Gelukkig bent u te laat”, zegt Thierry Mulders als we na valavond het erf van het domaine de Kessel aan de rand van Nassogne oprijden. De gastheer is een selfmade man, ornitholoog en schapenboer en het werk op de hoeve laat zich niet tot op de minuut timen. Als kind bracht hij hier vaak de vakanties door, in het huis van zijn ouders op het domein. Pas later besefte hij dat hij eigenlijk alleen maar in de natuur thuishoorde. “Ik liep wat verloren tijdens mijn Brusselse jeugd, voelde me op mijn best in de bossen, kende het Zoniënwoud als mijn broekzak, leerde vissen in vijvers en in de bomen klimmen. Ik proefde even van de universiteit, maar dat bleek niets voor mij : ik hield meer van vogels dan van cursussen. Door een toeval kon ik vijf jaar als mannequin meedraaien en met het gespaarde geld heb ik hier vijftien jaar geleden mijn bergerie betaald.”

De gastheer is een gedreven man die hardop lacht met de 35-urenweek en de valse zekerheden. “Ik bezit l’esprit indépendant, begon twintig jaar geleden met zes schapen op een halve hectare, terwijl geen mens hier in de buurt me ausérieux nam. Niet als je hier als Brusselaar iets uit de grond wilt stampen. Maar ik zette door, reed in het begin met mijn kleine auto naar alle grote chefs om mijn lamsvlees te verkopen. Dat lukte en de zaak breidde snel uit. Uiteindelijk zocht ik naar zeven verschillende schapenrassen, omdat die op verschillende tijdstippen lammeren, zodat er een zekere continuïteit kon ontstaan en ik gemakkelijker kon overleven. Intussen heb ik een pak ervaring opgedaan en zesduizend bevallingen meegemaakt.”

Vijftien jaar geleden stapte hij over op de biologische schapenteelt, kwam na de varkenspest in contact met Delhaize, dat een groot deel van zijn dieren afneemt. En toen zijn moeder vier jaar geleden overleed, verhuisde hij niet naar het grote huis van de barones de Kessel, waar aan het eind van de jaren veertig de torentjes werden afgehaald, maar bleef in zijn kleine gezellige huisje ernaast. Zijn toenmalige vrouw boog zich over de interieurinrichting van het grote huis en creëerde er zes kamers, goed voor maximum zestien gasten.

We slapen in de achterkamer, die uitkijkt over weiden waar ’s morgens dik behaarde pony’s rondslenteren. In de badkamer prijkt een magnifiek Louis XVI-meubel dat als lavabo dient, beneden staan rustieke meubels rond de open haard geschaard. Het domein oogt als een thuis, waar de gastheer ’s morgens thee zet, kaas en zelfgemaakte confituur van kweeperen serveert, en vertelt over zijn plannen om met een afspanning voor ruiters te beginnen die tegen de zomer operationeel moet zijn.

Le domaine de Kessel telt zes kamers die aan 65 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijt.

Le domaine de Kessel, route de Marche 22, 6950 Nassogne, 084 21 43 10 of 0496 819 183.

In deze reeks wordt enkel ruimte gemaakt voor kleine hotels in een historisch

kader, waar de eigenaar zelf de zaak runt en gastvrijheid vooropstaat. De hotelletjes liggen op maximaal drie uur reizen van Brussel. Precies goed voor een charmant weekend.

TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content