Rolf Dobelli

© FOTO PABLO FACCINETTO

ACTEUR / ONDERNEMER

Al vier jaar lang volg ik geen nieuws meer. Nieuws is zo irrelevant. Wat ben ik ermee dat ik weet dat er in Rusland een vliegtuig gecrasht is ? Ik laaf me liever aan gesprekken en aan de boeken en achtergrondartikels die een genuanceerder beeld van de werkelijkheid schetsen.

Dat een crisis kansen biedt, daar geloof ik niet in. Wat Friedrich Nietzsche ook mag beweren : tegenslag maakt je niet sterker. Als je klanten verliest en je reputatie averij oploopt, zie je daar lang van af.

Zo goed als alle fouten waarover ik schrijf, heb ik zelf ooit begaan. Het meest heb ik me als ondernemer bezondigd aan de confirmation bias. Als ik een theorie had over hoe de markt werkte, dan had ik alleen oog voor de feiten die deze theorie bevestigden. Ook van overmoed had ik last. Ik durfde mezelf weleens méér capaciteiten toedichten dan ik werkelijk had. Gelukkig hebben psychologieboeken me geleerd om daar toch iets voorzichtiger in te worden.

Het heeft lang geduurd voor ik wist wat ik wou. Dat is typisch : op jonge leeftijd ben je geneigd om té veel deuren open te houden. Eerst wou ik natuurkunde studeren, maar uiteindelijk koos ik voor een businessopleiding : de domste beslissing in mijn hele leven. Ik ben acht jaar lang manager geweest, maar dat was niet mijn ding. Het was natuurlijk wél een nuttige ervaring : ik mocht flaters begaan op andermans kosten. De slotsom was toch dat ik beter mijn eigen baas kon zijn. Door het bedrijf getAbstract te starten en zelf te gaan schrijven, ben ik de boekenwereld ingestapt, waar mijn ware passie ligt.

De meeste managementboeken steunen op twee of drie goeie ideeën. Die kun je op vijf à tien bladzijden kwijt. Dit bracht me op het idee om met getAbstract samenvattingen van dat soort boeken aan te bieden. Deze service is uniek. Omdat wij van de grootste uitgeverijen de exclusieve rechten hebben verworven, kan niemand anders zich op die niche gooien.

CEO’s hebben vaak geen idee van de wetenschappelijke ontwikkelingen. Er is de voorbije dertig jaar zoveel ontdekt over het universum, ons brein en het potentieel van de technologie, en toch blijven zij teren op wat ze op school hebben geleerd. Met Zurich.Minds startte ik een wereldwijde community waar zakenmensen en wetenschappers elkaar ontmoeten.

Gelukkig is de echte wereld niet in faculteiten opgedeeld. Het komt eropaan de kennis van verschillende domeinen te combineren. Om die reden geniet ik enorm van het ideeëntennis dat ik speel met mijn Amerikaans-Libanese collega-auteur Nassim Nicholas Taleb. Hij is zo belezen. Het doet deugd om met hem van gedachten te wisselen over filosofie, literatuur of wat dan ook. We bellen elkaar geregeld en soms lukt het om elkaar te bezoeken en samen dronken te worden. Ik ben blij dat ik hem ken.

Ik reis veel voor mijn werk, maar het doet altijd weer deugd om thuis te komen. Wat ik hier in Zwitserland apprecier, is het bestuur. Wij hebben eigenlijk een non-regering. Niemand kent de namen van de ministers. Wie welk postje heeft, maakt niemand wat uit, omdat we weten dat het systeem goed draait.

Rolf Dobelli (° 1966) was CEO van dochterondernemingen van de Swissair-groep, richtte boekenbedrijf getAbstract en de community Zurich.Minds op en is schrijver. Hij publiceerde enkele romans, maar werd vooral bekend met ‘De Kunst Van Het Heldere Denken’, een boek over denkfouten. Het vervolg daarop, ‘De Kunst Van Het Verstandige Handelen’, verschijnt op 28/3 bij De Bezige Bij.

DOOR PETER VAN DYCK ? FOTO PABLO FACCINETTO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content