:: Info : www.kree.com
...

:: Info : www.kree.comNa enkele kilometers rijden door het bos, maken de bomen plots plaats voor wapperende vlaggen. Ze trekken vanop de provinciale weg de aandacht en leiden de blik van voorbijgangers naar een hedendaagse woning, die als een grote kijkdoos op het ontboste terrein ingeplant staat. Uit de witte gevel, die fel contrasteert met de omgeving, kraagt een gigantisch raam. "Wonen en werken combineren is niet evident wanneer je in een bos wilt wonen en terzelfder tijd een meubelshowroom wilt openhouden. Toch geloof ik dat we erin geslaagd zijn. De architectuur valt voldoende op en het grote raam dat de aandacht opeist blijkt te werken," aldus Marleen en Dirk Peters. Achter de witte gevel schuilt een leef- en werkplek die ingenieus in elkaar steekt. Wonen en werken lopen op de meest verscheiden manieren in elkaar over. De inkomhal biedt meteen twee mogelijkheden : doorlopen naar de privé-zone of het glazen raam volgen naar de werkplek. Marleen leidt me rond. We beginnen bij het kantoor, dat zeer functioneel is ingericht. De arduinen vloer heeft hier plaatsgemaakt voor een industriële betonvloer. De zoldering bestaat uit de onbewerkte vloerplaten van de eerste verdieping. De afwerking is ruw, waardoor deze zone zich onderscheidt van de meer luxueuze aanpak van de privé-vertrekken. Door het gebruik van kamerhoge ramen baadt de werkplek in het licht. Bovendien biedt de transparantie een fantastisch zicht over de tuin. Voor het grote raam aan de oostzijde van het gebouw bevindt zich een trap naar de benedenverdieping waar nog meer meubels te kijk staan. "Via ons bedrijf Kree Interieur verdelen we een aantal buitenlandse meubelmerken zoals Vitra, Monica Armani, Moroso, Fritz Hansen... voor de projectmarkt. We ondervinden hierbij dat klanten de meubels toch graag met eigen ogen willen zien, en uitproberen. Kopen vanuit een catalogus ligt nog steeds voor veel mensen moeilijk. Vandaar de behoefte aan een grote showroom. Bovendien gebruiken we onze privé-kamers ook om modellen te tonen." Marleen loopt voor naar de trap die ons naar de eerste verdieping brengt. We lopen langs de glazen box die als etalage dienst doet, via een lange kastenwand, over een metalen loopbrug naar de slaapkamers van haar twee zonen. "Deze ruimtes zijn zo ingericht dat ze zowel slaapkamer als showroom vormen. Door de mezzanine is er ook steeds contact met het kantoor beneden en heb je het gevoel dat deze ruimtes één geheel vormen." De bedden van de jongens verdwijnen in een handomdraai in de muur en zo worden deze kamers perfecte showrooms. Tussen beide kamers ligt een gemeenschappelijke badkamer. "Het leuke aan deze woning is de manier waarop de architect alle wanden heeft benut voor ingebouwde kasten. Door de kastenwanden, zowel boven als beneden, heb ik voldoende bergruimte, zodat het huis er altijd netjes bij ligt. Iets dat voor mij zeer belangrijk is. Om echt tot rust te komen heb ik behoefte aan orde." Terwijl Marleen praat, trekt ze een van de kastdeuren in de gang open en verdwijnt in een grote dressing. Het lijkt wel een geheime kamer die doorgang biedt naar de rest van het huis. Via de badkamer naar de slaapkamer om uit te komen in een tweede mezzanine boven de zitkamer. "Deze kleine ruimte is een zithoek, waar we 's avonds graag vertoeven." Het zicht van hieruit is schitterend. Achter een gigantisch raam ligt een prachtig bos. Onder de mezzanine bevinden zich de zitkamer en de eetkamer. Enerzijds geflankeerd door het ontdubbelde raam naar het bos, anderzijds door een bandraam met zicht op de tuin en het zwembad. De keuken werd afzonderlijk gehouden. Een brede doorgang legt de link, maar omdat de zit- en eetkamer te vaak bezocht worden door klanten, leek het de bewoners handiger om de keuken gescheiden te houden. "Bovendien is er een grote bijkeuken, waar al mijn rommel in kan verdwijnen", legt Marleen uit. Een leuk detail is de koker die zich tussen de badkamer en de bijkeuken bevindt. "De was kan ik boven in een gat in de grond deponeren, zodat ze via een grote buis, rechtstreeks, een verdieping lager in mijn wasmand terechtkomt." In de bijkeuken bevindt zich een deur die toegang verleent tot het bureau. "Via deze 'achterdeur' of de kastdeur nemen we natuurlijk nooit klanten of gasten mee. Zij nemen de 'officiële' weg van de voordeur naar de leefzone. Maar wanneer ik tussendoor met iets in huis bezig ben, heb ik, wanneer het nodig is, een shortcut naar mijn werk. De combinatie wonen en werken nemen we hier zeer letterlijk." Tekst Hilde Bouchez I Foto's VerneHet hele huis is zo ingericht dat het als woning maar ook als showroom kan worden gebruikt, tot de kamers van de kinderen toe.