Niet zover van Brussel heeft François-Xavier de Mahieu de stallingen van het kasteel Baude- mont omgevormd tot een gastenverblijf voor rustzoekers.

: : Haras de Baudemont, Rue Ferme du Pou, 5, 1460 Ittre, 0475 87 26 17, www.baudemont.be

www: Meer hoteltips op het.reiswijzers.net

François-Xavier de Mahieu, die tropische landbouw studeerde, is een rustige man. Wie bij hem langskomt, weet waarom. Hij leeft en werkt op twintig minuten rijden van hartje Brussel en zit toch midden in de natuur, op een domein van pakweg 120 hectare. In 1890 werden bij het zeventiende-eeuwse kasteel stallingen gebouwd. Op die stoeterij werden renpaarden gefokt tot ze één jaar werden. Dat hoofdstuk werd enkele jaren geleden afgesloten en onze gastheer van vandaag betrok met zijn familie de stallingen. Twee jaar geleden verhuisden ze naar het kasteel Baudemont, dat deel uitmaakt van het domein. De stoeterij lieten ze verbouwen als gastenverblijf : sinds augustus 2004 kunnen er acht bezoekers terecht.

Doordat ik pas ’s avonds laat langskom – de kasteelheer loodst me telefonisch door het landschap -, laat de ontdekking van de omgeving nog even op zich wachten. Maar voor het slapengaan drinken we een biertje in de mooie zitkamer met open haard. De gastheer vertelt over de verbouwingen, in de eetzaal bijvoorbeeld waren vroeger de boxen voor de zwangere merries.

’s Morgens worden we gewekt door het gezang van vogels. Vanuit de slaapkamer hebben we alleen uitzicht op groen. Op de binnenplaats staan enkele paarden op stal, de eigenaars van de dieren vinden hier zo’n vijftien kilometer paden om te rijden. De kamer zelf is erg groot, net als de badkamer met ligbad en douche. Het is een sober geheel met televisie en tegen de muur tekeningen van wilde dieren. Het geheel is vakkundig opgeknapt, maar boven mis ik een beetje de oude toets die nog zo heerlijk aanwezig is op de benedenverdieping met de prachtige veranda en de zitruimte.

Bij het ontbijt komen zelfgemaakte broodjes op tafel, huisgemaakte confituur en kaas. Noem het een sober ontbijt, maar dat stoort ons niet. Buiten wachten een tennisbaan en een verwarmd zwembad, terwijl de buren een golfterrein uitbaten. En de gastheer droomt al van een ontbijt in het majestueuze kader van het kasteel.

Als we het domein uitrijden, worden we vergezeld door een stalknecht met enkele paarden, terwijl de hazen naar alle kanten uiteenstuiven. Tien minuten later zitten we weer in de haastige, moderne, drukte van het hectische ochtendverkeer rond Brussel.

De Haras van Baudemont telt twee kamers die elk verbonden zijn met twee annex-kamertjes. Een nacht met ontbijt voor twee kost 80 euro.

Tekst Pierre Darge I Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content