www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Wanneer men in Mol of Geel lekker, stemmingsvol en voor niet te veel geld uit eten wil gaan, trekt men naar het landelijke dorpje Balen. Daar, aan de Markt, ligt Sessibon. Vooral in de weekends trekt dit hedendaagse sfeerrestaurant veel volk. Sessibon werd twee jaar geleden ‘in de markt gezet’ door Dirk Cluyssen en Diana Poortmans. Dirk kreeg een horecaopleiding en is sinds zijn achttiende zelfstandig, Diana studeerde talen. Het ondernemen zit de twee in het bloed. Het huis aan de Markt bood de mogelijkheden om in een nieuw avontuur te stappen. De oude, verkrotte woning werd radicaal gestript. De façade werd op de oude manier met leem bepleisterd. Binnen sneuvelden muren en plafonds. Het betonnen plafond dat tevoorschijn kwam, onderging een behandeling met boenwas en kreeg een warme gloed. De rest werd zuiders ingericht en opgesmukt met decoratieve zwarte panelen, waarop buislampen en bestek werden bevestigd.

Wij beleefden de omgeving als ontspannend, maar botsten aanvankelijk met de achterdochtige houding van de eigenares. Misschien waren wij te nieuwsgierig en vroegen wij te veel. We bleven echter aimabel en slaagden er toch in om het ijs gedeeltelijk te doen smelten.

Sessibon heeft een gevarieerde, over de grens reikende spijskaart, met voorgerechten als Catalaanse vissoep (9,30 euro) of pata negra-ham met taartje van tomaat (12,50 euro) en hoofdgerechten als scampi’s op Thaise wijze (18,90 euro) en kip uit de wok (16,80 euro). Voor de vleesliefhebbers is er een Iers ribstuk van 1,1 kilogram voor twee (45 euro). Wij gingen voor het weekmenu van 30 euro, kregen een bruine zak met brood en begonnen met een smakelijk bladerdeegtaartje met eendenborst, puree van aubergine en cantharellen met een saus van zure room. Daarop volgde een puur smakende witloofsoep met gerookte paling. Er waren twee verschillende hoofdgerechten. Een stukje gestoomde heilbotfilet, gevuld met scampi’s en koriander, kreeg het gezelschap van op maat gesneden groenten en aardappelpuree met verse kruiden. Filet van hertenkalf kwam in saus van Orval met pastinaakpuree, gefrituurde aardappelschijfjes, kool omwikkeld met spek en gestoofde spinazie. Ook het nagerecht was verzorgd en feestelijk en bestond uit drie verschillende bereidingen met aardbei : met balsamico en ricotta, in gelei en als ijs.

Sessibon heeft een innemende wijnkaart met een gevarieerde keuze aan flessen onder de 25 euro. Wij namen huiswijnen : een ongevaarlijke chardonnay uit de Languedoc, gevolgd door een teleurstellende, banale rode syrah, Les Sarments de la Tuilerie (beide 4 euro / glas en 17,30 euro / fles).

Eten is in Sessibon een avondvullend programma. Wat stoorde was de repeterende muziek. Wat behaagde was het decor, de verse producten en de verzorgde presentatie van de gerechten.

STEMMINGSRESTAURANT

Keuken 7

Decor 7.5

Comfort 7

Service 6

Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

troeven

Sessibon heeft sterke troeven, zoals de warme, landelijke inrichting in Toscaanse tinten, met gestucte muren in zandkleur, houten vloeren en tafels, en elegant en comfortabel rotan meubilair.

In Sessibon serveert men geen haute gastronomie, maar wel smakelijke en verzorgd gepresenteerde hedendaagse gerechten, die geparfumeerd zijn met mediterrane en Aziatische toetsen. Het weekmenu is een koopje en biedt vier gangen voor de democratische prijs van 30 euro.

RESTAURANT SESSIBON

Markt 13

2490 Balen

014 81 23 30.

Maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.

In het weekend is reserveren aangeraden.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content