Scandinavië voor beginners

Noorwegen: Stryn, aan de 106 km lange Nordfjord. © STOCK

Welk Scandinavisch land past het best bij jouw reisprofiel en wat mag je er zeker niet overslaan? De Belgische touroperator Nordic, gespecialiseerd in reizen naar Scandinavië, brengt het in kaart.

1 Noorwegen

Voor: de avonturier, voor wie om elke bocht iets nieuws wil zien. Je vindt er diepblauwe fjorden, ruwe berggebieden, idyllische stranden en kustdorpen, een uniek gletsjergebied en oneindige vlaktes.

Hoogtepunten: het betoverende meer van Stryn nabij de Nordfjord, de uitgestrekte Hardangervidda hoogvlakte en de rust tussen de hoge bergen van Jotunheimen Nationaal Park. De eilanden Senja, Vesterålen en Lofoten vormen mee de grillige ruggengraat van de Noorse kust en zijn echte topbestemmingen.

2 Finland

Voor: de levensgenieter. Wegdromen tussen duizend meren, uitblazen tussen bossen en rivieren en daarna genieten in de sauna in combinatie met een sfeervolle barbecue aan het water.

Hoogtepunten: Oulanka, een de laatste echte oerbossen van Europa. Het nationaal park is vooral bekend om de Oulankajoki rivier die, woest golvend, diepe kloven maakt in de roodbruine rotsen.

3 IJsland

Voor: de ontdekkingsreiziger. In dit land van sagen en legenden leeft de bevolking op het ritme van de natuur. Ze verwelkomen je op afgelegen boerderijen van waaruit je duizenden watervallen, vulkanisch gesteente, verlaten kusten, zwarte stranden, geisers en warme bronnen kunt bewonderen.

Hoogtepunten: IJsland is één groot natuurpark. Enkele namen opnoemen van niet te missen plaatsen of fenomenen zou afbreuk doen aan de plaatsen die we niet vernoemen.

4 Zweden

Voor: de fijnproever. Zweden is het Frankrijk van Scandinavië. Ontdek artisanale markten, de geweldige Zweedse keuken, kleurrijke dorpen, prachtige kusten, uitgestrekte meren en eeuwenoude bossen, maar ook cultuur en design.

Hoogtepunten: gezellig Småland. De natuur in Småland wordt gekenmerkt door uitgestrekte bosgebieden met kalme meren en kleurrijke dorpjes. Het is de thuisbasis van Astrid Lindgrens Pippi Langkous.

nordic.be

Finland: Oulanka, tegen de Fins-Russische grens.
Finland: Oulanka, tegen de Fins-Russische grens.© STOCK
IJsland: De Fjaðrárgljúfur canyon  in Zuid-IJsland, 2 km lang  en 100 m diep.
IJsland: De Fjaðrárgljúfur canyon in Zuid-IJsland, 2 km lang en 100 m diep.© STOCK
Zweden: Småland met zijn houten huizen in traditioneel falurood.
Zweden: Småland met zijn houten huizen in traditioneel falurood.© STOCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content