Shoppen aan de oostkust

1

Knack Weekend selecteerde de leukste adressen aan de Belgische oostkust, van Oostende tot Knokke. Liefhebbers van mode, interieur en delicatessen kunnen er hun hartje ophalen. De gezonde zeelucht krijg je er zomaar bovenop.

Kleding & accessoires2/ Aline Vandeplas

Onlangs opende de Brugse juweelontwerpster haar eigen (tijdelijke) ateliershop. Het is een samenwerking met Quartier Bricolé, om jonge ontwerpers te ondersteunen en de buurt rond de Langestraat een energieboost te geven. Vandeplas werkt met edelmetalen en gerecycleerde materialen. Haar ontwerpen worden gekenmerkt door originaliteit en het verweven van speelse elementen in het juweel. Naast Vandeplas stellen ook bevriende kunstenaars zoals Carlo Van Poucke (keramiek) en Lore Ongenae (modeontwerpster) hun werk in het pand voor.

Langestraat 51, 8000 Brugge, www.alinevandeplas.be.

1/ L’Héroïne

Meer dan twintig jaar geleden bracht Martine Goethals de ontwerpen van de Antwerpse Zes naar Brugge. Ook vandaag vind je in L’Héroïne Belgische mode. Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, AF Vandevorst zijn maar enkele voorbeelden uit het ruime aanbod. Er is ook Men’s Corner bijgekomen, waarvan de basiscollectie steeds van Dries Van Noten is. Martine en haar team willen hun klanten het concept personal shopping aanbieden, stijladvies op maat. Wie wil, kan ook op afspraak winkelen, zodat de sfeer nog rustiger en persoonlijker wordt.

Noordzandstraat 32, 8000 Brugge, www.lheroine.be3/ Frieda Degeyter

Frieda Degeyter studeerde in 1993 af aan de modeafdeling van de academie van Antwerpen. Sinds 2001 ontwerpt ze, onder haar eigen naam, collecties voor dames. Soberheid, etnische invloeden en moderne toetsen zijn de sleutelwoorden. Enkel op afspraak.

Blikske 70, 8000 Brugge, www.friedadegeyter.com.

4/ Pied de Poule

Een winkel voor liefhebbers van designermode. Kledingstukken van internationale ontwerpers, zoals Moschino en Kenzo, worden aangeboden. Maar ook ontwerpen van Belgische bodem, zoals Annemie Verbeke en Sofie D’Hoore. Je vindt hier accessoires en handtassen van AF Vandevorst.

Rogierlaan 62, 8400 Oostende, www.pieddepoulesuper.be.5/ UNO

De twee boetieks, ingericht door Stephan Gunst, bieden smaakvolle collecties aan. Het is een mix van creatieve merken en nieuwe ontdekkingen. Je kunt er terecht voor een creatie van Roberto Cavalli of een jeans van het merk 7 for all mankind. Er is een ruime keuze tussen verschillende topmerken.

Lippenslaan 295 of Kustlaan 5, 8300 Knokke, www.unoknokke.be.

6/ Marielle

Exclusieve damesschoenen in een strak interieur. Hier vind je schoenen van onder andere Sonia Rykiel, Marc by Marc Jacobs, Sergio Rossi en Celine.

Leopold II-Laan 21, 8400 Oostende, www.shoesbymarielle.be.

Delicatessen

7/ Famous Scotland

Hier word je ondergedompeld in de culinaire specialiteiten van Schotland. Marmelades, cheddarkazen, een uitgebreide selectie thee : het lijstje is eindeloos. Maar er is één specialiteit die absoluut niet kan ontbreken : een selectie single malt whisky’s.

Kustlaan 193, 8300 Knokke, www.famousscotland.be.

8/ The Chocolate-Line

Onlangs opende Dominique Persoone zijn tweede degustatiesalon in het Paleis op de Antwerpse Meir, maar de winkel in Brugge richtte hij, samen met Fabienne De Staercke, al in 1992 op. Persoone is een van bekendste Belgische chocolatiers en mag Oud Sluis, Hof van Cleve en Comme Chez Soi tot zijn klanten rekenen.

Simon Stevinplein 19, 8000 Brugge, www.thechocolateline.be.

9/ De Olijfboom

Voor fans van uitheemse delicatessen is De Olijfboom een absolute aanrader. Er is keuze tussen verschillende soorten olijfolie, afkomstig uit landen als Nieuw-Zeeland of Libanon. Maar ook kruiden en specerijen, azijnen en exclusieve pepers zijn hier te verkrijgen.

Smedenstraat 58, 8000 Brugge, www.deolijfboom.be

10/ Pierre Marcolini

Pierre Marcolini, die ervaring opdeed bij Wittamer in Brussel, besteedt veel aandacht aan het selecteren van de grondstoffen. Hij noemt zichzelf dan ook de enige Belgische chocolatier die zelf nog chocolade maakt uit cacaobonen. Marcolini serveert kleine, fijne pralines en gebakjes met een explosie aan smaak.

Elizabethlaan 5, 8300 Knokke, www.marcolini.be.

11/ De Kaasbolle

Sinds 1981 bieden Carl en Rosemie Top-Verduyn hun klanten topkazen aan. De kneepjes van het vak leerde Carl van zijn vader Antoine Top, die bedreven was in het selecteren van kwaliteitskazen. Enkele specialiteiten uit De Kaasbolle zijn Pavé d’Affinois Tartarin ‘Cognac’ en de marinade van feta.

Smedenstraat 11, 8000 Brugge, www.dekaasbolle.be.

12/ Moeder Babelutte

Een klassieker aan de Vlaamse kust. Specifiek voor dit Belgische familiebedrijf van snoepgoed en pralines zijn de eigen babelutten. Dit snoepgoed, oorspronkelijk gemaakt door vissersvrouwen, heeft als hoofdingrediënt kandijsiroop. Daarnaast worden er ook pralines en nougat verkocht.

Vlaanderenstraat 4, 8400 Oostende, www.moederbabelutte.be

Interieur & decoratie

13/ Items

Bea Mombaers geniet in West-Vlaanderen een goede reputatie als interieurvormgeefster, runt een eigen bed & breakfast, en heeft de bekende interieurzaak Items aan de Knokse Kustlaan. Het geheim van haar succes is een combinatie van vintagedesign, nieuwere objecten en kunst. In haar winkel vind je onder andere retrobureaulampen van Jieldé of een kinderstoel van Bertoia.

Kustlaan 289, 8300 Knokke, items-knokke. com.

14/ Dille & Kamille

In Dille & Kamille, een concept overgewaaid uit Nederland, vind je eigenzinnige producten voor huis, tuin en keuken. Het zijn onmiskenbare basics uit natuurlijke materialen en met een eenvoudige uitstraling. Handige keukenhulpjes, culinaire producten, tuingereedschap en speelgoed zijn maar enkele voorbeelden uit het assortiment.

Simon Stevinplein 18, 8000 Brugge, www.dille-kamille.be.

15/ Design Oostende

Johan Desender, interieurarchitect en -expert, kent de allernieuwste trends en haalt de aanstaande klassiekers er zo uit. In Oostende heeft hij zijn toonzaal met objecten van onder andere Kartell en Knoll. In de kelder is er een expositieruimte ondergebracht.

Jet Center, Gistelsesteenweg 1, 8400 Oostende, www.design-oostende.be

16/ Blanc d’Ivoire

Het is een lust voor het oog om door deze winkel te lopen. Het lijkt wel één grote etalage waarin je de interieuraccessoires van het Franse merk Blanc d’Ivoire kunt bewonderen, die de Franse charmestijl ademen. Bovendien kun je hier ook terecht voor interieuradvies. Dit bedrijf heeft nog verkooppunten in Parijs, Saint-Tropez, Den Haag en Rome.

Kustlaan 193, 8300 Knokke, www.blancdivoire.fr.

17/ White Interiors

Een selectie veelkleurige en gekke voorwerpen trekt de aandacht wanneer je hier voorbijloopt. Hou even halt, stap binnen en bewonder de designobjecten uit Scandinavië en de vintagemeubelen uit de jaren vijftig en zestig.

Langestraat 55, 8400 Oostende, www.mike-whiteinteriors.com.

18/ Frederiek Van Pamel

De passie van Frederiek Van Pamel ligt bij het samenstellen van unieke boeketten en het inrichten van huis en tuin. In zijn zaak op de Eiermarkt combineert Van Pamel bloemen, planten en interieurelementen voor elk budget.

Eiermarkt 3, 8000 Brugge, www.frederiekvanpamel.be.

Door Laura Van Roey – Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content