Woestijnolifanten, zwarte neushoorns en weelderige palmbomen maken Palmwag Lodge tot een unieke oase in de Namibische woestijn.

www.amazingjourneys.be en www.rhino-trust.org.na (in het Duits).

Als een luchtspiegeling ligt Palmwag Lodge op de oever van de Uniab-rivier in het noordwesten van Namibië. In het droge Damaraland domineert alomtegenwoordig okerkleurig stof het plaatje van tafelbergen en kegelvormige rotsen, een verbrand landschap van wildwestcanyons. Ik verwacht John Wayne in technicolor achtervolgd door indianen, maar het zijn de kamelen van de rhino rangers in de schaduw van de palmbomen die verrassen.

De Afrikaanse plaatsaanduidingen luiden even simplistisch als de vereenvoudigde koloniale Nederlandse spraakkunst. Het grote gebergte heet, jawel : Grootberg. Palmwag is de plaats waar palmen groeien. Onverstaanbaar klinkt daarentegen de lokale kliktaal Damara, doorspekt met unieke, onvertaalbare, klakkende taalklanken : /, //, #, !

Uniab betekent ‘de rivier die je meevoert’. Dat het in deze stenige woestenij ooit regent, lijkt hoogst onwaarschijnlijk, maar sporadisch verandert de droge rivierbedding enkele uren in een kolkende rivier. Miljoenen jaren erosie boetseerden dit unieke landschap. “Dit jaar waren de regens – gemiddeld nauwelijks honderd milliliter per jaar – zelfs erg goed”, vertelt Hein, een blanke Namibiër met het postuur van een dokwerker. Wie in deze woestijn een lodge wil runnen, moet uit stevig hout gesneden zijn. “Bergzebra’s, springbokken en gemsbokken kweekten ongemeen talrijk. En als de prooien het goed maken, dan ook de jagers. Nog nooit zag ik hier zoveel leeuwen en luipaarden.”

Toch bezorgen niet de roofdieren Palmwag een unieke plek in de Namibische wildlife-scène, maar wel de zeldzame woestijnolifant en de bedreigde zwarte neushoorn. “Slechts enkele duizenden dieren overleefden de slachting van de jaren tachtig. Met de Save the Rhino Trust en de medewerking van de plaatselijke stamhoofden werd een einde gemaakt aan de stroperij. De Damara werken nu als gids, in de lodge of als rangers op ruim honderdduizend hectare beschermd gebied.”

De lodge telt veertig bedden : bungalows met een rieten dak of luxueuze meru-tenten met badkamer. Wie met de rangers wil patrouilleren, kan een dagje met hen op stap, of kiezen voor een verblijf in het exclusieve Palmwag Rhino Camp. Een percentage van de opbrengst gaat naar de Save the Rhino Trust.

Samengevat

8 Design

4 Authentiek

4 Rustig

4 Romantisch

4 Zwembad

4 Restaurant

8 Wellness

8 Celebrity Spotting

4 Kindvriendelijk

PRAKTISCH

Palmwag Lodge & Rhino Camp zijn te boeken via Amazing Journeys, een jonge coalitie van drie reisbureaus.

Meer info in de nieuwe brochure Amazing Journeys, exclusief bij de initiatiefnemers :

4 Riviera Reizen, Hamme, 052 47 96 94

4 Travel Tip, Herenthout, 014 50 20 50

4 Archeon Travel, Meise-Wolvertem, 02 270 30 10

IN DE BUURT

4 Palmwag is een paradijs voor vogelliefhebbers. En van de kikkers die de rietkragen bevolken, kwaakt negentig procent nergens anders.

4 De lodge biedt game drives op zoek naar woestijnolifanten, gems- en springbokken, struisvogels, giraffes, hyena’s, jakhalzen en wie weet wat je meer ziet.

4 Met daguitstappen in de onaardse landschappen van Damaraland, naar de Himba-nomaden rond Opuwo, naar de befaamde Witte Dame-rotstekeningen bij Twijfelfontein en Brandberg of meerdaagse uitstappen, zijn minimum drie nachten aangewezen.

4 Self-guided wandelingen (met de waarschuwing weg te wandelen als olifanten je pad kruisen) of neushoornspoorzoeken in het zog van een gewapende ranger ; wandelen is spannend.

Tekst en foto’s Jo Fransen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content