Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Seks. Op alle mogelijke manieren kwam het op ons af de jongste weken. Te beginnen met kardinaal Trujillo, de grote baas van familiezaken in het Vaticaan, die de wereld waarschuwde tegen condooms. Gevaarlijk, want ze houden volgens hem gewoon niks tegen : geen zaadcellen en geen hiv-virus. Tja, die ouwe kardinaal, je kunt eens lachen om zoveel koppig niet willen weten. Maar eigenlijk is het dramatisch, want wie in minder fortuinlijke landen geen toegang heeft tot informatie die het wetenschappelijk gefundeerde tegendeel beweert, en rotsvast gelooft in de roomse vertegenwoordigers van Jezus Christus, die kan wel eens lelijk met zijn gezondheid en zelfs met zijn leven spelen door het woord van deze oude man met oogkleppen te geloven. Hij bedoelt natuurlijk dat geheelonthouding het beste is, maar dat houdt geen mens vol.

In Nederland was er veel te doen rond een stel Marokkaanse schooljongens die volwassen vrouwen hadden overvallen en bepoteld. Over het gebrek aan respect van jonge mannelijke moslims voor vrouwen die zich niet wensen te plooien naar de kledingvoorschriften van de islam, werden bij onze noorderburen recentelijk pagina’s volgeschreven. De vernederende vrijpostigheid van dit soort tuig wordt niet langer verschoond. Het moet nu maar eens afgelopen zijn. Maar wie brengt ze dat aan het verstand, is de volgende vraag. Iemand als de koning van Marokko misschien, die eindelijk een begin maakte met wat meer respect voor vrouwen in de wetgeving rond huwelijk, verstoting en scheiding. Een voorzichtige aanzet ? En hoeveel van zijn landgenoten zijn het daarmee eens ?

In Groot-BrittanniĆ« zijn het de goden van het voetbal die het verkorven hebben. Onder meer werd een groepsverkrachting van een jonge vrouw in een hotel door een paar helden van het grasveld aan de kaak gesteld. De voetbalpausen wrongen zich in allerlei bochten om aan te tonen dat de schuldigen niet zo schuldig waren als aanvankelijk leek. Maar meteen was in de krantenkolommen de discussie geopend over wat van pubers met getalenteerde voeten zo’n soort gajes maakt. Verwende kinderen zijn het, die met geld en goud worden overladen omdat hun amusementswaarde zo hoog ligt dat het anderen weer nog veel meer opbrengt. Dat denkt zich alles te kunnen permitteren. En meisjes voelen zich al te makkelijk vereerd door de aandacht van deze superboys.

Toen was er de dringende bede van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties om jonge mensen aan te zetten tot maagdelijkheid, trouw en condooms. Voor hun eigen goed. Immers, wereldwijd groeit de aids-epidemie schrikbarend, ook in ontwikkelde landen zoals Belgiƫ nemen aids-besmetting, andere geslachtsziekten en tienerzwangerschappen toe.

Ongeveer tegelijkertijd verscheen in de krant het resultaat van een onderzoek waaruit bleek dat jongelui tussen 15 en 22 in de eerste plaats seks hebben om er plezier aan te beleven. Het uitdrukken van liefde door seks komt pas op de tweede plaats. Minder dan de helft gebruikt altijd een condoom in een los contact. Nederlandse tieners spreken over vrijen als krikken of rondkonijnen.

Kortom, seks is een tijdverdrijf, een logisch vervolg van een avond naar het voetballen, samen pinten pakken of een avond in de disco. Zo is dat nu eenmaal geƫvolueerd, alle strenge moraalridders in de katholieke kerken, de moskees of de regering- Bush ten spijt.

Alleen, het blijft een risicovolle vrijetijdsbesteding. Je kunt er ongewenst zwanger van raken, je kunt er allerlei kwalen aan opdoen en ultiem kun je er zelfs aan doodgaan. En dan hebben we het niet eens over de japen op de ziel die je er kunt aan overhouden. Maar dat laatste lijkt niet echt tot de risico’s worden gerekend.

Minister voor Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte denkt de gevaren in te dammen met zijn anticonceptiecheques voor jongelui. Dat laatste risico zullen die alvast niet verminderen. Maar wie is dat een zorg ?

TESSA VERMEIREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content