Op een kleine twee uur rijden van Brussel ligt het ‘Manhattan aan de Maas’. Rotterdam herbergt heel wat lekkere adressen, van hip en grootstedelijk tot gastronomisch. We fietsen u voor in de versnipperde binnenstad.

Rotterdam is qua uiterlijk weinig Nederlands. De bombardementen van 1940 verminkten de havenstad onherstelbaar. Bij de heropbouw ontstonden, naar twintigste-eeuwse ideeën over een functionele stad, verzameleenheden waarbij architecten zich konden uitleven. Hierdoor is Rotterdam samengesteld uit plukjes oud en nieuw, wat het geheel onsamenhangend maakt. Je moet moeite doen om de stad te doorgronden. Een moderne instelling en een open geest helpen een aardig handje. En dat doet ook een stop bij een van de eetcafés, gastronomische eethuizen of lekkere winkeltjes die wij selecteerden aan beide kanten van de Nieuwe Maas. De meest praktische manier om de stad te doorkruisen is met de fiets.

Wij vertrekken vanuit Stroom, ons designhotel met hip-zakelijke bar, lounge en kitchen, gelegen in het opkomende Lloydkwartier, waar veel multimediabedrijven gehuisvest zijn. Het hotelconcept is anders dan anders en verplicht de gasten ook anders te doen. Door de structuur van de voormalige elektriciteitscentrale valt het licht via het dak binnen in de studio’s. De tussenverdieping is te bereiken via een trap zonder leuning. Er is geen kleerkast en er is geen minibar, wel een gerieflijk Coco-Matbed met matras uit natuurzuiver rubber, kokosvezel, paardenhaar en zeegras, afgeleverd met een hoofdkussen gevuld met vlokjes rubber of eendendons. Vanuit het bed bedient men de beamer en voor wie zich verveelt is er een iPod, een douche van Jee-O en een privésauna.

Eerste stop is restaurant Parkheuvel, gelegen in het park. Vanuit de eetzaal kijk je uit over de Maas en het voorbijglijdende scheepsverkeer uit de grootste havenstad van Europa. Onder de vorige eigenaar Cees Helder wist het restaurant drie Michelinsterren te verwerven. De chef voelde zich opgebrand en verkocht de zaak drie jaar terug aan kok Erik van Loo. Met Cees verdwenen de drie sterren.

Honderd meter verder ligt Zeezout, een bekend visrestaurant, dat door de reus Herman den Blijker in de markt werd gezet. Kok Patrick ’t Hart nam de zaak drie jaar geleden over. Hij stond vanaf de eerste dag, elf jaar terug, in de keuken. Zijn bereidingen zijn persoonlijk, zoals rauwe tonijn met avocadocrème, nachochips, preisalade en bloodymarydressing (14,50 euro) of heilbot met doperwtenravioli, zwezerik, tuinbonen en jus van morieljes (27,50 euro). Vaste klanten schenken de kok hun vertrouwen en laten hem ‘een paar hapjes vis’ bereiden.

Z&M Delicatessen is de naam van een kruidenier met achterliggend restaurant en wijnhandel. Het is er nonchalant rommelig, zoals je dat op de Franse boerenbuiten ook wel treft. De eigenaars, de kokende Emmy Walburg en de pratende Robert Baris, zijn namelijk verliefd op Frankrijk. Voor de deur is er een gezellig terras met zicht op de antieke boten in de Oude Veerhaven. Je bent er op het goede adres voor een lichte lunch, zoals een salade van gemarineerde tonijn met noedels en Japanse dressing (12 of 21 euro) of een carpaccio van kalfsbiefstuk met venkel-, sinaas- en olijfsalade (12 euro). ’s Avonds wordt er uitgebreider gegeten.

A la carte of snelle hap

Aan de andere kant van de Veerhaven, aan de rand van het mooie Scheepvaartkwartier, ligt Loos. In de grote, open ruimte is een lees-, babbel-, drink- en eetcafé ondergebracht en, twee trapjes hoger, een restaurant waar het er officiëler aan toegaat. Het restaurant afficheert menu’s van 35,50 euro tot 44,50 euro. Wil je à la carte eten dan zijn er lekkernijen als gekonfijte kalfswang op een taartje van witloof (14,20 euro) of halve kreeft in gewelde boter van tonkabonen, coquilles en groentefettucini (27,80 euro). Loos bestaat zo’n vijftien jaar en wordt bezocht door zowel artiesten als stijve burgers. De mengeling maakt dat het er aangenaam toeven is.

Jeroen Van Der Graaf heeft zichzelf gekroond tot ’taartarchitect’. In zijn winkeltje met roze stoelen komen mensen die een speciale taart willen bestellen. Ook zanger Frans Bauer kwam hier over de vloer om zijn bruidstaart uit te kiezen. De taartarchitect is ook de maker van de grootste taart van Nederland (115 m2).

Een voormalig pakhuizencomplex uit 1890 werd heringericht en in 2001 opgeleverd als overdekte galerij voor funshopping, compleet met liveoptredens. De gaanderij biedt toegang tot een kunstboetiek, een glasblazerij, een kledingatelier en diverse restaurants. Een van die eethuizen met overdekt terras is Smaak. De zaak heeft de reputatie goede kwaliteit te serveren voor een goede prijs. De menu’s (35 euro voor drie gangen, 42 euro voor vier gangen) zijn het visitekaartje. Zoals veel Rotterdamse eethuizen wordt Smaak vooral ’s avonds bezocht. Nederlanders eten ’s middags liefst een broodje.

Voor een broodje met haring vers van het mes ben je bij Schmidt Zeevis op het goede adres. De grote viswinkel verkoopt aan de ene kant verse vis en schaaldieren, zoals gamba’s van 30 centimeter lang, en aan de andere kant bereide visgerechten. In de lunchcorner komen de visliefhebbers een vlugge hap eten, zoals een broodje Hollandse garnalen (5,95 euro) of een broodje garnalenkroket (3,40 euro). Schmidt verkoopt vis sinds 1917 en heeft heel wat toprestaurants als klant.

Koffie drinken doen wij in de Urban Espresso Bar, een hippe koffiebar met leestafel, een Sub-Urban Videolounge in de kelder en aan de achterkant een terras. UEB is een prettige grootstedelijke plek om te toeven. Vrouwen zijn er in de meerderheid. De inrichting is sober en op de grond ligt linoleum met betonmotief om het loftgevoel te activeren. UEB serveert ontbijt, lunch met getoast Marokkaans brood en open sandwiches, en in de namiddag gebak zoals wortel-, kaas- of vijgencake. Om 17.30 uur sluit de deur.

Honderd meter verder ligt Foodelicious, een winkel met exquise etenswaren en leuke keukencadeaus. Het aanbod is breed. Er zijn wel zeventien soorten olijfolie van de tap, negentig smaken van thee, veertig soorten azijn, waarbij aceto balsamico van honderd jaar oud, vijftien soorten suiker, zeventien soorten zout en tien soorten cacao. De chocoladetruffels vinden de eigenaars Herman Specker en Jaime Dubbeling ook lekker.

Wil je een bijdrage leveren aan een duurzame wereld, dan is er, enkele panden verder, de biologisch-ambachtelijke slagerij De Groene Weg. Slager Michel van der Ham zit 22 jaar in het vak. Hij verpakt de aankopen in een tas gemaakt van maiszetmeel. Om de hoek is De Groene Passage met een cluster van alternatieve gezondheidswinkels. Eerlijk, lekker en duurzaam is hier het motto, ook in de lunchroom waar wij een verkwikkend sapje drinken van wortel en gember.

Krokante pizza en prijsijs

Voor eersteklas Italiaanse producten en kant-en-klare Italiaanse maaltijden is er Little Italy. De zuiderse winkel heeft aan de ingang een pizzabakkerij. De ovenkoeken zijn mooi dun en worden bestrooid met versgemalen kaas. Heel wat van de zonnige producten op de schappen worden zelf ingevoerd.

De grootste kookwinkel van Nederland is Kookpunt. De eerste winkel kwam er vijftig jaar terug aan het Noordplein. Gezien het succes werden aanpalende panden rond het plein geannexeerd. Sinds kort is er, vijf minuten verder op de fiets, ook een serviezenwinkel. Kookpunt heeft alles in huis waarvan een hobbykok droomt : fornuizen tot anderhalve meter, kookgerei, hakblokken, messen, kookboeken, keukenmachines enz.

Eten doen wij in clubambiance in Level. Deze cocktailbar met restaurant is gelegen in de Pannekoekstraat. Overdag kun je hier gezellig kuieren tussen trendy galeries, hippe winkeltjes en relaxte espressobars. De kok van Level houdt van fusion kitchen. Populair is het verrassingsmenu van drie gangen (29,90 euro).

Voor het lekkerste ijsje van Rotterdam is er De IJssalon. De muziek staat luid en de bakken zijn gevuld met bekende en onbekende smaken van ijs : zuppa inglese, oma’s appeltaart, stroopwafel, pop-cornijs, ijs met hazelnootpasta en natuurlijk ook de vermaarde frambozensorbet waarmee eigenaar Robin Alting de Gouden IJsspatel won.

De man achter O Pazzo heeft een ‘koffieshopverleden’. De ondernemer gooide het over een andere boeg en opende een grote Italiaanse trattoria en pizzeria met theatrale inrichting. Het aangenaam kitscherige decor met engeltjes aan het plafond en de pizzaoven in de vorm van een inktvis verrassen en de keuken is smakelijk. In O Pazzo kun je alle kanten op. Er zijn menu’s van 28,50 tot 42,50 euro en er zijn veertig verschillende soorten pizza.

Van klassiek tot moleculair

Las Palmas is met honderdveertig plaatsen het grootste visrestaurant van Nederland. Bij de inrichting is veel marmer en staal gebruikt. Op de tafels licht sneeuwwit linnen. De drijvende kracht achter dit mooie, modern gestileerde visrestaurant is chef-kok, tv-beroemdheid en succesvol ondernemer Herman den Blijker. Hij scoorde de eerste keer met De Engel, een geliefd bruin restaurant met een no-nonsensekeuken, gelegen aan de Eendrachtsweg. Succesnummers in Las Palmas zijn : zeevruchtenschotel (39,50 euro), toast met Hollandse garnalen en cocktailsaus (18 euro) en kabeljauw met Chinese kool, gember, basilicumsaus en crème van witte bonen (26,50 euro). Lunch en menu’s zijn er van 38,50 euro tot 65 euro.

Wijn of Water is de naam van een containerrestaurant in de buurt van ons hotel. Op de parking staat een door klimop overwoekerde auto. Binnen in de containers is het niet ongezellig. Je kijkt uit over het water en de aangemeerde sleepboten. Wijn of Water is een wijnrestaurant, dat tegen kleine prijsjes wijn en avondeten serveert. Het menu van drie gangen kost slechts 25 euro. Eigenaar is de Amerikaan Paul Sharo. Hij draagt een grote bril, waardoor hij de bijnaam kreeg Man met Bril. Paul Sharo brandt koffie, die hij verkoopt aan restaurants.

Patron/cuisinier François Geurds is de culinaire hoop van Rotterdam. Hij werkte twee jaar in The Fat Duck in Engeland en was souschef bij Willy Dufresne van WD50 in New York voordat hij een half jaar geleden Ivy opende. François beheerst de laatste technieken uit de moleculaire keuken. Specialiteit is ‘duif benzaldehyde’ met een smaak die je ook terugvindt in kersenpitten en amandelen. De spijskaart is digitaal en het dagmenu is met eetbare inkt geprint op eetbaar papier. Het menu kan naderhand worden geconsumeerd (zie foto). Het lunchmenu kost 35 euro en er zijn uitgebreidere menu’s van 75 tot 95 euro.

Wereldhotel en wereldrestaurant Bazar is te vinden in de Witte De Withstraat, een levendige straat vol curieuze winkels, interessante kunstgaleries, druk bezochte cafés en exotische eethuisjes. De 27 hotelkamers werden gedecoreerd in bonte, oosterse, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse stijlen. Ook in het wereldrestaurant heerst een warme exotische sfeer. Je bent er welkom voor een ontbijt met een duizendgatenflensje ( bahgir) of voor de lunch met nahar met onder meer zaalouk, haydari, humuz, peynir ezme, sarma, sigara böregi (10,50 euro).

Bazar heeft dezelfde eigenaars als Grand Café Dudok, waar het ook altijd druk is. Bij Dudok gaat het er echter gezapiger en Hollands aan toe. Appeltaart (3,15 euro), broodje kroket en tomatensoep (6,50 euro), en kogelbiefstuk met pepersaus (17,50 euro) zijn succesnummers.

Mooii is een groot eigentijds eethuis met riant terras, in de buurt van de vermaarde gekantelde kubuswoningen. De panden waarin Mooii is ondergebracht, werden bij de aanleg van de spoorwegtunnel steen voor steen afgebroken en na de oplevering van de tunnel weer steen voor steen opgebouwd. De spijskaart is gevarieerd en de prijzen liggen niet te zwaar op de maag (lunch 24,50 euro, avondmenu’s 32,50 en 42,50 euro).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content