Maak eens een botanische wandeling. Daarbij determineer je planten die je tegenkomt en schrijf je de naam er in krijt bij voor de volgende passant. Je hoeft er niet eens de natuur voor in, want ook tussen de stoepstenen door groeit allerlei groens. Extraatje: onkruid kan - goed gewassen - een fijne aanvulling zijn in de keuken. Deze drie plantjes tref je op dit moment overal aan.Uitzicht: behaarde, donkergroene tot paarse blaadjes met kleine lichtpaarse bloemetjes. Smaak: de blaadjes smaken zacht en combineren goed met komkommer of de lichte knoflooksmaak van daslook, de bloemetjes bevatten een zoete nectar. Toepassing: de jongste blaadjes geven een mooie kleur aan je lentesalade, gestoofd eet je de bladeren en jonge scheuten zoals spinazie. De bloemetjes zuig je uit als snoepje onderweg. Tip: in tegenstelling tot die van brandnetel, prikken de blaadjes van de dovenetel niet. Uitzicht: laag bij de grond groeiend, frisgroen plantje met stervormige witte bloempjes. Smaak: mild, nootachtig, vergelijkbaar met veldsla. Toepassing: je eet de bladeren, (jonge) stengels en bloemen rauw in de sla, of verwerkt in roomkaas of kruidenboter. Ook heerlijk: op het laatste moment een fijngehakt bosje onder de puree mengen. Tip: kies voor een plant die nog niet in bloei staat, die is het allerlekkerst. Uitzicht: de bladeren komen als een rozet uit de grond, met in het midden bladloze gele bloemen. Smaak: hoe ouder het blad, hoe bitterder. Verse blaadjes kunnen dus door een salade gemengd worden, bij oudere haal je de bitterheid eraf door te stomen, wokken of koken. Toepassing: maak eens kappertjes van paardenbloemknoppen. Meng een kop nog dichte, kleine knopjes met een eetlepel grof zeezout en laat een halve dag staan. Spoel af en laat drogen op een theedoek. Doe ze samen met 10 peperkorrels, 2 laurierblaadjes en andere smaakmakers (zoals een theelepel dillezaad) in een glazen pot en giet er goede wittewijnazijn bij tot alles onderstaat. Dek af en laat enkele weken tot maanden rusten op een donkere plek. Kun je nog wat hulp gebruiken onderweg en zeul je liever niet met een botanische gids? Apps als LeafSnap, PlantNet en Nature ID helpen je een handje.