Voor een royale portie warmte en gezelligheid is er Vert de Gris, een groot en toch knus restaurant dat blijvend in de mode is.

:: Vert de Gris : Cellebroersstraat 63, 1000 Brussel. 02 514 21 68. www.resto.be/vertdegris. Lunch van twee gangen : 13,50 euro. Dagelijks open van 12 tot 14.30 en van 19 tot 23 uur (in het weekend tot 24 u.). Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Het is begonnen met Bleu de Toi (Cellebroersstraat 73, 1000 Brussel, 02 502 43 71) een charmerende antibrasserie met eigenzinnig decor, betaalbare prijzen en een jeugdige aanpak. Bleu de Toi overleefde modes en recessies, en specialiteiten als gevulde aardappel en kreeft zijn nog even geliefd als tien jaar terug. Michel Sersté was betrokken bij de start van Bleu de Toi. Hij splitste zich af en opende enkele huizen verder Vert de Gris, een sfeerrestaurant met een majestueuze eetzaal. Later kwam vennoot Philippe Absil erbij, met wie Michel ruim een jaar geleden het modieuze en iets duurdere restaurant Millésime opende (Eugène Cattoirstraat 5, 1050 Brussel, 02 649 82 62.). Beide eethuizen worden druk bezocht.

Cosy ambiance

Vert de Gris groeide uit tot een vaste waarde bij mensen die gevoelig zijn voor de aparte cosy ambiance. Vert de Gris is een beetje artistiek, een beetje landelijk en ook een beetje barok. Sfeerbepalend is de grote ruimte met oude plafonds, muren van afgekapt baksteen en houten vloeren. Het geheel is bemeubeld en gedecoreerd met kasten en een toog uit een oude kruidenierszaak, compleet met een oude snijmachine en planken vol olieflessen en pastapakketten, geleefde houten meubels waarbij een centraal opgestelde lange gastentafel, belle-époquespiegels met gouden lijsten, een indrukwekkende luchter van koperen buizen en een bibliotheekkast, die een verzameling theepotten en porselein bewaakt. Dit decor is ’s avonds romantisch verlicht met tientallen kaarsen.

Gevarieerd repertoire

Met de spijskaart kan je verscheidene kanten uit. Het gevarieerde repertoire is opgebouwd uit een keuze aan pastabereidingen, enkele calorie-arme gerechten en voor- en hoofdgerechten met zuiderse invloeden. Wij kwamen op zondagavond, na de bioscoop, en genoten van de aangename en rustige stemming. We kozen voor twee verschillende voorgerechten. Op ons houten tafelblad kwamen even later twee borden, het een met ravioli gevuld met ganzenlever in een lichte zoete saus van port en morieljes, geserveerd met raketsla (15 euro) en het ander met gegratineerde groenten met Parmezaanse kaas en olijfolie met het parfum van truffel (11,20 euro). Beide voorgerechten stemden ons tevreden. Hoofdgerechten waren : fijne tagliatelle met krokant gebakken scampi’s, broccoli en tomaten (15.50 euro) en het van het bot vallend vlees van met honing gekarameliseerde en met tijm geparfumeerde lamsbout, aan tafel gebracht met groentegratin (14.80 euro). Ook de hoofdgerechten hadden smaak. Van onder de kurk kwam een Château Mondesir als makkelijke, correcte maar een beetje dunne Côtes de Blaye ’98 (26,05 euro).

Omdat wij zo goed zaten, namen wij ook nog een nagerecht : speculaasijs met krokante amandelkoek (6,50 euro). Wij gingen tevreden, met een rekening van nog geen 90 euro voor twee, terug de buitenlucht in.

SFEERRESTAURANT

Keuken6,5/10

Decor 8/10

Comfort 6,5/10

Service 7/10

Prijs/kwaliteit 7/10

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content