Samen aan de ramen

1 © Diane Hendrikx

Het geheim van ramensoep schuilt in de talloze variatiemogelijkheden, met de kipoverschotjes van de dag voordien bijvoorbeeld. Maar aan de basis ligt een heerlijke zelf getrokken bouillon.

Samen aan de ramen
© Diane Hendrikx

Ramen

VOOR 8 PERSONEN

VOOR DE BOUILLON (3 l)

Het karkas van een grote zondagse kip, 5 l water, 4 takjes citroengras, oe chilipeper, 150 g paddenstoelen (Parijse champignons of portobello), 300 g wortelen, 1 grote ui met kruidnagels ingeprikt, 150 g prei, 150 g selderij op steel, 40 g gember, 6 teentjes knoflook, peper, zout

VOOR DE RAMEN

Stukjes kip van de vorige dag, 400 g speciale ramen-tarwenoedels, 200 g boerenkoolbladeren (of paksoi), 200 g wortelen, in julienne gesneden, 8 fijngesneden lente-uitjes, 8 zachtgekookte eieren (6 minuten in kokend water), cayennepepervlokken (optioneel en naar smaak), sesamzaadjes (naar smaak), 2 nori-zeewierblaadjes in dunne reepjes gesneden (optioneel)

Er zijn twee methodes om de bouillon te bereiden. Wij adviseren het gebruik van een katoenen mousselinezakje (gemakkelijk te vinden in natuurvoedingswinkels). Deze kookzakken maken een echte smaakinfusie mogelijk. Kun je ze niet bemachtigen, dan kun je de bouillon ook door de puntzeef halen zodra hij gaar is.

Bereid de bouillon. Dompel hiervoor een kookzak met het karkas van de kip van de vorige dag onder in een grote pan met 5 liter water. Breng aan de kook.

1. Bereid ondertussen de aromatische garnituur. Snijd de citroengrasstengeltjes overlangs door. Haal de zaadjes uit de chilipeper. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in tweeën. Schil de wortelen en verdeel in grove stukken. Maak de prei schoon en snijd in grove stukken (gebruik alleen het wit van de prei als je de groenten in de bouillon nog wilt gebruiken voor een andere bereiding, bv. gehakt Parmentier). Doe hetzelfde met de selderij. Schil en hak de gember fijn. Pel de knoflook.

2. Doe alle ingrediënten voor de garnituur in een tweede kookzak en dompel die onder in de pan. Voeg apart (niet in de kookzak) de grote ui met kruidnagel toe. Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur lager en laat 2 uur zonder deksel sudderen.

3. Haal de twee kookzakken en de ui met een schuimspaan uit de pan. Verwijder ook eventuele onzuiverheden in de bouillon.

Voeg peper en zout toe naar smaak. Zet opzij en laat een paar uur in de koelkast staan.

4. Verwarm de bouillon. Kook daarin de boerenkool en de wortelen. Voeg vervolgens de stukjes kip toe. Dompel zodra de groenten zacht zijn en de kip warm is de noedels in de bouillon en kook ze twee minuten. Doe er vervolgens de sesamzaadjes, de lente-uitjes en, om het geheel wat pittiger te maken, de cayennepepervlokken bij. Serveer in grote kommen, samen met de doormidden gesneden zachtgekookte eieren en eventueel de stukjes nori. Breng zo nodig op smaak.

2
2© Diane Hendrikx
3
3© Diane Hendrikx
4
4© Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content