Vandaag slapen we in het ’t Valkennest, waar de bedden en het dek van uitzonderlijk goede kwaliteit zijn, en bij de koffie vernemen we hoe dat komt. Gastvrouw Mirella, van Siciliaanse afkomst, die na een romance op een cruiseschip naar Nederland kwam om er te trouwen, heeft last van reuma. Daarom gaat ze nooit in een bed liggen dat niet helemaal perfect is. En haar gasten voorziet ze van hetzelfde comfort.

Overigens is het verhaal van het hotelechtpaar op zich al merkwaardig. We schrijven 1993 en de carrière van de gastheer bij de politie belandt wegens hervormingen op een tweesprong. Tegelijkertijd waren de kinderen het huis uit en droomde de Siciliaanse met een opleiding kunstacademie van een nieuwe uitdaging. Toen het paar zich tijdens een korte vakantie in Nederland verkeek op de weg en in Schin op Geul rechtsomkeert wilde maken, reed het de oprit van een hotel op dat al drie jaar leeg stond. Maar het behoorlijk verwaarloosde pand bleek wel te koop te staan.

“Die plek was liefde op het eerste gezicht”, herinnert Mirella zich. “Als ik mijn leerlingen een tekenopdracht gaf voor een romantisch dorpje, dan moesten daar een kerk, een kasteel met torentjes, een hoeve en wat heuvels op. En hier lag het allemaal bijeen. Ik werd meteen verliefd op de omgeving.”

Zoals we weten staan tussen droom en werkelijkheid vaak nogal wat hindernissen. Zo wisten de buren te vertellen dat er op die plek nooit iets was gelukt, en het Limburgs dialect zorgde voor een grote kloof, maar Sicilianen laten zich niet zomaar van de wijs brengen. De gastvrouw had al een grondig verbouwingsplan uitgetekend, nog voor de koop gesloten was. “Mijn naïviteit heeft me gered. Drie maanden hebben we met de hulp van de kinderen dag en nacht verbouwd, van twee panden één gemaakt en een serre aangebouwd. De gedachte aan enkele gastenkamers hield ons op de been.” De Siciliaanse glundert en zet een stevige kop koffie.

De zeventiende-eeuwse herberg, waar de gasten tot voor de Tweede Wereldoorlog in het hooi van de hoeve sliepen en aan de bar een jenever of een kom soep bestelden, werd misschien iets te grondig aangepakt. De lounge met haard oogt erg modern, de stoelen wat te keurig, de kamers wat te efficiënt. Maar het is degelijkheid troef. En wie zoals wij op kamer nummer 7 slaapt, kijkt uit op de heuvels van het Geuldal. De Siciliaanse zelf spreekt van een familiehotel.

’t Valkennest telt tien kamers met toilet en douche waarvan de prijzen voor twee tussen 130,60 gulden/ 2390 fr./ 59,26 euro en 150,60 gulden/ 2757 fr./ 68,34 euro schommelen, inclusief de ontbijten. Wie enkele nachten blijft, krijgt reductie.

’t Valkennest, Oud Valkenburg 14-18, NL-6305 AB Oud Valkenburg, Nederland, Tel. +31-44 59 29 47. Het hotel ligt op de weg van Valkenburg naar Schin op Geul.

tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content