Wat

Bijna een jaar geleden opende in Rijmenam het sauna-, beauty- en zonnecenter ’t Mineraal de deuren. Misschien zegt de naam van het dorp u weinig, maar het is een goed gekozen plek: gelegen tussen Bonheiden en Keerbergen, op zo’n 10 kilometer van Mechelen en te midden van een bosrijke omgeving. Of beter gezegd: een omgeving die ooit zeer bosrijk was en nog steeds groen, zij het groen met villawijken erin. Met een oppervlakte van 14.000 m² is ’t Mineraal, een initiatief van Johan Van Looy, Alex De Decker en Patrick Reynaert een van de grotere complexen in deze regio. Het aanbod is klassiek: gelaatsverzorging, manicure en pedicure, massages en lichaamsverzorging… Je kan er kiezen voor een dagarrangement, voor behandeling à la carte, of gewoon voor een avondje sauna. “Vorige maand is ons hotelletje geopend: zes kamers en een suite. Zodat mensen optimaal kunnen genieten en relaxen. Tijdens de week krijgen we veel zakenlui over de vloer”, vertelt Patrick. “’s Avonds en in het weekend komen meer mensen uit de buurt. We draaien goed, al kan het altijd beter.” Wij gingen op verkenning.

Onze bevindingen

Een pijnlijke arm, stijve nekspieren en een onbehaaglijke spanning in mijn schouders… Dan weet ik hoe laat het is: sauna alleen is niet voldoende om te ontspannen. Massage, besluit ik, en liefst een uur lang. Maar ik ben nog wat te vroeg en dat geeft me de tijd om even rond te kijken. Na de Spartaans aandoende kleedruimte – een vrij smalle, betonnen ruimte met rode lockers -, kom je via een voetbad in het saunagedeelte: een spacieuze ruimte waar blauwe en grijze tinten afwisselen met warm bruin en beige. Stoombad, twee opgietsauna’s, een droge zweetcabine en een kleinere in de tuin. De temperaturen – zo leer ik later want ze staan niet aangegeven – variëren van 47°C tot 95°C. Twee bubbelbaden, een binnen- en een buitenzwembad, dompelbaden en vooral uitnodigend veel rustruimte. Wat mij verrast, is de grappige combinatie van strak design en kitscherige elementen: zoals de nepzuilen die de cafetaria van de sauna’s scheiden, of de (weliswaar aangename) zetels met gebloemde kussens.

Even voor zeven meld ik mij aan de bar, waar een vriendelijke jongedame mij opwacht en me door een wirwar van gangen meeneemt naar de behandelkamer. Clean maar door de houten wanden ook behaaglijk. “Gaat u maar op uw buik liggen”, zegt de masseuse. Het ritmische bewegen van haar handen verraadt zelfzekerheid en competentie. “Doet het pijn? Als dat zo is, moet u het zeggen, want ik heb de neiging om stevig door te drukken.” Dat laatste klopt als een bus. Mijn hele lijf wordt stevig onder handen genomen. Ik voel me als een homp deeg die langzaam tot brood wordt gekneed. Maar het moet gezegd: het doet wel deugd, alsof de stress letterlijk uit je lijf wordt geduwd. Ik moet er even van bekomen en geef me met een zucht van genot over aan de warmte van de kruidensauna. Het diaraam en het geluid van een waterval evoceren de oernatuur. Heerlijk, denk ik, terwijl ik wegdroom… Het duurt meer dan vijf minuten voor een ander geluid tot me doordringt: dat van een zich snel vullende spoelbak. Van de douches? Het werkt irritant, en omdat ik er niet in slaag het geluid uit mijn hoofd te bannen, verhuis ik naar de cabine met eucalyptusgeur. Dat is mijn favoriet, de geur die mij het meest ontspant.

Prijs

Een saunabeurt kost 550 fr., een 10-beurtenkaart 4500 fr en een 20-beurtenkaart 8500 fr. Voor een massage van een uur betaal je 1400 fr. Een basisgelaatsverzorging kost 1350 fr., epileren van wenkbrauwen en bovenlip zijn niet inbegrepen. Het basisdagarrangement kost 2950 fr. voor sauna, gelaatsverzorging of massage, pedicure of manicure, een zonnebankbeurt en een lunch in het overigens uitstekende cafetaria. Voor een overnachting in het hotel betaal je 4500 fr. inclusief sauna. Het hotelarrangement Van Gogh (weekend) kost 6500 fr. voor twee personen en omvat twee dagen sauna, een overnachting, ontbijt en diner.

’t Mineraal, Weynesbaan 34, 2820 Rijmenam. Tel. 015-51 57 57. Internet: www.mineraal.beOpen alle dagen van 11 tot 24 u., zondag vanaf 9 u.

Hilde Verbiest / Foto’s Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content