www.roularta.be

Wij zeggen doorgaans RMG, maar Roularta Media Group, zoals onze uitgever voluit heet, omvat veel en veel meer dan alleen Knack,Weekend Knack en Focus. Er zijn tal van andere magazines, maar ook boeken, en audiovisuele media ( VTM, Jim-tv, Q-Music, regionale zenders en Kanaal Z) en een internetpoot met easy.be (een on-linetelefoon en -internetgids). En dat allemaal omdat advocaat Willy De Nolf in 1954 zijn droom waarmaakte en startte met De Roeselaarse Weekbode, een lokale krant. De Nolfs droom groeide in 50 jaar tijd uit tot de grootste mediagroep van België.

Ondanks alle diversificatie liggen de roots van Roularta in drukken en uitgeven. Na de Roeselaarse stadskrant, begon De Nolf met een provinciale krant : de Krant van West-Vlaanderen. Die heeft vandaag de dag een oplage van 140.000 exemplaren. Tegelijk werd een nationaal netwerk van lokale gratis kranten uitgebreid. De Streekkrant bestaat nu in meer dan 50 edities, met een totale wekelijkse oplage van 2.750.000 exemplaren.

In 1971 begon Willy De Nolf met het nieuwsmagazine Knack, waarin naast politieke, maatschappelijke en economische thema’s ook cultuur en wetenschappen ruim aan bod kwamen en nog steeds komen. Na acht jaar kreeg het blad een zusje : Weekend werd geboren in 1983 en concentreerde zich op lifestyle. Mode, beauty, reizen, wonen… en een televisiekatern, dat na verloop van tijd op eigen benen ging staan en de naam Focus kreeg. Een uniek trio, dat in geen enkel ander land zijn gelijke kent.

RMG geeft ook de Franstalige tegenhanger van Knack uit : Le Vif/Weekend. Er zijn de economische bladen Trends/Tendance, Sportmagazine (F/N) ; en nichebladen zoals Cash en Bizz, het seniorenmagazine Plus (samen met Bayard Press) en het countrymagazine Nest.

Stonden de jaren tachtig in het teken van de audiovisuele media, in de jaren negentig gaat Roularta, onder leiding van Rik De Nolf (zoon van) internationaal : Duitsland, Noorwegen, Portugal, Nederland en Frankrijk zijn de landen die met diverse projecten bestookt worden.

Om al deze uitgaven te drukken, moet je natuurlijk over het nodige materiaal beschikken : de drukkerij in Roeselare herbergt zeven rotatiepersen (vier voor magazines, drie voor kranten) en evenveel afwerkingmachines. Per jaar gaat er ongeveer 64.000 ton papier door de persen (zo’n 10 tot 15 vrachtwagens per dag !). En jaarlijks vloeit daar maar liefst 1250 ton inkt !

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag houdt de drukkerij open deur op 4 juli : een enige gelegenheid om kennis te maken met het bedrijf, dat wekelijks uw Knack en Weekend Knack drukt (zie blz. 21).

HV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content