In deze loft op de Antwerpse Brialmontlei waan je je in hartje São Paulo. Het ruwe beton, de zetels van Sergio Rodrigues, het licht en de Amazoneplanten voeren je ver over de oceaan.

Misschien zijn we het wat vergeten, maar met een gepaste architectuuringreep kun je je ook op een verre bestemming wanen. Vroeger werden er Chinese salons ingericht voor de thee en Ottomaanse fumoirs voor het roken. In sommige moderne lofts voel je je in New York en een stijlvolle flat voert je naar Parijs. Dit riante appartement aan de Antwerpse Brialmontlei katapulteert je even naar São Paulo, de Braziliaanse stad waar de moderne betonarchitectuur zeer levendig is.

“Deze flat ligt op de bovenste twee verdiepingen van een kantoorgebouw met een typische jarenzeventigarchitectuur”, legt de bewoner Dirk Engelen uit, die samen met Evert Crols en Sven Grooten het ontwerpbureau B-Architecten leidt. “Maar het was een kantoor, geen flatgebouw. In de jaren tachtig was het al eens afschuwelijk heringericht. Eigenlijk had het geen stijl, op de gevels na, zo simpel was het. Maar na het weghalen van alle valse plafonds kwam de ruwe betonstructuur tevoorschijn.”

Dat beton inspireerde de ontwerpers voor het hertekenen van de ruimten. “Boven kwam er een appartement over twee verdiepingen. De technische verdieping ruimde plaats voor een leefruimte met een groot venster en betonnen dakterras, en vooraan een binnentuin.” De voorgevel aan de noordzijde werd opgetrokken voor een binnenterras met groen. Een vide trekt er licht tot in de woonkamer aan de noordzijde. “Door de hele verbouwing heeft de flat twee leefruimten, beneden wat donkerder, dat is ideaal voor ’s avonds of in de winter, met een leefruimte en daarnaast de slaapkamer met badkamer, en boven de kook- en eetruimte, een leefkeuken met twee terrassen, ideaal voor overdag en tijdens de zomer”, legt architect Dirk Engelen uit.

PAULISTA SCHOOL

Op die manier schonken de B-Architecten het simpele kantoorgebouw flink wat architectuur. De harmonieuze band tussen alle ruimten wordt versterkt door het beton. De bestaande ruwe betonnen plafonds werden lichtjes gezandstraald en met een coating afgewerkt. Maar ook de trappen, de terrassen en de nieuwe muur, zichtbaar aan de voorgevel, werden in beton gegoten.

Architect Dirk Engelen reist al veel jaren naar Brazilië om er de architectuur van het land te ontdekken. Zijn hart gaat naar São Paulo, de hoofdstad van de betonarchitectuur. “Daar heb je prachtige gebouwen uit de jaren vijftig en zestig, van de zogenaamde Paulista School, met veel ruw beton. Die traditie leeft er trouwens nog voort. Toen we dit gebouw ontmantelden, merkten we dat we door zijn klare structuur helemaal de Braziliaanse sfeer in huis haalden.”

De B-Architecten voelen zich trouwens erg verwant met die moderne architectuurtraditie van São Paulo en denken in de toekomst zelfs aan samenwerking in die richting. Ze zullen wel niet de enigen zijn die momenteel van Brazilië dromen, een land dat economisch boomt en over vier jaar de Olympische Spelen organiseert. Intussen profileren de B-Architecten zich almaar internationaler, wat je ook op hun site kunt merken.

Info : www.b-architecten.be

DOOR PIET SWIMBERGHE & MARC HELDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content